Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 mar 2010 - Anul XV, nr. 57 (4348)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şomajul tehnic a fost solicitat până în prezent de 2.190 firme pentru un total de 57.388 angajaţi

Un număr de 2.190 firme au cerut până în prezent acordarea şomajului tehnic, pentru un total de 57.388 salariaţi, angajatorii înregistrând la inspectoratele teritoriale de muncă declaraţiile pe propria răspundere care trebuie depuse pentru a fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale

Cele mai multe cereri au fost depuse până la 1 martie de către 1.629 firme pentru 43.923 salariaţi, iar în primele cinci zile ale lunii martie au mai fost înregistrate solicitări de şomaj tehnic din partea altor 561 angajatori pentru încă 13.465 salariaţi, conform datelor prezentate, marţi, de Guvern.

Guvernul a decis, în urmă cu o lună, să acorde, începând cu 1 februarie 2010, o nouă perioadă de trei luni de şomaj tehnic în care nu mai impune plata CAS pentru angajaţi, angajatorii fiind însă obligaţi să ateste situaţia dificilă în care se află prin declaraţii pe propria răspundere.

Noua perioadă de şomaj tehnic este aplicată începând cu luna februarie 2010, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2010, pe perioada suspendării contractului individual de muncă angajaţii şi angajatorii (pentru respectivii salariaţi) fiind scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale, pentru maximum 90 zile.

Indemnizaţiile de minimum 75% din salariul de bază care sunt acordate angajaţilor, din fondul de salarii, pe durata întreruperii activităţii firmei reprezintă drepturi aferente perioadei februarie-decembrie 2010 inclusiv, nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile.

Perioada pentru care salariaţii sunt scutiţi de plata CAS constituie stagiu de cotizare fără plata contribuţiei, în cazul în care contractul individual de muncă este suspendat în special pentru "motive economice, tehnologice, structurale sau similare", conform documentului.

Noua perioadă de şomaj tehnic a fost argumentată de Guvern prin încercarea de a transmite un semnal pozitiv angajatorilor de a opta pentru menţinerea forţei de muncă, "în condiţiile în care efectele crizei economice sunt estimate a se prelungi" şi de a evita "pierderea" lucrătorilor calificaţi în domenii cu potenţial de dezvoltare/expansiune după reluarea creşterii economice.

Executivul mai arăta că în lipsa acestor facilităţi, care permit angajatorilor să nu mai plătească, în perioada de întrerupere temporară a activităţii, contribuţiile de asigurări sociale şi impozitul pe venit aferent indemnizaţiilor de 75% din salariul de bază acordate salariaţilor, este posibil să fie efectuate disponibilizări masive în 2010.

Efortul financiar din bugetul general consolidat este estimat la 439,2 milioane lei (din care un minus de 73,8 milioane lei la venituri obţinute din impozitul pe venit şi un minus de 365,4 milioane lei la contribuţii de asigurări), pentru aproximativ 200.000 angajaţi trimişi în şomaj tehnic.

Guvernul arăta totodată că, în ipoteza în care cei aproximativ 200.000 salariaţi vor fi disponibilizaţi ulterior, plata indemnizaţiilor de şomaj acordată pentru o perioadă medie de 9 luni implică un efort bugetar de 1,3 miliarde lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şomajul tehnic a fost solicitat până în prezent de 2.190 firme pentru un total de 57.388 angajaţi.
 Vizualizări articol: 404 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Şomajul tehnic a fost solicitat până în prezent de 2.190 firme pentru un total de 57.388 angajaţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei