Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 mar 2010 - Anul XV, nr. 66 (4357)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele nu renunţă la proteste până nu obţin salariul minim de 705 lei

Reprezentanţii sindicaliştilor prezenţi, vineri, la discuţiile cu premierul Emil Boc au subliniat că nu renunţă la protestele anunţate până nu obţin salariul minim pe economie de 705 lei şi modificări la legea salarizării unice şi la cea a pensiilor.

"Vom ieşi în stradă până când va creşte salariul minim la 705 lei, deoarece valoarea actuală de 600 de lei menţine piaţa gri", a declarat vicepreşedintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu.

Sindicaliştii nu s-au arătat mulţumiţi de întâlnirea de vineri de la Ministerul Muncii cu premierul Emil Boc şi miniştrii Mihai Şeitan, Sebastian Vlădescu şi Daniel Funeriu, precizând că nu mai cred în promisiuni şi vor acte normative care să reglementeze solicitările lor.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a spus că premierul le-a dat asigurări cu privire la rezolvarea salarizării din învăţământ.

Premierul Emil Boc şi liderii confederaţiilor sindicale s-au întâlnit, vineri, la Ministerul Muncii, pentru a discuta despre majorarea salariului minim, legea salarizării şi legea pensiilor.

Salariile aflate în plată în noiembrie 2009 sunt menţinute în 2010, dar nu la nivelul din ultima lună a anului trecut, în care au fost incluse sporuri ilegale, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, precizând că discuţiile pe această temă vor continua şi sâmbătă, la ora 12.00, cu liderii sindicali.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat, la finalul discuţiilor că, începând de luni, va fi constituită o echipă tehnică de specialişti care va încerca să găsească o soluţie fezabilă privind majorarea salariului minim pe economie de la 600 la 705 lei.

"Discutăm şi de contracte colective în vigoare, dar mai discutăm şi de despre nişte grile salariale care există de la începutul anilor '90 şi care se dovedesc a fi total neproductive şi nestimulative", a precizat Costin.

Liderul BNS s-a arătat mulţumit de "micul pas înainte" cu privire la legea pensiilor, prin confirmarea plafonului minim de 40 la sută din salariul mediu pe economie.

"BNS a cerut premierului şi celorlalţi miniştri ca sistemul public de pensii şi reforma în acest domeniu să fie discutate la pachet cu tot ceea ce ţine de tratamentul fiscal al veniturilor în piaţa muncii din România, pentru că trebuie umblat în regim de urgenţă în Codul fiscal, acolo unde se tratează veniturile din muncă şi impozitarea acestora", a spus Costin.

Liderul BNS a mai spus că sindicaliştii se vor întâlni, marţi, la Guvern cu premierul, miniştri Finanţelor, Sănătăţii şi Muncii, pentru a discuta de mecanismul sistemului public de asigurări de sănătate. Costin a adăugat că trebuie adoptate unele măsuri cu caracter de urgenţă pentru a putea pune în echilibru sistemul public de sănătate.

Preşedintele BNS a mai spus că le-a cerut guvernanţilor ca pensionarilor care trăiesc în zona sărăciei să li se completeze veniturile prin măsuri dedicate de protecţie socială.

Liderul BNS şi-a exprimat speranţa, în urma discuţiilor de vineri, că în cel mult două săptămâni să se poată face toate modificările necesare pe Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, pentru a întări rostul şi rolul funcţionarului public în societate, pentru că acesta este abuzat, trimis în justiţie, atunci când trebuie să pună în aplicare legea.

"Apreciem faptul că, cel puţin azi (vineri, n.r.), premierul şi ceilalţi miniştri au înţeles că este nevoie ca funcţionarii publici să fie protejaţi în exercitarea actului profesional", a precizat Costin.

La întâlnirea de vineri, de la Ministerul Muncii, s-a discutat şi despre reducerea vârstei de pensionare pentru mamele care au cel puţin doi copii în îngrijire.

 

Gherghina: Sunt şanse să găsim soluţii pentru majorarea salariului minim

Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, a declarat, vineri, că sunt şanse ca salariul minim pe economie să fie majorat, dar că trebuie identificate soluţii de majorare care să nu afecteze bugetul de stat sau fondul de salarii al companiilor.

"Dacă reuşim să găsim soluţii astfel încât salariul minim să fie majorat fără să aibă impact pe bugetul de stat sau pe fondul de salarii al companiilor, nu avem probleme. Sunt şanse mari să găsim aceste soluţii. Avem 30 de zile în care să analizăm acest lucru", a declarat Gherghina, după discuţiile de la Ministerul Muncii.

În privinţa creşterii salariului minim de la 600 lei la 705 lei, discuţiile vor continua şi în următoarea lună.

Sindicaliştii cer un salariu minim pe economie de 705 lei, modificarea legii pensiilor şi a legii salarizării unice, un Pact concret de ocupare, stoparea disponibilizărilor, modificarea OUG 1/2010 privind reîncadrare în funcţii a unor bugetari şi stabilirea salariilor acestora, deblocarea fondurilor europene, precum şi un plan coerent pentru ieşirea din criză.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele nu renunţă la proteste până nu obţin salariul minim de 705 lei.
 Vizualizări articol: 558 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele nu renunţă la proteste până nu obţin salariul minim de 705 lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei