Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 sep 2010 - Anul XV, nr. 205 (4496)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Persoanele cu handicap care nu merg la evaluare pierd dreptul la asistenţă socială

Persoanele cu handicap care nu merg din oficiu la evaluare sau care nu se prezintă la reevaluare atunci când li se solicită acest lucru vor fi sancţionate prin suspendarea dreptului la asistenţă socială sub formă de prestaţii sociale, potrivit unui proiect de act normativ.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a supus, ieri, dezbaterii publice un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care stabileşte o serie de obligaţii pentru acestea.

Iniţiatorii proiectului de act normative susţin că stabilirea obligaţiilor facilitează remedierea deficienţelor funcţionale şi contribuie la integrarea socială şi în muncă a persoanelor cu handicap.

Astfel, persoanele cu handicap trebuie să se prezinte din oficiu pentru evaluare sau reevaluare la structurile competente în domeniu, cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap.

De asemenea, beneficiarii de indemnizaţii de handicap vor fi obligaţi să se prezinte pentru reevaluare la solicitarea structurilor competente în domeniu, indiferent de termenul de valabilitate al certificatului de handicap, să depună diligenţele necesare pentru a beneficia de drepturile prevăzute de lege şi să urmeze activităţile şi serviciile prevăzute în planul de recuperare pentru copilul cu handicap, respectiv în planul individual de servicii al adultului cu handicap.

Alte obligaţii se referă la depunerea diligenţei pentru încadrarea în muncă, în raport cu pregătirea, posibilităţile fizice şi psihice, pe baza recomandărilor comisiei cu competenţă în domeniu, la colaborarea cu asistenţii sociali şi echipele de specialiştii, în scopul recuperării, reabilitării, orientării profesionale şi integrării sociale şi la informarea direcţiilor generale de asistenţă socială, în termen de 48 de ore de la luarea la cunoştinţă, cu privire la orice modificare referitoare la gradul de handicap, domiciliu sau reşedinţă, starea materială şi alte situaţii de natură să modifice acordarea drepturilor prevăzute de lege.

Neîndeplinirea acestor obligaţii va fi sancţionată cu suspendarea dreptului la asistenţă socială sub formă de prestaţii sociale.

"În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se va aproba procedura de suspendare a dreptului de asistenţă socială sub formă de prestaţii sociale, prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale", se mai arată în proiectul de act normativ.

Iniţiatorii proiectului mai arată că aplicarea noilor prevederi va contribui la scăderea presiunii asupra sistemului de protecţie a persoanelor cu handicap, la descurajarea unor atitudini bazate pe fals şi corupţie, la centrarea bugetului alocat prestaţiilor sociale pe persoanele aflate efectiv în nevoie. De asemenea, noile prevederi vor determina diminuarea efortului financiar suportat de la bugetul de stat pentru această categorie de persoane.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă va fi în dezbatere publică până în 9 septembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Persoanele cu handicap care nu merg la evaluare pierd dreptul la asistenţă socială.
 Vizualizări articol: 396 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Persoanele cu handicap care nu merg la evaluare pierd dreptul la asistenţă socială4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei