Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 sep 2010 - Anul XV, nr. 210 (4501)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Opt artişti plastici au pus bazele unui sat artistic în apropierea staţiunii Sângeorz-Băi

Opt artişti plastici din Bistriţa-Năsăud, Bacău şi Bucureşti au pus bazele unui sat artistic în apropierea staţiunii Sângeorz-Băi, unde există deja o casă de creaţie şi a fost turnată fundaţia pentru încă trei.

Artistul plastic Maxim Dumitraş, proprietarul terenului care se întinde pe cinci hectare, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că i-a venit ideea să pună bazele unui sat artistic după ce a moştenit o casă veche de la părinţii săi şi terenul aferent în zona numită Dosul Gârciului, pe care există inclusiv o plantaţie de mesteceni.

În urmă cu doi ani, Maxim Dumitraş a organizat aici prima ediţie a simpozionului de intervenţie în natură, "Art Forest", artiştii invitaţi la eveniment fiind provocaţi să modeleze dealul cu materia primă pe care au avut-o la dispoziţie, lemn, lut şi paie, fără să agreseze însă natura. Astfel, tot dealul este plin acum cu opere de artă.

"Anul acesta, am folosit casa mea pe care am moştenit-o eu şi în care avem zece locuri de cazare. Acesta este atelierul nostru de creaţie, locul în care facem terapie. Eu am donat pământ altor şapte colegi care îşi vor construi şi ei ateliere de creaţie. Deja, au fost turnate trei fundaţii şi artiştii se vor apuca de lucru. Intenţia noastră este să facem un sat artistic şi o colonie de creaţie, iar turiştii să poată ajunge pe jos la noi, să intre în contact cu artiştii", a spus Maxim Dumitraş.

Potrivit acestuia, toţi cei opt artişti au contribuit cu bani şi au amenajat un drum de acces spre Dosul Gârciului, costurile fiind de peste 15.000 de lei.

"Este un lucru bun că am reuşit să finalizăm drumul care ne ajută şi la construcţii. Oamenii locului, în loc să ne ajute, însă distrug. Trag lemne pe drum şi îl distrug. Vom încerca să revigorăm şi conştiinţa locală la un moment dat", a afirmat Dumitraş.

 

Întrucât este director al Muzeului de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, Maxim Dumitraşa spus că nu va putea locui tot timpul în satul de creaţie, dar va organiza şi în următorii cinci ani simpozionul "Art Forest" în acelaşi loc, pe Dosul Gârciului.

"Vom face opt ediţii. După care vom scoate un DVD cu tot ce s-a întâmplat aici de-a lungul tuturor ediţiilor. Copacii intră într-o relaţie directă cu artistul. Unii artişti se întorc şi reiau relaţia cu copacii, iar alţii nu se mai întorc niciodată. Sunt lucrări care cresc odată cu artistul, iar altele care se distrug, noi însă nu distrugem natura, dar unele materii prime pe care le folosim, cum este fânul sau paiele, au o durată de viaţă mai scurtă", a spus artistul, decis ca, în afară de opere de artă, turiştii să mai poată intra în contact, în satul de creaţie, şi cu tradiţiile locale.

"Toate casele vor respecta modelul transilvan al construcţiilor. Nu va fi nimic care să contrasteze cu stilul popular din această zonă. Vom amenaja alei de acces în pădurea în care noi am modelat copacii şi, la un moment dat, vom angaja pe cineva care să le explice oamenilor semnificaţia operelor noastre", a adăugat Maxim Dumitraş.

Acesta este autorul unor construcţii de lemn care se numesc "Nori uscaţi", în timp ce alţi artişti au semnat opere intitulate "Cuptorul de ars păcate şi virtuţi", "Laptop-iseţul prin care creşte iarbă", "Cabinetul de asistenţă socială pentru urs" , "Biblioteca pământului" şi multe altele.

Satul de creaţie din Dosul Gârciului poate fi vizitat chiar şi acum, cei interesaţi putând admira operele artiştilor care au lucrat la toate cele trei ediţii ale simpozionului "Art Forest", inclusiv cea din 2010.

Deocamdată nu există însă nici un ghid, singurul paznic al satului fiind un cioban care are o stână în apropiere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Opt artişti plastici au pus bazele unui sat artistic în apropierea staţiunii Sângeorz-Băi.
 Vizualizări articol: 421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Opt artişti plastici au pus bazele unui sat artistic în apropierea staţiunii Sângeorz-Băi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei