Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 iul 2010 - Anul XV, nr. 154 (4445)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statul vrea să sprijine crescătorii de bovine cu două tipuri de ajutoare, pe lapte şi carne

Subvenţiile pe care le-au primit crescătorii de bovine până anul trecut, pe cap de animal, ar putea fi înlocuite cu două forme alternative de ajutor de stat, una pentru lapte şi cealaltă pentru carne, a declarat vineri pentru MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

Ministrul Agriculturii a anulat o deplasare pe care o programase vineri la Iaşi, deoarece premierul i-a solicitat prezenţa la negocierile cu crescătorii de animale, care au avut loc la ora 11:00, la Guvern.

La întâlnire a participat şi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

"Am discutat mai multe probleme ale crescătorilor de bovine. Principala problemă a fost subvenţia pentru plata naţională directă, pe care fermierii o vor în forma de anul trecut, respectiv 570 de lei pe cap de animal, dar pe care n-o mai putem acorda", a spus Dumitru.

El a adăugat că a discutat cu fermierii două scheme alternative de sprijin, una pentru lapte, iar cealaltă pentru carne.

"Pentru 2010 nu mai sunt bani, dar vom face cu ei un angajament pentru acest an, cu plata în 2011", a afirmat Dumitru.

Dumitru a adăugat că va mai avea o întâlnire cu fermierii, la care va participa şi ministrul Finanţelor, luni, la ora 15:00, la sediul Ministerului Agriculturii.

La finalul discuţiilor de la sediul Guvernului, vicepreşedintele Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine şi ai Asociaţiei Crescătorilor de Taurine, Claudiu Frânc, a declarat că premierul Boc le-a promis că, prin rectificarea bugetului, vor fi găsite resurse pentru plata subvenţiilor pe cap de animal, şi că vor avea o nouă întâlnire luni cu Finanţele şi Agricultura pentru a se stabili cuantumul şi modalitatea de plată a subvenţiilor.

"Nu se ştie încă nici forma în care se va da, nici cuantumul sumelor care se vor obţine. Avem o singură promisiune: că vom primi şi noi, pentru specia bovină, ceva bani", a afirmat vicepreşedintele Asociaţiei.

Acesta a arătat că, în 2010, cuantumul sumelor notificate pentru subvenţia pe cap de animal este de 248 milioane euro. Anul trecut, subvenţia pe cap de animal a fost de 571 lei, iar în 2010 ar trebui să depăşească 670 lei, dar reprezentanţii fermierilor au declarat că nu ştiu cât vor putea obţine în cele din urmă de la Guvern.

"Este păcat că toate aceste lucruri se întâmplă după ce am făcut scandal. Puteam să fim aici fără scandal, dar a trebuit să facem scandal ca să putem să fim auziţi", a declarat Claudiu Frânc.

Câteva mii de crescători de vite din mai multe judeţe ale Transilvaniei şi din nordul Moldovei au protestat, marţi, în faţa Prefecturii Cluj, solicitând în principal acordarea subvenţiei pe cap de vacă până în 2013, pe care Ministerul Agriculturii nu o achită.

Ei au acuzat Ministerul Agriculturii că a returnat un milion de euro Uniunii Europene deoarece nu a fost în stare să cheltuiască suma de cinci milioane de euro acordată României ca sprijin financiar pentru crescătorii de vite.

În timpul protestului, mai mulţi jandarmi au intervenit cu sprayuri cu gaze lacrimogene şi au folosit bastoanele pentru a-i împiedica pe fermieri să blocheze întreaga zonă.

Fermierii au oprit protestul după ce prefectul le-a spus că se pot întâlni, vineri, cu prim-ministrul.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat, marţi, că o misiune a Fondului Monetar Internaţional va sosi la Bucureşti între 20 şi 23 iulie, iar rectificarea bugetară va fi efectuată după discuţiile cu experţii instituţiei financiare internaţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Statul vrea să sprijine crescătorii de bovine cu două tipuri de ajutoare, pe lapte şi carne.
 Vizualizări articol: 446 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Statul vrea să sprijine crescătorii de bovine cu două tipuri de ajutoare, pe lapte şi carne0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei