Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 mar 2010 - Anul XV, nr. 57 (4348)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul va înfiinţa un fond de investiţii cu acţiuni minoritare de stat

Premierul Emil Boc a confirmat, ieri, că Guvernul lucrează la un program anticriză care va stabili şi constituirea unui fond de investiţii alimentat din acţiunile minoritare deţinute de stat la diferite companii şi prin intermediul căruia să fie finanţate proiecte de investiţii.

"Pot să vă confirm că, în acest moment, Guvernul lucrează la un proiect în vederea constituirii unui fond de investiţii care să poată pune la dispoziţie resurse financiare pentru proiectele majore ale României, fond de investiţii care are mai multe surse, printre care şi acţiunile minoritare pe care statul le are la diverse societăţi şi companii", a răspuns Boc unei întrebări a presei pe această temă.

Solicitat în continuare să confirme dacă programul guvernamental va include şi facilităţi pentru tinerii care intenţionează să înfiinţeze o microîntreprindere, premierul a răspuns afirmativ.

"Am cerut ministrului Economiei ca prevederea din programul de guvernare cu privire la facilităţile care se acordă tinerilor care înfiinţează firme să fie adoptată cât mai curând cu putinţă şi sperăm ca în şedinţa viitoare de Guvern să o putem adopta. În rest, sunt celelalte măsuri care deja se cunosc, sunt în derulare şi asupra cărora am făcut referire şi voi face referire în continuare. Una dintre ele este şi aceasta legată de constituirea unui fond de investiţii pentru susţinerea proiectelor majore de investiţii din România", a spus Boc.

Surse oficiale au declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că premierul Emil Boc va prezenta în Parlament un nou program anticriză, una dintre măsurile aflate în analiza Guvernului fiind înfiinţarea unui fond naţional de investiţii alimentat din acţiunile minoritare deţinute de stat la diferite companii şi care să fie valorificate pentru proiecte de investiţii

"Va fi prezentat un nou pachet de măsuri pentru relansarea economică şi crearea de locuri de muncă, în care să fie promovat în principal sistemul de parteneriat public–privat. O măsură aflată în analiză şi care trebuie discutată în Guvern este constituirea unui fond naţional de investiţii, care să includă toate acţiunile minoritare deţinute de stat la diferite companii şi care să fie valorificate pentru proiecte de investiţii, într–un mod care rămâne să fie stabilit", au arătat sursele.

Surse ministeriale au declarat agenţiei MEDIAFAX, în luna ianuarie, că Guvernul va introduce un nou set de măsuri de combatere a crizei şi reluarea creşterii economice, precum stoparea controalelor abuzive la firme, simplificarea publicării actelor de funcţionare a firmei şi reducerea la minim a capitalului pentru microîntreprinderile înfiinţate de către tineri.

Unele dintre aceste măsuri vor fi introduse în primăvara acestui an, prin modificarea Codului de procedură fiscală.

"Va fi revizuită modalitatea de percepere a creanţelor fiscale accesorii, prin înlocuirea sistemului majorărilor de întârziere cu unul mai flexibil, bazat pe dobânzi şi penalităţi de întârziere. Va fi reglementată şi posibilitatea reglării pe cale amiabilă, după primirea somaţiei, a eventualelor neconcordanţe în fişa de evidenţă pe plătitor şi evidenţa contribuabililor, urmând să fie eliminate şi prevederile actuale care condiţionează suspendarea de către instanţă a executării unui act administrativ fiscal de depunerea unei cauţiuni", au declarat sursele.

Legislaţia actuală condiţionează suspendarea de către instanţă a executării unui act administrativ fiscal de depunerea unei cauţiuni de până la 20% din cuantumul sumei contestate sau de până la 2.000 lei în cazul cererilor al căror obiect nu este evaluat în bani.

Pentru tinerii care intenţionează să înfiinţeze microîntreprinderi, cerinţa privind capitalul de pornire va fi redusă la minimum, la 10 lei, cu restrângerea domeniilor de activitate la maximum 5 servicii. Pentru microintreprinderea aparţinând întreprinzătorilor tineri, debutanţi în afaceri, vor fi acceptate scutiri la plata impozitelor pe profit şi salarii pentru o perioadă de trei ani, acordarea cu prioritate de sprijin financiar, scutirea de la plata unor taxe vamale, precum şi acordarea de credite cu perioadă de graţie şi prin acordarea de garanţii în proporţie de până la 90% din valoarea creditului de către un fond de garantare.

Tinerii întreprinzători vor avea însă şi anumite obligaţii, respectiv alegerea doar a cinci domenii de activitate, reinvestirea profitului şi obligativitatea ca la sfârşitul perioadei de trei ani să aibă un capital minim de 5.000 de euro prin capitalizarea profitului.

De asemenea, vor fi restrânse condiţiile impuse angajatorilor care încadrează şomeri, iar competenţele profesionale vor fi recunoscute şi certificate, ca măsură de stimulare a ocupării.

Într-un document de lucru al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), prezentat vineri de MEDIAFAX, se arată că "stimulii" incluşi în programul cu fonduri de 13 miliarde euro anunţat de guvernul României în februarie 2009 pentru sprijinirea economiei au fost până în prezent "mai mult imaginari decât reali", iar efectul programului asupra creşterii economice a ţării a fost neglijabil, întrucât au fost lansate puţine proiecte.

Mai multe guverne din regiune au anunţat diferite programe fiscale care păreau să sprijine creşterea, însă în realitate acestea au avut un impact redus asupra economiei. BERD oferă ca exemplu planul executivului de la Bucureşti de stimulare a activităţii economice.

"Să luăm exemplul României, unde guvernul a anunţat în februarie 2009 un pachet de stimulare a economiei în valoare de 13 miliarde de euro pentru a combate efectele crizei. Ideea era de a aloca cea mai mare parte, de peste zece miliarde de euro, pentru proiecte de infrastructură. Până acum, «stimulii» au fost mai mult imaginari decât reali; puţine proiecte au fost demarate, iar efectul asupra creşterii economice a fsot neglijabil", se arată în documentul BERD.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul va înfiinţa un fond de investiţii cu acţiuni minoritare de stat.
 Vizualizări articol: 630 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul va înfiinţa un fond de investiţii cu acţiuni minoritare de stat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei