Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 aug 2010 - Anul XV, nr. 193 (4484)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un diplomat de la Ambasada Rusiei, declarat persona non grata; are 48 de ore pentru a pleca

Un diplomat din cadrul ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, cu grad de secretar I, a fost declarat persona non grata şi urmează să fie expulzat, a anunţat MAE, aceasta fiind o măsură luată după o măsură similară adoptată în cazul unui diplomat român la Moscova.

MAE reaminteşte, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că a luat notă cu regret de faptul că, printr-o comunicare oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse transmisă marţi, diplomatul român Gabriel Grecu, secretar I în cadrul Ambasadei României la Moscova, a fost declarat persona non grata, solicitându-se părăsirea de către acesta a teritoriului Federaţiei Ruse în termen de 48 de ore.

Diplomatul român se va întoarce în România în termenul precizat, explică MAE.

Ministerul adaugă că, faţă de această situaţie, a transmis marţi părţii ruse decizia autorităţilor române privind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, cu rang diplomatic echivalent (secretar I), solicitându-se, totodată, părăsirea de către acesta a teritoriului României în termen de 48 de ore.

Anterior, MAE a condamnat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, "încălcarea gravă" de către autorităţile ruse a prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice prin reţinerea, luni, a unui diplomat român acreditat la Moscova, precum şi prin tratamentul "complet neadecvat" aplicat acestuia.

Ministerul preciza că a transmis această poziţie luni seară primului-colaborator al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, convocat de urgenţă la MAE. "Ambasada României la Moscova a comunicat aceeaşi poziţie, în cursul acestei zile, către MAE rus", se mai arată în comunicat.

Serviciul Federal de Securitate a anunţat, luni, că a reţinut în flagrant un agent de informaţii român, care lucra sub acoperire diplomatică la ambasada României în Rusia. Conform FSB, Gabriel Grecu, secretar I al ambasadei române, a fost reţinut în timp ce încerca să obţină informaţii militare secrete. "Ofiţerul Serviciului Român de Informaţii Externe Gabriel Grecu, care lucra la ambasada naţională sub acoperirea de secretar I la departamentul politic, a fost reţinut de FSB în timp ce încerca, în data de 16 august, să obţină informaţii secrete de apărare de la un cetăţean rus", a precizat FSB.

Serviciul Federal de Securitate rus a adăugat că a confiscat şi echipamente care "demonstrează pe deplin activităţile ostile la adresa Rusiei" şi a precizat că desfăşoară o anchetă în privinţa incidentului. Canalul de televiziune rus Vesti a difuzat imagini ale flagrantului în urma căruia a fost reţinut, luni, diplomatul român Gabriel Grecu, declarat persona non grata în Rusia, şi afirmă că, aparent, informaţiile pe care încerca să le obţină acesta nu erau destinate numai României.

MAE român şi SIE au comunicat, luni, la solicitarea MEDIAFAX, că nu comentează cazul. Potrivit site-ului MAE, Gabriel Grecu figurează cu grad de secretar I în cadrul ambasadei României la Moscova. El nu deţine niciun fel de bunuri mobile sau imobile, conturi bancare sau autoturisme.

Singurele informaţii despre acesta care se găsesc în declaraţia sa de avere de pe site-ul MAE, datată 6 ianuarie 2009, menţionează că acesta a primit un salariu de 20.000 de lei de la firma SC Ronimed Farm, iar soţia sa de la o altă companie, Autotest Ignat.

Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, prevede în articolul 29 că "persoana agentului diplomatic este inviolabilă" şi că diplomatul "nu poate fi supus niciunei forme de arestare sau detenţiune". Potrivit articolului 29 din Convenţie, la care Federaţia Rusă este parte, la fel ca şi România: "Persoana agentului diplomatic este inviolabilă. El nu poate fi supus niciunei forme de arestare sau detenţiune. Statul acreditar îl tratează cu respectul care i se cuvine şi ia toate măsurile corespunzătoare pentru a împiedica orice atingere adusă persoanei, libertăţii şi demnităţii sale. Statul acreditar (n.red.: statul în care diplomatul este acreditat să îşi desfăşoare misiunea) tratează cu respectul care i se cuvine şi ia toate măsurile corespunzătoare pentru a împiedica orice atingere adusă persoanei, libertăţii şi demnităţii sale".

Potrivit regulilor de drept diplomatic şi consular, în cazul în care este declarat persona non grata, diplomatul are la dispoziţie un anumit interval de timp pentru a părăsi statul pe al cărui teritoriu se află iar după expirarea acestei perioade îşi pierde privilegiile şi imunităţile prevăzute în Convenţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un diplomat de la Ambasada Rusiei, declarat persona non grata; are 48 de ore pentru a pleca.
 Vizualizări articol: 429 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un diplomat de la Ambasada Rusiei, declarat persona non grata; are 48 de ore pentru a pleca0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei