Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 iul 2010 - Anul XV, nr. 170 (4461)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu a invitat ambasadorii UE pentru a le prezenta opinia României faţă de raportul CE

Preşedintele Traian Băsescu i-a anunţat pe membrii Cabinetului că i-a invitat pentru joi pe toţi ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, pentru a le prezenta punctul de vedere al României faţă de ultimul raport al Comisiei Europene privind situaţia din justiţie.

"Aş face remarca pe care am făcut-o şi ieri (marţi-n.r.) public şi pe care o voi face şi la întâlnirea de mâine la care am invitat toţi ambasadorii UE: România acceptă 100% partea tehnică a raportului. Este o parte corectă care reflectă exact imaginea situaţiei legislative şi a stării justiţiei, în schimb respingem categoric afirmaţii politice de genul «România nu se comportă ca un stat membru al UE» sau «România nu îşi respectă angajamentele». ANI este un mic punct, extrem de important ce-i drept, dintr-un pachet foarte larg. Deci, nu putem accepta astfel de abordări politice, plecând de la realitatea că nici măcar nu avem această lege în vigoare, legea criticată a ANI. Eu nu am promulgat o astfel de lege încă, este într-un proces această lege, într-un proces constituţional corect, s-a întors la Parlament, deci nu există promulgată această lege", a spus Băsescu miniştrilor.

El a reluat totodată îngrijorările în legătură cu aderarea României la spaţiul Schengen, determinate de aprecierile negative din raport.

"Ce apreciez ca riscant şi vă pot spune că a fost în proiectul iniţial de raport, care a fost trimis pentru comentarii părţii române: apreciez că există riscul ca, în baza unor cotaţii în continuare negative pe Mecanismul şi Cooperare şi Verificare, să fie state care să pună sub semnul întrebării intrarea noastră în spaţiul Schengen, în condiţiile în care avem îndeplinite toate obligaţiile legate de Schengen, lucru care va fi confirmat de inspecţia din noiembrie. De aceea, este esenţial să acţionăm corect şi să vedem direcţia angajamentelor pe care ni le-am asumat, indiferent de părerile noastre politice, indiferent de interese. Majoritatea are o obligaţie, să ţină România în zona propriilor angajamente", a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat din nou că, până la definitivarea în Parlament a Legii ANI, refuză aprecierile legate de faptul că România nu-şi respectă angajamentele.

"Le refuz şi le vom trata ca atare în relaţia noastră cu CE, plecând de la premisa că principala noastră obligaţie este faţă de statele membre. Noi faţă de statele membre ne-am angajat la realizarea unor anumite obiective", a conchis Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că formularea din raportul CE că "România încalcă angajamentele asumate" este "inacceptabilă", iar partea română nu poate accepta o astfel de "exagerare" şi doreşte revenirea la o "abordare echilibrată".

El a precizat că România va face un raport referitor care "să clarifice" îndeplinirea de către ţara noastră a angajamentelor asumate la aderarea la UE, pe care îl va trimite statelor membre şi Comisiei Europene.

Întrebat cine va face acest raport, Băsescu a răspuns: "Guvernul".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu a invitat ambasadorii UE pentru a le prezenta opinia României faţă de raportul CE.
 Vizualizări articol: 331 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu a invitat ambasadorii UE pentru a le prezenta opinia României faţă de raportul CE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei