Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 mar 2010 - Anul XV, nr. 67 (4358)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Boc: Poziţia PD-L e fermă, limba română e limba oficială, Constituţia se aplică nu se negociază

Preşedintele PD-L, premierul Emil Boc, afirmă că limba oficială a statului român este limba română, că orice discuţie privind oficializarea limbii maghiare este lipsită de fundament constituţional, iar Constituţia României se aplică, nu se negociază.

Potrivit articolului 13 din Constituţie, limba oficială a statului român este limba română. Totodată conform articolul 152 din Legea Fundamentală aceasta nu poate face obiectul revizuirii Constituţiei. În consecinţă, orice discuţie cu privire la oficializarea limbii maghiare este lipsită de fundament constituţional. Partidul Democrat Liberal îşi reafirmă poziţia fermă potrivit căreia Constituţia României se aplică, nu se negociază", afirmă Boc într-un comunicat al PD-L.

Reacţia lui Boc survine reuniunii de la Topliţa a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, care a dezbătut decizia declarării limbii maghiare ca limbă oficială în "aşa-zisul Ţinut Secuiesc"de către adunarea Aleşilor Locali din secuime la Sfântu Gheorghe, statutul limbii române şi probleme ale convieţuirii etnice în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

La Topliţa au fost prezenţi liderul PSD Victor Ponta, vicepreşedintele PNL Norica Nicolai, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor.

La un moment dat, discursul liderului social-democrat Victor Ponta a fost întrerupt, câţiva participanţi la adunare strigând: " Unde este Marko, unde e Băsescu? Trebuiau să fie aici". Ponta a spus că PSD nu va accepta niciodată ca în România să existe autonomie pe criterii etnice.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a adoptat, la Topliţa, un memorandum în care se arată că românii din cele trei judeţe "duc cu greu povara luptei" pentru păstrarea identităţii, iar cu paşi mărunţi, fără oprelişti, s-a ajuns la "crearea de facto a unui stat în stat" în zonă.

Documentul, care are trei pagini şi a fost adoptat, sâmbătă, la Adunarea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasana, Harghita şi Mureş, întrunită la Topliţa, se adresează Parlamentului, Preşedinţiei, Guvernului, Bisericii şi societăţii civile.

"Noi, românii din Covasna, Harghita şi Mureş, pe lângă problemele cu care se confruntă toţi fraţii noştri de pe cuprinsul patriei, la peste 90 de ani de la Marea Unire, încă ducem cu greu povara luptei pentru păstrarea identităţii şi a fiinţei noastre naţionale", se arată în memorandum, menţionându-se că în aceste trei judeţe trăiesc peste 400.000 de români.

Semnatarii documentului susţin că în judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş "se produce un fenomen antieuropean de enclavizare nemaiîntâlnit în Europa".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Poziţia PD-L e fermă, limba română e limba oficială, Constituţia se aplică nu se negociază.
 Vizualizări articol: 293 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Boc: Poziţia PD-L e fermă, limba română e limba oficială, Constituţia se aplică nu se negociază5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei