Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 iul 2010 - Anul XV, nr. 166 (4457)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely: Programul Casa Verde va continua şi în 2011

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, vineri, presei, la Târgu Mureş, că programul Casa Verde, al doilea proiect de succes al ministerului pe care îl conduce, va continua şi anul viitor, existând fonduri în acest sens.

Borbely a spus că programul Casa Verde este al doilea proiect de succes al Fondului de Mediu, alături de programul Rabla, ambele având impact direct asupra cetăţeanului.

El a arătat că, deşi programul a debutat recent, în 1 iulie, deja s-au analizat o sută de dosare, iar peste circa o lună se vor încheia primele contracte cu beneficiarii de finanţare nerambursabilă pentru panouri solare, pompe de căldură sau instalaţii de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă sau alte resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

"3.624 de proiecte au fost depuse în două săptămâni şi o spun cu mândrie, ca transilvănean, că în afară de Bucureşti, primele zece judeţe sunt din Ardeal: Bihor, Covasna, Harghita, Mureş. Bistriţa-Năsăud, Sibiu. Se pare că oamenii au fost mai receptivi, se pare că au înţeles că o să plătească mai puţin la consum şi că ajută şi mediul. Programul din câte ştiu eu decurge în condiţii civilizate, deja am analizat peste o sută de dosare, deci cam peste o lună începem să încheiem primele contracte, ceea ce înseamnă că după aceea ei pot să înceapă investiţia, să vină cu recepţia, cu factura şi printr-un cont bancar plătim", a spus Borbely.

El a precizat că bani există şi, dacă va fi nevoie, programul va fi suplimentat.

Ministrul a arătat că proiectul va continua şi anul viitor, existând de asemenea fondurile necesare.

"Da, evident, de la anul va mai fi. Eu insist foarte mult ca acest proiect să continue şi în această recesiune economică contează foarte mult pentru cetăţean să mai primească un ban în plus", a afirmat Borbely.

Potrivit directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş, Dănuţ Ştefănescu, până în prezent, în judeţ au fost depuse 190 de proiecte, din mediul rural, dar şi urban, majoritatea cererilor depuse de cetăţeni fiind pentru instalarea de panouri solare, pentru producerea apei menajere.

Ştefănescu a precizat că valoarea proiectelor depăşeşte un milion de lei, APM Mureş dispunând de o sumă totală de trei milioane de lei alocată judeţului, din Fondul de Mediu.

Programul "Casa Verde" a început la 1 iulie, dată de la care proprietarii de case îşi pot deschide dosarul în baza căruia, după finalizarea lucrării, pot beneficia de subvenţiile de la stat pentru completarea sistemelor de încălzire tradiţionale cu unele ecologice.

Scopul programului "Casa Verde" este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, prin instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire.

Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului de Mediu, în funcţie de tipul instalaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely: Programul Casa Verde va continua şi în 2011.
 Vizualizări articol: 414 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely: Programul Casa Verde va continua şi în 20110.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei