Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 mar 2010 - Anul XV, nr. 68 (4359)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul majorează salarii pentru profesori din bugetul pe trimestrele II, III şi IV

Guvernul va majora fondul de salarii aferent primului trimestru pentru cadrele didactice care nu au primit salarii majorate cu 17%, sumele fiind asigurate din bugetul programat iniţial pentru trimestrele II, III şi IV, a anunţat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina.

El a amintit că bugetul pe 2010 include drepturi salariale cu majorarea de 17%, aplicată din 2008, nu şi diferenţa de 33% abrogată de Guvern, dar acordată de unele instanţe judecătoreşti.

Oficialul guvernamental a explicat că unele cadre didactice au câştigat în instanţă majorări salariale de 50%, incluzând şi diferenţa de 33% abrogată de Guvern, şi au fost remunerate ca atare, ceea ce a determinat însă scăderea fondului de salarii la nivelul altor unităţi şcolare.

În aceste condiţii, Guvernul va transfera din trimestrele II, III şi IV către fondul de salarii aferent primului trimestru sume prin care toţi profesorii să primească salarii majorate cu 17%, conform legii în vigoare, şi va reglementa printr-un alt act normativ problema diferenţei de 33%, câştigată în instanţă de unele cadre didactice.

"În trimestrul I sunt cadre didactice care au luat salarii majorate cu încă 33% şi nu au mai ajuns sumele prevăzute pentru trimestru I la alte cadre didactice, nici măcar să îşi ia acel 17%. Prin mandatul dat de prim-ministru, noi vom aduce din trimestrele II, III şi IV sume şi vom majora bugetul prevăzut pentru trimestrul I, ca să putem acorda integral drepturile salariale în trimestrul I. Pentru reglarea situaţiei, urmează să venim cu un act normativ, ordonanţă de urgenţă sau lege, prin care să reglementăm ce vom face cu acel 33% luat suplimentar", a spus Gherghina.

Ministerele Finanţelor şi Educaţiei au fost mandatate să inventarieze şcolile care nu au putut acorda majorarea salarială de 17%, a arătat secretarul de stat.

"Avem doi paşi stabiliţi de primul-ministru: un prim pas este această ordonanţă sau lege, ce se va hotârî să definitivăm împreună cu sindicatele, prin care să încercăm să aducem la acelaşi numitor şi să acordăm drepturi salariale egale pentru funcţii egale la nivel naţional. Al doilea pas, pentru care avem un termen de 45 de zile, să inventariem exact care sunt economiile care s-ar crea în sistem prin faptul că au drepturi, potrivit Legii 330, sub nivelul pe care îl aveau în anul 2009 şi să vedem exact acele sume cum le distribuim tot aşa, la nivel naţional, în mod unitar pe categorii de funcţionari", a adăugat Gherghina.

Întrebat de presă dacă profesorii care au încasat salarii majorate şi cu 33%, în baza unor decizii judecătoreşti, dar neprevăzute de legislaţia în vigoare, trebuie să restituie banii, secretarul de stat a arătat că acest lucru va fi stabilit prin actul normativ care urmează să fie discutat, marţi, cu partenerii sociali.

Marţi, Guvernul trebuie să prezinte confederaţiilor sindicale un proiect de act normativ prin care sistemul de salarizare în sectorul bugetar să fie aplicat unitar pentru toate categoriile de personal.

Premierul Emil Boc anunţa, sâmbătă, după discuţiile cu liderii confederaţiilor sindicale, că Guvernul va propune sindicatelor un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care sistemul de salarizare în sectorul bugetar să fie aplicat unitar pentru toate categoriile de personal, în interiorul unei mase salariale a cărei valoare să fie menţinută la nivelul celei din 2009.

Şeful Guvernului arăta că discrepanţele salariale sunt determinate atât de sentinţele judecătoreşti care acordă angajaţilor din învăţământ majorarea salarială de 50%, deşi Guvernul a acceptat pentru profesori, în 2008, o creştere de 17% şi a abrogat deja prin acte normative diferenţa de 33%, cât şi de includerea în contractele colective de muncă a unor sporuri nerecunoscute de legislaţia în vigoare.

Preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, ieri, la Sibiu, că aşteaptă ordonanţa care să restituie bugetarilor o parte din veniturile salariale pe care le-au pierdut, afirmând că "bătălia este pentru bani" şi vrea să vadă "cum gândeşte Guvernul" pentru a rezolva "discrepanţele”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul majorează salarii pentru profesori din bugetul pe trimestrele II, III şi IV.
 Vizualizări articol: 331 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Guvernul majorează salarii pentru profesori din bugetul pe trimestrele II, III şi IV3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei