Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 feb 2010 - Anul XV, nr. 47 (4338)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Românii au plătit cu 6% mai mult pentru bunuri de uz curent în 2009 şi au preferat consumul casnic

Gospodăriile din România au plătit în 2009 cu până la 6% mai mult pe bunuri de uz curent faţă de anul precedent, ca urmare a majorării preţurilor, potrivit unui studiu GfK, care arată o tendinţă a românilor către consumul casnic, ca urmare a creşterilor la ulei, bere şi cafea.

Prima jumătate a anului 2009 a debutat cu un avans al consumului casnic în valoare mai accentuată faţă de perioada similară din 2008, în principal din cauza majorării sumei plătite de consumatori pentru coşul de cumpărături (de până la 9%).

"După acest prim avânt curajos, în a doua jumătate a anului comportamentul de cumpărare al gospodăriilor a fost unul mai temperat. Creşterea valorii plătite la un act de cumpărare faţă de a doua jumătate a anului 2008 a fost de doar 3%, pe fondul unei uşoare creşteri a frecvenţei de cumpărare", a declarat într-un comunicat Raluca Răschip, director departament Consumer Tracking GfK România.

O tendinţă importantă sesizată în 2009 a fost orientarea consumatorului român către consumul in-home, astfel că anumite categorii de produse au înregistrat creşteri mai însemnate.

Dintre produsele alimentare de bază, consumul de ulei a crescut cu aproape 4%.

"Consumatorii au gătit mai mult în cadrul gospodăriei, tendinţă susţinută de creşterea cantităţii de ulei achiziţionată la nivel de gospodărie, în timp ce numărul de cumpărători a rămas constant. Creşterile au fost influenţate cu siguranţă şi de scăderea puternică a preţului mediu plătit pentru ulei, o diferenţă de până la 24% în 2009 faţă de 2008", se arată în studiu GfK.

Printre produsele "de răsfăţ" pe care consumatorii şi le-au permis în ciuda contextului economic mai puţin favorabil se situează cafeaua măcinată şi prăjită.

Potrivit GfK, producătorii au susţinut acest consum, prin promoţii axate atât pe valoare adăugată, cât şi pe preţ, rezultatul fiind tradus într-o frecvenţă de cumpărare mai mare şi, implicit, un consum mai ridicat. Mai mult, importanţa cafelei vrac a fost mai mică, gospodăriile preferând cafeaua ambalată.

Orientarea in-home este reflectată şi de bere, al cărei consumul casnic a crescut simţitor, cu 9%, în contextul scăderii ocaziilor de consum pentru categoriile în afara casei.

"Activităţile agresive de promovare i-au convins pe consumatori să achiziţioneze categoria mai des şi în cantităţi mai mari la un act de cumpărare. Preferinţele consumatorilor au fost destul de clare în ceea ce priveşte tipul de ambalaj: PET-ul şi berea ambalată la cutie fiind achiziţionate cel mai mult", se mai arată în studiu.

Totodată, numărul de gospodării consumatoare de iaurturi a crescut în 2009 comparativ cu 2008, atât pentru segmentul de iaurt simplu, cât şi pentru cel cu fructe.

Studiul are la bază informaţii obţinute prin monitorizarea consumului casnic a aproximativ 90 categorii de bunuri de larg consum prin intermediul cercetării de tip Panel de Consumatori a GfK România, pe un eşantion de 2.200 gospodării, reprezentativ la nivel naţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii au plătit cu 6% mai mult pentru bunuri de uz curent în 2009 şi au preferat consumul casnic.
 Vizualizări articol: 430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Românii au plătit cu 6% mai mult pentru bunuri de uz curent în 2009 şi au preferat consumul casnic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei