Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 mar 2010 - Anul XV, nr. 56 (4347)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medic oncolog: Cancerul poate fi vindecat, depistat în fază incipientă, altfel şansele scad la 20-30%

Supravieţuirea în cazurile de diagnosticare de cancer este de 100% dacă boala este depistată în fază incipientă şi scade dacă pacientul ajunge la medic în stadiul patru, până la 20-30% la cinci ani de la stabilirea diagnosticului.

Declaraţia a fost făcută, ieri, de managerul Institutului Oncologic Bucureşti, prof. doctor Rodica Anghel, cu ocazia unei festivităţi organizate în spital de compania GlaxoSmithKline (GSK).

Potrivit medicului, femeile trebuie să înţeleagă că maladia oncologică este una care are vindecare, dar nu când femeile ignoră semnele bolii.

Cele mai frecvente cazuri de cancer sunt cele bronho-pulmonare, atât la bărbaţi, cât şi la femei, urmate de cancerul la sân, col rectal, col uterin, prostată.

"Dar pentru că Institutul Oncologic are tradiţie în tratamentul cancerului de col şi de sân, două treimi din internări sunt pentru aceste două tipuri de maladie. Din punctul nostru de vedere cancerul nu este incurabil, dar există eşec în această maladie", a mai spus managerul spitalului.

Rodica Anghel a precizat că, din totalul persoanelor care ajung la spital, 60% sunt în stadii avansate. În 2009 au fost trataţi în spitalizare de zi 46.000 de pacienţi, iar internaţi, 26.000. Potrivit profesorului, există tratamente noi în cancerul de sân, pancreatic, numai că listele de aşteptare pentru a accede la aceste molecule noi sunt destul de lungi.

Potrivit preşedintelui COPAC, Cezar Irimia, pe aceste liste de aşteptare ar fi aproape 2.500 de persoane. Managerul spitalului a ţinut să precizeze faptul că "există viaţă dincolo de boală" şi că acesta este un mesaj de speranţă şi încredere pe care a vrut să-l transmită de 8 martie tuturor femeilor care sunt internate după ce au fost diagnosticate cu această maladie. Irimia a spus că femeile trebuie să ia această boală aşa cum vine şi să nu se lase învinse.

Mai multe bolnave au fost invitate în amfiteatrul Institutului Oncologic pentru a asculta din experienţa trăită jurnalişti care au trecut printr-o astfel de maladie şi chiar femei acum internate.

Corina Drăgotescu şi Sanda Nicola au povestit cum au trecut prin această suferinţă. "Până la 40 de ani am avut o viaţă normală. Există viaţă dincolo de boală dar există şi o viaţă înainte de boală. Trebuie să fim atente la ceea ce se întâmplă cu corpul nostru de la primele semne de boală şi să mergem la medic. Boala trebuie privită ca viaţa în sine, aşa cum ne este dată fiecăruia de la Dumnezeu", a spus Corina Drăgotescu.

De asemenea, Olga Căta (61 ani), a povestit cum a primit vestea că suferă de cancer. "Fata mea a încetat din viaţă acum 8 ani răpusă de această maladie, era medic stomatolog, asistent universitar. La puţin timp după ce ea s-a stins mi s-a pus şi mie acelaşi diagnostic. Cancerul este o boală a minţii, aşa cum ne vom găsi resursele să primim vestea că suntem bolnave aşa vom învinge. Speranţa moare ultima atâta timp cât avem puterea să luptăm", a mai spus femeia.

Aceasta a arătat că la Spitalul de Oncologie trebuie să vii ca la un tratament cosmetic, să ai o stare bună şi să priveşti suferinţa cu optimism.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medic oncolog: Cancerul poate fi vindecat, depistat în fază incipientă, altfel şansele scad la 20-30%.
 Vizualizări articol: 401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Medic oncolog: Cancerul poate fi vindecat, depistat în fază incipientă, altfel şansele scad la 20-30%5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei