Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 mar 2010 - Anul XV, nr. 68 (4359)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Jumătate dintre profesori au dat în judecată MECTS pentru plata drepturilor conform Legii 221

Aproximativ jumătate dintre cadrele didactice au dat în judecată Ministerul Educaţiei pentru a primi majorările salariale conform Legii 221/2008, iar cei care au obţinut deja hotărâri judecătoreşti favorabile lor vor primi banii eşalonat, timp de trei ani, potrivit secretarului de stat Cătălin Baba.

Secteratul de stat pentru învăţământul superior, Cătălin Baba, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, că, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei, aproximativ 50% dintre profesori au dat în judecată ministerul pentru plata majorărilor salariale conform Legii 221/2008.

Acesta a explicat că, în cazul în care profesorii au obţinut o sentinţă definitivă favorabilă până la 31 decembrie 2009 intră sub incidenţa Ordonanţei 71/2009, astfel că vor primi sumele, eşalonat, în 2010, 2011 şi 2012.

În cazul obţinerii unei sentinţe favorabile definitive până la 31 decembrie 2010, devin incidente prevederile Ordonanţei de Urgenţă 18/2010, astfel că banii vor fi primiţi eşalonat în 2011, 2012 şi 2013.

Cătălin Baba a subliniat însă că aceste plăţi nu înseamnă o creştere definitivă a salariilor cadrelor didactice şi că este vorba doar de faptul că, timp de trei ani, aceştia vor primi, eşalonat, sumele câştigate în instanţă, fără ca acestea să fie incluse în salariul de bază.

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, a declarat, ieri seară, pentru MEDIAFAX, că aproximativ 80% dintre cei 90.000 de membri de sindicat au procese pe rol cu Ministerul Educaţiei pentru plata drepturilor salariale conform Legii 221/2008, iar aproximativ 20.000 dintre aceştia au obţinut sentinţă definitivă în instanţă.

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat, de asemenea, că aproximativ 45.000 de profesori, reprezentând peste 90% dintre membrii de sindicat au procese cu Ministerul Educaţiei pe problema majorărilor salariale, iar jumătate dintre ei au câştigat aceste procese.

În 10 martie, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu, declara că sunt zeci de mii de procese câştigate de profesori în instanţă şi că i-a cerut ministrului Educaţiei elaborarea unei hotărâri de urgenţă prin care toţi profesorii să primească majorările salariale prevăzute de Legea 221/2008, nu doar cei care au câştigat în instanţă acest drept.

În 12 martie, Guvernul a avizat OUG 18/2010 prin care restanţele salariale câştigate de către bugetari în instanţă pe parcursul acestui an sunt eşalonate la plată pe o perioadă de trei ani, în intervalul 2011-2013.

Astfel, sumele reprezentând drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar prin hotărâri judecătoreşti şi devenite executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2010 vor fi eşalonate la plată în următorii trei ani, urmând ca în 2011 să fie plătit 34 la sută din valoarea titlului executoriu, în 2012 să fie achitat 33 la sută din valoarea titlului, iar în 2013 să fie acordat restul de 33 la sută din valoarea titlului.

Eşalonarea la plată este argumentată şi în acest caz prin fondurile limitate şi riscul depăşirii deficitului bugetar.

În vara anului trecut, Guvernul a decis, prin OU 71/2009, că drepturile salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti în favoarea bugetarilor, în principal pentru personalul din justiţie şi administraţia penitenciarelor, devenite executorii până la 31 decembrie 2009, vor fi eşalonate la plată cu câte o treime din valoarea titlului, în perioada 2010-2012.

Astfel, în 2010 este achitat 34 la sută din valoarea titlului executoriu, în 2011 se plăteşte 33% din valoarea titlului, iar în 2012 se restituie 33% din valoarea titlului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jumătate dintre profesori au dat în judecată MECTS pentru plata drepturilor conform Legii 221.
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jumătate dintre profesori au dat în judecată MECTS pentru plata drepturilor conform Legii 2210.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei