Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 aug 2010 - Anul XV, nr. 190 (4481)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dumitru: Suprataxarea terenurilor agricole nelucrate este o măsură politică şi se va lua în coaliţie

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că susţine impozitarea suplimentară a terenurilor agricole nelucrate, dar că această măsură este una cu implicaţii politice, iar o decizie va fi luată doar în coaliţie.

"Impozitarea suplimentară a terenurilor agricole nelucrate este la stadiul de discuţii. Am discutat-o informal atât la noi în minister, cât şi cu Ministerul Finanţelor. Fiind o măsură de impozitare, nu poate fi propusă de noi ca proiect de act normativ, ci de către Ministerul Finanţelor", a spus Dumitru.

El crede că introducerea suprataxãrii ar putea fi discutată la începutul toamnei în Guvern.

Proprietarii de terenuri arabile situate în extravilan plătesc un impozit anual cuprins între 36 de lei şi 43 lei pe hectar, banii ajungând la bugetele locale.

"Eu cred că este o măsură pe care trebuie să o luăm, altfel nu vom rezolva niciodată problema terenurilor nelucrate. Aceasta este însă o măsură politică, care va fi discutată în coaliţie. Va fi o decizie politică", a adăugat ministrul.

Dumitru a precizat că, potrivit datelor APIA, în România sunt peste 560.000 de hectare de teren nelucrate, dar că există estimări potrivit cărora suprafaţa ar fi de două milioane de hectare.

"Dacă am lua o medie de un milion de hectare şi ele ar fi lucrate şi ar avea o producţie medie de 2,6 tone pe hectar de grâu, ar însemna 2,6 milioane de tone. La un preţ minim de 100 de euro pe tona de grâu s-ar putea obţine o producţie de 260 de milioane de euro. Aceste terenuri sunt o sursă suplimentară de venit şi pentru fermieri, şi pentru buget, pe care nu o folosim", a încheiat ministrul Agriculturii.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat la începutul lunii februarie că persoanele care au terenuri agricole, dar nu le folosesc, ar trebui să fie penalizate şi să plătească un impozit suplimentar.

Şi preşedintele Traian Băsescu a vorbit, la începutul lunii mai, despre "evaziunea" din agricultură, arătând că în ultimii zece ani statul a acordat subvenţii "de 30 de miliarde" în agricultură şi a avut încasări de "400 de milioane", iar în acelaşi timp se acordă subvenţii pentru terenurile nelucrate.

"Vor mai fi şi multe alte măsuri pe care trebuie să le ia Guvernul, cum ar fi (...) unele analize cu privire la impozite", a spus Băsescu, arătând, ca exemplu, că statul plăteşte o subvenţie de 135 de euro pentru fiecare hectar de teren agricol, iar impozitul plătit de proprietar pentru suprafaţă este de 35 de lei.

Suprafaţa agricolă a României este 14,7 milioane de hectare, din care 9,4 milioane de hectare reprezintă terenuri arabile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumitru: Suprataxarea terenurilor agricole nelucrate este o măsură politică şi se va lua în coaliţie.
 Vizualizări articol: 389 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dumitru: Suprataxarea terenurilor agricole nelucrate este o măsură politică şi se va lua în coaliţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei