Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 iun 2010 - Anul XV, nr. 150 (4441)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CCR: Cuantumul pensiei este un drept câştigat pe principiul contributivităţii, nu poate fi diminuat

Cuantumul pensiei, stabilit potrivit principiului contributivităţii, este un drept câştigat, iar diminuarea acestuia nu poate fi acceptată nici măcar temporar, afirmă Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a constatat că intenţia Cabinetului de a tăia pensiile este neconstituţională.

"Prin sumele plătite sub forma contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale, persoana în cauză, practic, şi-a câştigat dreptul de a primi o pensie în cuantumul rezultat prin aplicarea principiului contributivităţii. Astfel, contributivitatea, ca principiu, este de esenţa dreptului la pensie, iar derogările, chiar şi temporare, referitoare la obligaţia statului de a plăti cuantumul pensiei rezultat în urma aplicării acestui principiu afectează substanţa dreptului la pensie", susţin judecătorii Curţii Constituţionale, în motivarea deciziei de vineri privind intenţia Cabinetului de a tăia pensiile cu 15 la sută.

Judecătorii afirmă că, spre deosebire de cazul salariilor, unde diminuarea a fost corect motivată de Cabinet prin prevederile articolului 53 din Constituţie, pensiile nu pot fi micşorate nici măcar în contextul unor dificultăţi ale bugetului asigurărilor sociale de stat, prost gestionat de administraţie.

"Curtea constată că dificultăţile bugetului asigurărilor sociale de stat nu pot fi opuse dreptului la pensie în sensul diminuării, chiar şi temporare, a cuantumului pensiei, dreptul constituţional la pensie
neputând fi afectat de proasta gestionare a bugetului respectiv de către stat", scriu judecătorii CC.

Diferenţa între cazul pensiilor şi al salariilor vine şi din faptul că dreptul la pensie este menţionat "în mod expres" în Constituţie ca drept fundamental.

"Curtea constată că dreptul la pensie este un drept preconstituit încă din perioada activă a vieţii individului, acesta fiind obligat prin lege să contribuie la bugetul asigurărilor sociale de stat procentual raportat la nivelul venitului realizat. Corelativ, se naşte obligaţia statului ca în perioada pasivă a vieţii individului să îi plătească o pensie al cărei cuantum să fie guvernat de principiul contributivităţii, cele două obligaţii fiind intrinsec şi indisolubil legate", susţin judecătorii Curţii Constituţionale, care afirmă că statul "are obligaţia de a se abţine de la orice comportament de natură a limita dreptul la asigurări sociale".

Totuşi, Curtea admite că statul poate să "reaşeze" în viitor sistemul de calcul al pensiilor, "bazându-se însă tot pe principiul contributivităţii", căci altminteri "s-ar ajunge la negarea evoluţiei în reglementarea juridică a acestui domeniu".

Curtea explică, arătând că o eventuală reaşezare a sistemului de calcul al pensiei ar trebui să fie în avantajul beneficiarilor, astfel că, dacă la recalculare rezultă un cuantum mai mic, statul este "obligat" să plătească suma mai mare, calculată anterior.

"Aceasta este o măsură de protecţie a persoanelor care beneficiază de pensie în sensul articolului 47 alineatul 2 din Constituţie, constituind, de asemenea, o speranţă legitimă a asiguratului, întemeiată pe prevederile legale în vigoare cu privire la obţinerea şi încasarea unui anumit cuantum al pensiei", afirmă judecătorii CCR.

De asemenea, Curtea constată şi anumite "insuficienţe de redactare" în textul articolului referitor la tăierea pensiilor, declarat neconstituţional vinerea trecută, identificate de judecători în contextul scăderii punctului de pensie.

"Cu privire la pensiile ce vor fi stabilite sau acordate, a fost diminuată chiar valoarea punctului de pensie, astfel încât coroborarea acestui text legal cu articolul 17 alineatul 1 din lege (propunerea Guvernului ca aceste măsuri să fie luate doar până la sfârşitul anului, n.r.) nu mai apare ca fiind una clară, ceea ce înseamnă că pentru aceste pensii legiuitorul va trebui să adopte ulterior o lege
pentru a le aduce după 1 ianuarie 2011 la nivelul pensiilor care erau în plată la momentul intrării în vigoare a legii criticate. Altfel, s-ar crea o diferenţă de tratament nepermisă între pensiile aflate în plată şi cele ce vor fi stabilite sau acordate. Mai mult, proporţional, valoarea punctului de pensie, în ipoteza articolului 9 alineatul 1 din lege ar fi mai mică decât cea reglementată de articolul 9 alineatul 2 din lege, ceea ce este, de asemenea, inadmisibil", mai scriu judecătorii CCR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CCR: Cuantumul pensiei este un drept câştigat pe principiul contributivităţii, nu poate fi diminuat.
 Vizualizări articol: 485 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
CCR: Cuantumul pensiei este un drept câştigat pe principiul contributivităţii, nu poate fi diminuat3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei