Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 mar 2010 - Anul XV, nr. 61 (4352)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Editurile nu mai retipăresc manuale şi cer Ministerului Educaţiei o piaţă liberă a cărţii şcolare

Editurile de carte şcolară au anunţat, la Colocviile Uniunii Editorilor din România, că nu mai au bani să retipărească manuale pentru anul şcolar 2010/2011, din cauza bugetului insuficient alocat de Ministerul Educaţiei pentru achiziţia acestora, şi solicită ministerului o piaţă liberă a manualelor.

Problemele editurilor de carte şcolară au fost expuse, sâmbătă, la dezbaterea "Viitorul manualelor - manualele viitorului", din cadrul Colocviilor Uniunii Editorilor din România (UER), organizate la Sinaia. La eveniment au participat reprezentanţi de la circa 20 de edituri, membre ale Uniunii Editorilor din România (UER) şi producătoare de manuale şi carte şcolară.

Potrivit editorilor, din cauza bugetului insuficient alocat de Ministerul Educaţiei, care a scăzut de la un an la altul, şi a mecanismului de achiziţie care încurajează licitarea preţului sub cheltuielile de producţie, s-a ajuns ca ministerul să aloce circa 2 euro pentru cumpărarea tuturor manualele necesare unui elev. Acest lucru se produce în ciuda faptului că, în Europa, cheltuiala medie pe elev este de 30 de euro pentru materiale didactice, potrivit editorilor de manuale români.

În aceste condiţii, editorii de carte şcolară din România au anunţat că nu mai au bani să retipărească manuale pentru anul şcolar următor şi solicită Ministerului Educaţiei şi Guvernului o piaţa liberă a manualelor, în care statul să subvenţioneze doar achiziţia de manuale pentru copiii ale căror familii au venituri foarte mici.

Mihai Penescu, preşedintele Uniunii Editorilor din România (UER) şi director al editorii All, spune că, de 20 de ani, Ministerul Educaţiei a dovedit că nu poate finanţa la un nivel corespunzător manualele şcolare.

"Experienţa ne arată că toate ţările Uniunii Europene au un sistem de finanţare în general mixt sau mult balansat spre piaţa liberă. Nicio ţară din Uniunea Europeană nu-şi permite o piaţă de manuale gratuite pentru elevi. Ţări foarte bogate, ca Germania, Franţa sau Marea Britanie, nu au manuale gratuite nici măcar pentru o anumită clasă. Este iluzoriu să ne imaginăm că, la un moment dat, România ar putea să asigure această cheltuială. Cheltuiala medie pe elev în Europa este de 30 de euro pentru materiale didactice. În România, la ora actuală, ministerul a ajuns la 2 euro pe elev pentru toate manualele. Cu 2 euro pe elev pentru toate manualele este imposibil să speri vreodată că manualele vor fi finanţate sau dezvoltarea lor va fi finanţată", a spus Mihai Penescu.

El a precizat că, vineri, în cadrul Adunării Generale a UER, editorii au votat în unanimitate decizia de a pleda în faţa Ministerului Educaţiei pentru o piaţă liberă a manualelor.

"Soluţia propusă de noi este să recunoaştem realitatea şi să se ia decizia politică de a se renunţa la ideea de manuale gratuite - aşa cum este pronunţat şi în proiectul noii legii a învăţământului -, care este, de fapt, o moştenire de pe vremea comunismului, şi trecerea spre o realitate, deci spre finanţarea din bugete locale, din contribuţiile părinţilor, din contribuţiile sponsorilor eventual. Se poate foarte bine organiza o piaţă liberă în care mica contribuţie a statului să se îndrepte către cei care cu adevărat au nevoie, către familiile defavorizate, către elevii ale căror familii au venituri foarte mici", a explicat Mihai Penescu.

În condiţiile unei pieţe libere a manualelor, Ministerul Educaţiei ar avea rolul de a aproba cărţile şcolare doar din punctul de vedere al conţinutului.

"Asta înseamnă că editurile, după ce manualele sunt aprobate din punctul de vedere al conţinutului, îşi pot face oferta către sistemul descentralizat de achiziţie, pentru că asta sperăm să se întâmple, iar sistemul descentralizat - care înseamnă fiecare şcoală - să aibă un buget cu care să achiziţioneze o parte din manuale pentru şcoală, iar restul de necesar să fie achiziţionate prin achiziţii personale, de părinţi. E unul dintre modele. Se pot imagina mai multe modele. Ideea este, însă, ca să se renunţe la această farsă care înseamnă manuale gratuite", a precizat Mihai Penescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Editurile nu mai retipăresc manuale şi cer Ministerului Educaţiei o piaţă liberă a cărţii şcolare.
 Vizualizări articol: 407 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Editurile nu mai retipăresc manuale şi cer Ministerului Educaţiei o piaţă liberă a cărţii şcolare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei