Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 sep 2010 - Anul XV, nr. 218 (4509)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Centralizare

Pagube de 700 de milioane de lei la diguri, maluri şi albii de râu produse de inundaţiile din 2010

Inundaţiile din lunile iunie-iulie 2010 au produs pagube de 700 de milioane de lei prin distrugerea de diguri, apărări de mal şi albii de râu, conform unei centralizări realizate de Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).

Conform statisticilor ANAR, inundaţiile au afectat 187 de lucrări de apărare împotriva inundaţiilor aflate în administrarea instituţiei, în 29 de judeţe.

Au fost afectate 161,36 de kilometri de diguri, 160,39 de kilometri de apărări de mal şi 5.243 de kilometri de regularizări de albie, care necesită lucrări de recalibrare şi reprofilare.

Lista celor 187 de lucrări de refacere care necesită finanţare a fost transmisă deja de ANAR către Ministerul Mediului.

Judeţele în care se află elementele de infrastructură afectate de inundaţii sunt Maramureş, Sălaj, Satu-Mare, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Harghita, Mureş, Alba, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Covasna, Braşov, Olt, Sibiu, Argeş, Prahova, Ialomiţa, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.

"Pagubele produse de inundaţiile din perioada iunie-iulie 2010 la lucrările de apărare aflate în administrarea ANAR sunt de peste 700 de milioane de lei", se arată într-un comunicat de ieri al ANAR.

Cele mai multe lucrări de apărare afectate sau distruse de inundaţii sunt în bazinul hidrografic Siret, în număr de 48. Într-un clasament în acest sens întocmit de ANAR urmează bazinul râului Olt, cu 35, bazinul Someş-Tisa, cu 31, cel al Prutului, cu 27 şi cel al Mureşului, cu 19 lucrări hidrotehnice avariate sau distruse.

"Cele mai mari pagube produse la lucrările hidrotehnice aflate în administrarea ANAR sunt în bazinul hidrografic Siret (172,9 milioane de lei ), Prut (140,7 milioane de lei) şi Olt (131,38 milioane de lei)", se mai arată în statistica ANAR.

Pe judeţe, pagubele cele mai mari la lucrările hidrotehnice s-au înregistrat în judeţele Covasna - 92 de milioane de lei, Suceava - 57,9 milioane de lei, Botoşani - 56,85 milioane de lei şi Neamţ - 55,9 milioane de lei.

Sunt necesare totodată lucrări de reparaţii la acumularea Stânca-Costeşti, dar şi la alte baraje mai mici.

"În ciuda crizei economice, investiţiile în infrastructura de apărare împotriva inundaţiilor trebuie accelerate. Mi-aş dori foarte mult să se găsească investiţiile necesare pentru a menţine acumulările pe care le avem la parametri optimi, iar acolo unde au fost prevăzute, încă din anii ’60, ca soluţii tehnice imperios necesare, astfel de investiţii să fie finalizate într-un orizont de timp relativ scurt, ţinând cont şi de condiţiile de mediu actuale", afirmă David Csaba, directorul general al ANAR, citat în comunicatul instituţiei.

Lista cu lucrările care trebuie făcute va fi transmisă la Bruxelles, specialiştii ANAR fiind pregătiţi să întocmească documentele cerute pentru obţinerea finanţării din Fondul Solidaritatea, pentru care Cabinetul de la Bucureşti a aplicat deja.

"În funcţie de fondurile alocate de UE, ANAR va începe refacerea lucrărilor afectate", se mai arată în comunicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pagube de 700 de milioane de lei la diguri, maluri şi albii de râu produse de inundaţiile din 2010.
 Vizualizări articol: 505 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pagube de 700 de milioane de lei la diguri, maluri şi albii de râu produse de inundaţiile din 20105.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei