Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 iun 2010 - Anul XV, nr. 149 (4440)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Geoană: Majorarea TVA, o decizie fundamental greşită; Guvernul Boc trebuie să îşi dea demisia

Majorarea unei taxe importante precum TVA într-un moment de criză este o decizie "fundamental greşită", pentru că este o măsură pro-ciclică, de natură să împovăreze economia, consideră preşedintele Senatului, Mircea Geoană, opinând totodată că Guvernul Boc trebuie să îşi dea demisia.

"În continuare Guvernul României insistă să ia măsuri prin care greul crizei va fi dus tot de către cetăţeni. Majorarea unei taxe importante precum TVA într-un moment de criză este o decizie fundamental greşită, pentru că este măsură pro-ciclică, de natură să împovăreze economia. Concret, în urma deciziei de astăzi, consumul privat va scădea cu cel puţin 4%, în condiţiile în care acesta contribuie cu aproximativ 60% la formarea PIB. Prin urmare, creşterea TVA va determina în următoarele şase luni o scădere suplimentară a PIB de cel puţin 1%, ceea ce va adânci şi mai mult recesiunea şi va mări numărul şomerilor. De asemenea, reducerea salariilor bugetarilor determină o scădere suplimentară a PIB de cel puţin 1%. Potrivit specialiştilor, majorarea TVA va genera o inflaţie suplimentară de aproximativ 3,5%, ceea ce va reduce şi mai mult puterea de cumpărare a populaţiei, iar ţinta de inflaţie a BNR nu va mai putea fi respectată. În ceea ce priveşte puterea de cumpărare, aceasta va scădea cu 30%, ca urmare a scăderii salariilor şi a creşterii TVA. Creşterea TVA implică o sporire a coşului de bunuri care asigură minimul decent de trai, ceea ce va genera automat creşterea ratei sărăciei absolute", menţionează Geoană, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

În opinia lui Geoană, Guvernul caută în continuare doar soluţii "contabiliceşti" de a-şi închide deficitul.

"Din păcate, aceste soluţii se vor regăsi în buzunarele românilor sau pe masa acestora. Majorarea de astăzi duce TVA la cea mai ridicată valoare de la introducerea sa în România. Cele mai afectate de această măsură sunt categoriile de populaţie cu venituri mici, mai ales din mediul urban (pensionarii, şomerii, 55% din salariaţii din economie ale căror venituri sunt de cel puţin 1.000 de lei net) în contextul în care banii sunt cheltuiţi în mare măsură pentru bunurile de strictă necesitate. De altfel, cea mai mare creştere de preţuri va fi înregistrată în rândul bunurilor de strictă necesitate", apreciază el.

Mircea Geoană menţionează că, în urmă cu o lună, directorul FMI spunea că reprezentanţii Fondului s-au opus tăierilor de pensii şi salarii, precum şi majorării unor taxe esenţiale, cum ar fi TVA, în aceste momente de criză economică şi că, atunci, reprezentanţii FMI au propus Guvernului de la Bucureşti impozite mai mari pentru cei bogaţi, subliniind faptul că cei vulnerabili trebuie protejaţi de efectele crizei, concluziile fiind întărite de şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

"Guvernul de la Bucureşti a făcut însă exact pe dos. Fără o presiune a FMI în acest sens, a decis să taie pensii şi salarii. Acum, după ce Curtea Constituţională a invalidat acest mod de guvernare, prin care proprietatea pensionarilor era calcată în picioare, Guvernul a trecut la planul B: majorarea TVA", a continuat el.

Mircea Geoană consideră că Guvernul Boc trebuie să îşi dea demisia.

"Pentru că deciziile sale au fost invalidate de către Curtea Constituţională şi pentru că ia, cu încăpăţânare, decizii împotriva cetăţenilor României, Guvernul Boc trebuie să îşi dea demisia. Este evident ca acest guvern nu ştie ce trebuie să facă şi nu are nicio viziune despre cum trebuie condusă o ţară aflată în criză. România are nevoie în acest moment de un nou Guvern, care să fie în stare să ia o serie de măsuri anti-ciclice, măsuri care să aducă venituri la bugetul de stat şi care să conducă spre relansare economică. Acest nou Guvern trebuie să prezinte Parlamentului un nou proiect de buget, în care cheltuielile statului român trebuie reanalizate şi reprioritizate", conchide Geoană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Majorarea TVA, o decizie fundamental greşită; Guvernul Boc trebuie să îşi dea demisia.
 Vizualizări articol: 413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Majorarea TVA, o decizie fundamental greşită; Guvernul Boc trebuie să îşi dea demisia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei