Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 sep 2010 - Anul XV, nr. 205 (4496)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape 300 de persoane din toată ţara, pe lista de aşteptare pentru un transplant de ficat

Aproape 300 de persoane din întreaga ţară se află pe o listă de aşteptare pentru un transplant de ficat, în ultimii zece ani doar 200 de români reuşind să fie supuşi unei astfel de intervenţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Transplantaţilor de Ficat din România, medicul Crina Ştefănescu, la începutul acestui an 300 de români erau în aşteptare pentru a primi un lob hepatic, numărul cazurilor rezolvate până în acest moment în anul curent nedepăşind 30.

Sursa citată a declarat, marţi, la Buzău, într-o conferinţă de presă, că primul transplant de ficat din România s-a realizat în anul 2000, iar de atunci au fost transplantaţi aproape 200 de pacienţi.

Medicul Crina Ştefănescu a precizat, în acelaşi context, că noile norme anunţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de a înlocui medicamentele imunosupresoare cu unele generice îi poate afecta grav pe toţi aceşti pacienţi a căror viaţă poate fi periclitată de schimbările operate de autorităţi.

"Dorim să tragem un semnal de alarmă pentru că suntem îngrijoraţi de alegerea pe care ar putea să o facă Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate de a ne înlocui medicamentele imunosupresoare cu anumite medicamente generice, mai ieftine, a căror eficienţă, noi nu o cunoaştem. Consider că nişte pacienţi care urmează în momentul de faţă de câţiva ani de zile o schemă de tratament cu care sunt stabili şi care le oferă o viaţă foarte bună se supun unui risc în cazul în care această schemă de tratament se modifică aleatoriu fără să aibă indicaţia medicilor specialişti care ne urmăresc. Astfel noi, membrii Asociaţiei Transplantatilor de Ficat, nu o să ne asumăm acest risc pentru că noi vrem să trăim în continuare", a declarat, marţi, la Buzău, Crina Ştefănescu, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor de Ficat din România

Aceeaşi îngrijorare a fost exprimată şi de un alt membru al asociaţiei, Ion Badea, care a fost supus unui transplant de ficat, în urmă cu zece ani, fiind al doilea pacient din România în cazul căruia a fost făcută o astfel de intervenţie.

"Sunt al doilea transplantat de ficat din România, am fost operat în anul 2000. Sunt foarte îngrijorat de situaţia schimbării medicamentelor şi de coplată. Am solicitat o listă cu medicamentele generice pe care însă nu am primit-o. Noi suntem de acord să ni se schimbe medicaţia cu una mai ieftină cu o singură condiţie. Cineva să ne garanteze că şi cu aceste medicamente putem trăi. Din păcate, nimeni nu poate garanta că aceste medicamente sunt eficiente în cazul unui transplant hepatic. Nimeni nu cunoaşte aceste medicamente sau dacă ele există în România sau sunt doar o bază de calcul şi noi trebuie să plătim suplimentar pentru medicamentele de care avem nevoie. Acum nu cred că ar fi corect să plătim pentru că suntem pe un program naţional şi la fel ca orice pacient ne plătim şi noi medicamente compensate şi ne plătim şi asigurări de sănătate. Dar poate că sunt unii dintre noi care nu au de unde plăti. În această situaţie ce să facem? Să încheiem socotelile cu viaţa? Nu cred că este normal, iar dreptul la viaţă este garantat de Constitutie", a declarat, marţi, la Buzău, vicepreşedintele Asociaţiei Transplantaţilor de Ficat din România, Ion Badea.

Sursa citată a precizat, de asemenea, că un pacient care a suferit un transplant hepatic trebuie să urmeze, după operaţie, un tratament specific care, în prezent, este asigurat printr-un program naţional. Medicaţia imunosupresoare pentru un pacient se ridică lunar la valoarea de 2.000 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 300 de persoane din toată ţara, pe lista de aşteptare pentru un transplant de ficat.
 Vizualizări articol: 334 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Aproape 300 de persoane din toată ţara, pe lista de aşteptare pentru un transplant de ficat5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei