Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 sep 2010 - Anul XV, nr. 205 (4496)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Contribuţia la fondul de sănătate obligatorie, legea nou intrată în vigoare nu se aplică retroactiv

Contribuţia la fondul de sănătate este obligatorie, neplata acesteia reprezintă o încălcare şi se sancţionează corespunzător, legea intrată în vigoare recent nu se aplică retroactiv, a anunţat, marţi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Într-un comunicat de marţi, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă că sumele privind contribuţia la asigurările sociale de sănătate este obligatorie şi trebuie achitată conform legii, de către toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi de către cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară, sau care au domiciliul în România.

Refuzul de a achita sumele datorate fondului sau neglijarea plăţii acestora, reprezintă o încălcare a legii şi se sancţionează corespunzător, se arată în comunicatul CNAS.

De asemenea, suma efectivă care trebuie plătită la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) se calculează în conformitate cu prevederile legale în vigoare la momentul respectiv.

Legea în forma sa actuală, adică cea intrată în vigoare de curând, nu prevede crearea vreunei obligaţii de plată pentru o perioadă anterioară, adică nu se aplică retroactiv.

"În cazul în care, această obligaţie de plată exista deja, fiind instituită şi calculată fie în temeiul unei alte legi, fie în temeiul unei forme anterioare a aceleiaşi legi, este bine de ştiut că, legea în forma sa actuală, nu stinge această obligaţie anterioară, nu o anulează şi nici nu modifică în vreun fel modalitatea de calcul a acesteia sau suma astfel rezultată, aferentă perioadei anterioare", a precizat sursa citată.

Astfel, asiguraţii obligaţi la plata contribuţiei (plătesc direct contribuţia, calculată în funcţie de veniturile realizate - de exemplu: liber profesioniştii, angajatorii pentru angajaţi etc.).

Asiguraţi fără plata contribuţiei sunt exceptaţi de la plata contribuţiei, prin lege fiind aproape 11 milioane de persoane, majoritatea copii şi tineri.

O altă categorie este reprezentată de asiguraţii cu plata contribuţiei din alte surse(plata contribuţiei se realizează din alte surse, fără legătură cu veniturile realizate de exemplu: şomerii, pensionarii etc.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că date corecte cu privire la încadrarea într-una sau alta dintre categoriile de asiguraţi prevăzute de lege, la existenţa şi cuantumul obligaţiei de plată, la modalitatea de achitare a acesteia, precum şi orice alte lămuriri în legătură cu modul de asigurare a sănătăţii fiecăruia, pot fi obţinute sunând la numărul de telefon TELVERDE (apel gratuit) al caselor de asigurări de sănătate sau de pe site-ul acestora sau al CNAS (www.cnas.ro).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contribuţia la fondul de sănătate obligatorie, legea nou intrată în vigoare nu se aplică retroactiv.
 Vizualizări articol: 956 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Contribuţia la fondul de sănătate obligatorie, legea nou intrată în vigoare nu se aplică retroactiv0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei