Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 mai 2010 - Anul XV, nr. 123 (4414)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Argument

Plata salariului este un drept relativ care poate fi limitat pentru a depăşi instabilitatea

Dreptul la muncă, inclusiv plata salariului, este menţionat în Constituţie, dar reprezintă un drept relativ care poate fi limitat pentru a evita riscul "iminent" al instabilităţii economice a ţării, legată direct de siguranţa naţională, este argumentul Guvernului pentru reducerea cheltuielilor.

Justificarea tăierilor de salarii şi pensii este prezentată în proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare, obţinut de MEDIAFAX, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea.

În document, Executivul arată că pentru promovarea acestor soluţii au fost "atent considerate" standardele constituţionale si convenţionale în materia respectării drepturilor fundamentale, în special a dreptului la muncă.

"Dreptul la muncă (inclusiv plata salariului) este un drept expres menţionat în Constituţie, dar în acelaşi timp un drept relativ, în înţelesul dat acestui concept de Legea Fundamentală şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (drept al cărui exerciţiu poate fi supus unor restrângeri). Limitările aduse exerciţiului acestui drept trebuie să respecte exigentele articolului 53 din Constituţie, jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, precum şi practica Curţii Europene a Drepturilor Omului", se arată în document.

Guvernul arată că măsurile restrictive întrunesc condiţiile consacrate constituţional şi convenţional, în sensul că restricţiile vizează exerciţiul dreptului, iar nu substanţa acestuia, iar restrângerea exerciţiului dreptului are ca unic scop evitarea riscului "iminent" al instabilităţii economice a ţării, instabilitate generată de un fenomen de criză financiară mondială ale cărei dimensiuni nu au putut fi prognozate.

"Potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale, stabilitatea economică este subsumată conceptului de siguranţa naţională, temei constituţional pentru limitarea unor drepturi consacrate de Legea Fundamentală", se mai arată în document.

Guvernul explică totodată că, în considerarea prevederilor articolului 53 din Constituţie, prevederile legii se aplică pentru o perioadă definită de timp, respectiv începând cu drepturile aferente lunii iunie 2010, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2010, dar admite că legea prevede totuşi faptul că pentru anul 2011 Guvernul va adopta şi aplica acele politici sociale şi de personal care să asigure încadrarea în nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicării măsurilor de reducere a cheltuililor bugetare adoptate în cursul anului 2010.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seara, după şedinţa de guvern, că legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile şi alte drepturi sociale, are ca temei articolul din Constituţie privind restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi, pentru apărarea securităţii naţionale.

Întrebat de jurnalişti în baza cărui principiu a decis Guvernul restrângerea unor drepturi constituţionale, premierul a răspuns că ordinea publică şi siguranţa naţională permit acest lucru.

Articolul 53 din Constituţie prevede că exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea instrucţiei penale, prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plata salariului este un drept relativ care poate fi limitat pentru a depăşi instabilitatea.
 Vizualizări articol: 760 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plata salariului este un drept relativ care poate fi limitat pentru a depăşi instabilitatea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Calamitate... trimis de
(28 mai 2010, 11:56:48
Cand ai in fruntea guvernului si a tarii asa doua calamitati este normal sa se impuna masurile prezentate.Nici o tara din Europa nu a taiat pensiile, majoritatea au redus salariile bugetarilor cu 5-10 % , in schimb au crescut TVA-ul. Magarii din PD-L care ne conduc nu inteleg ce inseamna masuri nediscriminatorii ,pentru ei in criza trebuie sa sufere doar bugetarii si pensionarii,adica exact acei care nu l-au votat pe matroz.
Lichelele PD-L iste care faceau spume la gura in campanie tac acum chitic .
Avem cea mai mare CALAMITATE de guvern din toate timpurile moderne ale Romaniei.
2.   Hmmm trimis de
(28 mai 2010, 19:12:41
Bun, sa zicem ca Boc are dreptate (desi ar fi prima data cand ar avea si el dreptate in ceea ce priveste Constitutia Romaniei, desi este, chipurile, profesor de drept constitutional). Deci sa admitem, asadar, ca Boc are 100% dreptate si ca asa este cu salarizarea asta. Iata totusi ce spune un alt articol din Constitutie:" ARTICOLUL 47
(1) Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent." Asadar nu este o recomandare ci o obligatie. Avand in vedere actiunile statului din ultimii 2 ani, cine, cand si cum va raspunde pentru chestia asta?
Cand imprumuti mai mult de 20 de miliarde de euro numai de la FMI si indatorezi tara pentru o buna bucata de timp fara sa faci absolut nimic pentru a creste economia, cum se cheama asta? Cand minti fara nerusinare (astazi zici una, maine faci alta), cine va raspunde pentru asta?
Sau si aici invocam acel art. 53 din Constitutie si tacem naibii?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei