Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 iul 2010 - Anul XV, nr. 154 (4445)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE nu a primit nici o cerere din partea Guvernului român pentru ajutor privind inundaţiile

CE nu a primit nici o cerere din partea Guvernului român, deşi este "deschisă" la ideea activării Mecanismul de protecţie civilă dacă există o cerere, a declarat, vineri, Ferran Tarradellas Espuny, purtător de cuvânt al Comisiei.

"La acest moment, CE, prin centrul de monitorizare şi informare, urmăreşte cu atenţie situaţia, dar până am venit la această conferinţă (ora 13.00, ora României - n.r.) nu am primit nici o cerere din partea Guvernului, deşi CE este deschisă să activeze Mecanismul de protecţie civilă dacă există o cerere", a spus purtătorul de cuvânt, într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, întrebată dacă România a cerut ajutor în cazul inundaţiilor.

"Depinde de statele membre care evaluează situaţia în teren dacă doresc să ceară această măsură. Noi urmărim situaţia şi suntem deschişi să cooperăm cu autorităţile române dacă ele consideră că au nevoie de acest lucru", a spus Ferran Tarradellas Espuny.

Mecanismul european de protecţie civilă poate fi declanşat în cazul unor dezastre. El este format din statele membre UE cărora li se adaugă Croaţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Mecanismul asigură, în cazul activării, coordonarea intervenţiilor pentru asistenţa în UE şi în afara acesteia. Astfel de acţiuni sunt coordonate de CE prin Centrul de informare şi monitorizare (MIC).

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că este "dezamăgită" să constate că Guvernul nu a cerut sprijin de la Uniunea Europeană pentru inundaţii, arătând că îi va transmite un mesaj în acest sens primului-ministru.

"Sunt dezamăgită să constat că Guvernul nu a cerut sprijin de la Uniunea Europeană pentru inundaţii, pentru a fi puse la dispoziţie motopompe, diguri gonflabile, case modulare. Eu am să-i dau un mesaj domnului prim-ministru să apeleze la sprijinul Uniunii Europene prin activarea acestui mecanism acum. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, trebuia să facă demersurile ", a precizat Barbu.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, în plenul Senatului, că marţi au fost făcute demersuri pentru a accesa Fondul Solidaritatea al Comisiei Europene, care poate fi accesat în două situaţii - în situaţie de forţă majoră, dacă pagubele depăşesc trei miliarde de euro, ceea ce nu este cazul României, sau dacă într-o perioadă limitată de timp pagubele depăşesc 0,6% din PIB, cum este situaţia României. Potrivit ministrului, astfel va putea fi accesat un ajutor de 75 de milioane de euro.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a spus, marţi, la videoconferinţa cu prefecţii, că pagubele inundaţiilor vor fi mai mari de 0,6% din PIB, ceea ce înseamnă foarte mult, anunţând că se va apela la Fondul de Solidaritate al UE.

Blaga a precizat că instituţia pe care o conduce a început demersurile pentru accesarea Fondului de Solidaritate pus la dispoziţie de Uniunea Europeană şi le-a cerut prefecţilor şi subprefecţilor să facă o evaluare exactă a pagubelor produse de inundaţii, pentru că vor veni experţi care vor verifica datele comunicate.

''Pagubele nu vor atinge în niciun caz suma de trei miliarde de euro, dar vor fi mai mari decât 0,6% din PIB, ceea ce înseamnă foarte mult. Rog o evaluare exactă a pagubelor, în maxim 10 zile de la stabilizarea situaţiei, pentru că vor veni experţi ai Uniunii Europene şi vor verifica'', a spus Blaga în videoconferinţa de la Ministerul Administraţiei şi Internelor cu prefecţii şi reprezentanţii Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE nu a primit nici o cerere din partea Guvernului român pentru ajutor privind inundaţiile.
 Vizualizări articol: 462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE nu a primit nici o cerere din partea Guvernului român pentru ajutor privind inundaţiile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei