Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 aug 2010 - Anul XV, nr. 201 (4492)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Zeci de asistenţi din neonatologie vor să părăsească locurile de muncă din cauza lipsei de personal

Zeci de asistenţi medicali din secţiile de neonatologie vor să-şi părăsească locurile de muncă din cauza imposibilităţii de a-şi desfăşura activitatea în condiţii decente, în absenţa unui normativ de personal adecvat, anunţă Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România.

Asistenţii spun că în actualele condiţii de muncă, în care nu sunt respectate normativele de personal, îşi asumă riscuri profesionale foarte mari şi se simt ameninţaţi de posibilitatea de a comite, din această cauză, erori profesionale. Asistenţii medicali reclamă faptul că trebuie să execute sarcini care nu se regăsesc în fişa postului şi care îi deturnează de la activitatea profesională obligându-i să lase pacienţii nesupravegheaţi, pe lângă faptul că, din cauza lipsei de personal, sunt suprasolicitaţi şi epuizaţi fizic şi psihic", potrivit unui comunicat de ieri, remis agenţiei MEDIAFAX.

Reacţiile asistenţilor medicali au fost reclamate Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România de reprezentanţii filialelor locale ale organizației, pe parcursul ultimelor zile.

Preşedintele Filialei Ordinului Botoşani, Viorel Spatariu, spune că asistenţii sunt indignați de modul în care este tratat personalul din sistemul sanitar.

"Ne asumăm responsabilităţile fişei postului, dar în aceeaşi măsură dorim să ni se asigure condiţii normale de muncă şi să se respecte şi normativele, cel puţin cele naţionale, dacă nu cele europene şi internaţionale cu privire la numărul de persoane care îşi desfăşoară activitatea în sistem, şi cu precădere în sectoarele deosebite, cum sunt unităţile de primire urgenţe şi secţiile de terapie intensivă. Unii dintre colegi au ridicat problema unei demisii colective sau a unei manifestări sub formă de grevă japoneză prin care să îşi exprime indignarea față de condiţiile din sistem şi modul în care îşi desfăşoară activitatea. Mulţi şi-au exprimat intenţia de a emigra acolo unde oamenii sunt şi apreciaţi pentru munca lor şi unde li se asigură condiții", susţine adăugat Spatariu, în comunicatul Ordinului Asistenţilor şi Moaşelor din România.

Totodată, asistenții medicali reclamă filialelor organizaţiei faptul că le este frică să refuze îndeplinirea unor sarcini suplimentare din cauză că sunt ameninţaţi cu demiterea, iar această abordare este o presiune în plus asupra lor.

"Afirmațiile de genul dacă nu le convine pot să plece sunt incorecte. Demisia lor nu ar rezolva problemele sistemului, pentru că asistenţii nou angajaţi vor lucra în condiţii similare, care pun în pericol siguranţa pacientului, iar pe de altă parte un asistent în terapie intensivă de exemplu, se formează în ani de zile", se arată în respectivul document.

La rândul său, preşedintele Filiala Ordinului Bihor, Iuliana Busuiog, a spus că sunt asistenţi care au sesizat faptul că volumul de muncă le depăşeşte capacitatea fizică de a face faţă solicitărilor.

"Există secţii de terapie şi chirurgicale în care o asistentă medicală face munca a doi sau trei colegi şi nu îi ajunge timpul fizic necesar să facă tot ceea ce este de făcut. Sunt epuizate, sunt obosite. Li se cere să intre şi în blocul operator, chiar dacă postul lor este pe secţii. Le este frică deja să meargă la serviciu, pentru că nu pot să nu răspundă solicitărilor suplimentare dar nici să lase descoperite locuri de muncă ce reclamă prezenţa lor şi pentru care au atribuţii stipulate în fişa postului. Nu îndrăznesc să refuze alte sarcini decât cele din fişa postului pentru că li se spune că sunt suficienţi asistenţi medicali la uşa spitalului care aşteaptă să fie angajați", potrivit sursei citate.

Asistenţii medicali spun că, deşi situația precară în care muncesc nu este de dată recentă şi a mai fost reclamată, şi-au dat seama, după tragedia de la Maternitatea Giuleşti că, indiferent de erorile şi de lipsurile sistemului sanitar, care predispun la greşeli, profesioniştii vor fi cei blamaţi, iar analiza contextului şi stabilirea gradului de vinovăţie în acest context nu au nici o importanţă. Practic, asistenţii medicali sunt cei obligaţi să îşi asume riscuri în numele sistemului medical şi al decidenţilor care se delimitează de propriile erori.

Potrivit consilierului naţional, Filiala Bistriţa Năsăud, Cristina Muşină, de o săptămână "asistăm la o terfelire sistematică şi fără precedent a profesiei noastre şi a tuturor celor care o practicăm, pe toate canalele media. Apar acolo, fără să generalizăm, oameni care n-au habar despre ceea ce se întâmplă în acest sistem, sau care văd doar o parte a lui, completând în rest din imaginaţie, dar care îşi permit să ne acuze şi să ne judece pe toţi la un loc, fără deosebire. Suntem făcuţi incompetenţi, criminali, iresponsabili, hoţi şi şirul invectivelor ar putea continua", se mai spune în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

În acest context, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia reclamată de colegii din ţară şi consideră că se impune ca urgenţă maximă încadrarea corespunzătoare cu personal, conform normativelor existente, a unităţilor medicale din ţară, în special a secţiilor care necesită supravegherea permanentă a pacienţilor, se spune în încheierea comunicatului, semnat de preşedintele Ordinului, Mircea Timofte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de asistenţi din neonatologie vor să părăsească locurile de muncă din cauza lipsei de personal.
 Vizualizări articol: 483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zeci de asistenţi din neonatologie vor să părăsească locurile de muncă din cauza lipsei de personal0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei