Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 aug 2010 - Anul XV, nr. 201 (4492)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Condiţiile din centrele psihiatrice din România s-au îmbunătăţit, nu sunt tratamente inumane

Condiţiile din centrele psihiatrice Nucet şi Oradea din România s-au îmbunătăţit în ultimii patru ani şi nu există indicii privind tratamente inumane, însă unităţile medicale ar avea nevoie de unele renovări, mediul în care locuiesc pacienţii necesitând îmbunătăţiri, potrivit unui raport al CPT.

Reprezentanţii Comitetului european pentru prevenirea torturii şi a pedepselor sau tratamentelor inumane (CPT) au realizat raportul privind România în urma unei vizite efectuate în septembrie-octombrie 2009, la centrele psihiatrice de la Nucet şi Oradea.

Membrii delegaţiei arată, în raportul publicat joi, că au avut o colaborare bună cu autorităţile române şi că au avut acces la toate documentele şi dosarele pe care le-au cerut.

Ei notează că au observat îmbunătăţiri în mai multe domenii referitor la care formulaseră recomandări, în 2006, dar există totuşi unele sectoare ce necesită îmbunătăţiri.

Printre acestea se numără sporirea măsurilor de securitate în zonele de spital unde se află pacienţii agresivi sau dificili, renovarea băilor, a unor pavilioane şi efectuarea de reparaţii acolo unde este necesar, precum şi asigurarea pentru pacienţi a unei ore, sau mai mult, petrecute în aer liber.

Reprezentanţii CPT au cerut, de asemenea, informaţii despre politica spitalelor în ceea ce priveşte tratamentele cu electroşocuri, considerate a fi nedezirabile de către oficialii europeni.

Per total, membrii delegaţiei au conchis că nu există indicii privind tratamente inumane sau tortură în cele două centre pe care le-au vizitat.

Motivul vizitei din 2009 a fost, potrivit raportului, o serie de îngrijorări privind numărul destul de mare de decese petrecute în aceste spitale, constatat în 2006. Oficialii au arătat, însă, că lucrurile s-au schimbat de-a lungul anilor şi că, în perioada 2007-2009, centrul de la Nucet a înregistrat câte un deces pe an la persoane sub 40 de ani.

Aceştia au cerut, totuşi, autorităţilor române să ceară autopsii în caz de decese petrecute în circumstanţe neclare şi să transmită rezultatul poliţiei, pentru a demara anchete în caz de necesitate. Ei au observat că în două din cazurile de deces de la Nucet poliţia nu a mai solicitat, în scris, rezultatul autopsiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Condiţiile din centrele psihiatrice din România s-au îmbunătăţit, nu sunt tratamente inumane.
 Vizualizări articol: 431 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Condiţiile din centrele psihiatrice din România s-au îmbunătăţit, nu sunt tratamente inumane0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei