Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 mar 2010 - Anul XV, nr. 60 (4351)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Economiile prin reabilitarea termică a clădirilor ar asigura independenţa energetică

Conducerea Organizaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Proprietari - Liga Habitat solicită o finanţare mai consistentă a programului de reabilitare termică a locuinţelor, afirmând că economiile rezultate în urma reducerii consumului termic ar asigura independenţa energetică a României.

Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat, care are 38 de judeţe afiliate, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Arad, că economiile care se pot realiza la consumul energetic prin reabilitarea termică a locuinţelor sunt neglijate de autorităţi, care nu acordă suficientă atenţie acestui program.

Conform lui Mereuţă, în România există 1,4 milioane de locuinţe care trebuie reabilitate urgent, din cele aproximativ trei milioane care s-ar încadra în legislaţia privind reabilitarea termică finanţată de stat.

"Programul a fost lansat în anul 2000, iar acum avem doar 29.000 de locuinţe reabilitate sau aflate în lucrări. Consumul energetic în sectorul rezidenţial este foarte mare, dar, dacă am reabilita doar blocurile, România nu ar mai importa gaze, asigurându-şi independenţa energetică", a spus Mereuţă.

Preşedintele Ligii a criticat şi costurile mari ale lucrărilor efectuate până acum, dar şi calitatea.

"Se ajunge şi la costuri de zece mii de euro pe locuinţă, deşi acestea nu ar trebui să depăşească 3.700 de euro. În plus, unde asociaţiile nu s-au implicat şi, sunt foarte multe cazuri, lucrările sunt de calitate proastă. Nu există control la calitate, deşi cheltuim banii statului, iar garanţia oferită este de numai trei ani, ceea ce înseamnă că după această perioadă putem pune din nou schela pe bloc", a declarat Mihai Mereuţă.

În ceea ce priveşte aplicarea programului în Arad, conducerea Uniunii Locale a Asociaţilor Locative (ULAL) afirmă că niciun bloc nu a fost reabilitat.

"Anul trecut, administraţia locală a scumpit gigacaloria de la 187 de lei la 207 lei, motivând tocmai necesarul de fonduri pentru demararea programului. Populaţia este taxată mai scump, dar niciun bloc nu a fost reabilitat. A fost doar o găselniţă pentru scumpirea energiei termice", a declarat Vasile Arion, vicepreşedintele ULAL.

Liderul Ligii Habitat a declarat că, la nivel european, se consideră "sărăcie extremă" în cazul în care cheltuielile lunare de întreţinere depăşesc 50 la sută din venituri, în timp ce în România, potrivit lui Mereuţă, aceste cheltuieli ajung la 80 la sută.

Conducerea Ligii a mai afirmat că din vară s-ar putea organiza, în premieră pentru asociaţiile locative, proteste de stradă şi pichetări pentru a se face presiuni asupra Guvernului să acorde atenţie sporită eficientizării consumului de energie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Economiile prin reabilitarea termică a clădirilor ar asigura independenţa energetică.
 Vizualizări articol: 343 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Economiile prin reabilitarea termică a clădirilor ar asigura independenţa energetică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei