Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 feb 2010 - Anul XV, nr. 42 (4333)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect de act normativ

Alocaţiile de stat nu se vor mai acorda pentru toţi copiii

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, vineri, că este în lucru un proiect de act normativ prin care alocaţiile de stat pentru copii să nu mai fie acordate celor care provin din familii cu venituri mari, el precizând că nu a fost încă stabilit plafonul de la care alocaţiile să nu mai fie date.

Ministrul Mihai Şeitan a precizat că ministerul intenţionează să plafoneze şi acordarea tuturor prestaţiilor sociale, astfel încât doar persoanele care au realmente nevoie de ajutor să beneficieze de acesta.

La rândul său, secretarul de stat pe asistenţă socială din Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu, a declarat că există un grup care lucrează la un proiect de act normativ privind alocaţia pentru copii, urmând ca aceasta să fie regândită, astfel încât banii "să meargă doar acolo unde este cazul".

Şeitan a precizat că pentru plata alocaţiei de stat există un anumit buget în care ministerul trebuie să se încadreze, iar pe de altă parte, programul de guvernare prevede majorarea alocaţiei de stat pentru copii, lucru care nu ar fi posibil.

În acest context, grupul de lucru analizează posibilitatea neacordării alocaţiei pentru copiii care provin din familii înstărite, astfel încât să poată fi majorat cuantumul alocaţiei primite de copiii care provin din familiile sărace.

Nedelcu a declarat că, deocamdată, nu a fost stabilit plafonul de la care se va elimina acordarea acestei prestaţii. Ea a mai adăugat că grupul de lucru analizează şi posibilitatea de a uni alocaţia de stat pentru copii cu cea complementară şi cu cea monoparentală, astfel încât să fie acordată o singură prestaţie.

 

Boc: Nu vrem să facem economii pe seama copiilor, ci să aplicăm principiul solidarităţii active

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, referitor la proiectul privind alocaţiile pentru copii, că nu se doreşte să se facă economii bugetare "pe seama copiilor", ci să se aplice principiul solidarităţii active, adăugând că dreptul la alocaţie este recunoscut, dar cuantumul se stabileşte de stat.

"Este în analiză la Ministerul Muncii un proiect de lege de diferenţiere a cuantumului alocaţiei pentru copil. Nu dorim să facem economii bugetare pe seama copiilor, dar vrem să aplicăm un principiu al solidarităţii active şi trebuie să îi sprijinim pe cei care au nevoie de resurse financiare", a afirmat, la Cluj-Napoca, premierul Emil Boc.

El a adăugat că dreptul la alocaţie este unul "constituţional recunoscut, dar cuantumul se stabileşte de către stat".

Premierul a explicat că punctul de vedere al Guvernului este că trebuie acordate "alocaţii de stat mai consistente copiilor care provin din familii cu venituri mici şi reduse cele pentru copiii care provin din familii cu venituri mari".

"Este vorba de orientarea cu mai multă eficienţă a resurselor financiare pentru alocaţii. Unii părinţi cu venituri mari nici măcar nu ştiu care e cuantumul acesteia, în schimb muncitorii şi alte categorii ştiu ce înseamnă alocaţia şi ştiu să îşi drămuiască banii. Vrem să ridicăm un pic mai mult cuantumul alocaţiei pentru cei cu venituri mici şi să diminuăm din cuantumul alocaţiei pentru cei care au venituri mai mari", a precizat Boc.

El a susţinut că această modificare nu încalcă nici un principiu constituţional şi că trebuie să se facă diferenţierea alocaţiei, deoarece este nevoie de "solidaritate activă".

Boc a spus că, întrucât proiectul este în lucru, nu poate preciza cu cât ar trebui să se reducă alocaţia pentru copiii care provin din familii cu venituri mari şi nici cu cât să se majoreze cea pentru copiii care provin din familii cu venituri mici.

 

Plumb: PSD e de acord cu diferenţierea alocaţiei pentru copii în funcţie de venit, nu cu eliminarea

Preşedintele Organizaţiei de femei a PSD, europarlamentarul Rovana Plumb, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că PSD este de acord cu diferenţierea alocaţiei în funcţie de venitul familiei, dar respinge eliminarea alocaţiei pentru copiii care provin din familii care au venituri mari.

Rovana Plumb a precizat că măsura propusă de ministrul Muncii este o măsură anticonstituţională, care nu are la bază nici un fel de evaluare în ceea ce priveşte consecinţele pe plan social.

Ea a arătat că alocaţia pentru copii nu este o cheltuială, ci trebuie privită ca o investiţie.

"Tăierea alocaţiei pentru copii contravine tuturor politicilor privind creşterea ratei natalităţii, fiind o măsură anti-politică demografică pentru România, pentru UE. Nici un stat membru al UE, chiar dacă trece printr-o perioadă sensibilă de criză, cu impact la nivel social, nu a luat această măsură", a spus Rovana Plumb.

 

Asociaţii de Părinţi: Este o discriminare, alocaţia nu a fost gândită ca măsură de protecţie socială

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi consideră discriminatorie propunerea ca alocaţiile de stat pentru copii să nu mai fie acordate celor care provin din familii cu venituri mari, arătând că aceasta nu a fost gândită ca o măsură de protecţie socială.

"Este o măsură discriminatorie. În faţa legii nu există copii bogaţi şi copii săraci. Alocaţia nu a fost gândită ca o măsură de protecţie socială pentru copiii care provin din familiile sărace. Nici măcar comuniştii nu au luat alocaţia de la copiii bogaţi să o dea celor săraci. Pentru cei provenind din familii cu venituri reduse pot fi căutate măsuri de protecţie", a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP) din Învăţământul Preuniveristar, Mihaela Gună.

Ea a subliniat că alocaţia de stat este, prin lege, un drept al tuturor copiilor.

"Mă uimeşte foarte tare această măsură. Dacă Guvernul vrea să-i ajute pe copiii care provin din familiile sărace, atunci ar trebui să recurgă la măsuri de protecţie socială, de exemplu să le aloce burse. Criza nu va putea fi rezolvată desfiinţând alocaţia în cazul familiilor cu venituri mari. Aş vrea să ştiu cât va câştiga statul luând acest drept legal al copiilor", a mai spus Gună.

 

Onofrei: Nu trebuie ca miniştrii să fie lăsaţi să vorbească de capul lor

Prim-vicepreşedintele PDL Suceava, Orest Onofrei, i-a propus, vineri, premierului Emil Boc să nu mai lase miniştrii să vorbească "de capul lor" pe subiecte care nu sunt asumate nici de PDL şi nici de Guvern, el făcând referire la declaraţiile ministrului Muncii privind alocaţiile pentru copii.

Senatorul Orest Onofrei a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că propune premierului să nu mai lase miniştrii să vorbească de capul lor pe proiecte neasumate de PDL sau de Guvern, făcând referire la afirmaţiile ministrului Muncii, Mihai Şeitan, potrivit cărora este în lucru un proiect de act normativ prin care alocaţiile de stat pentru copii să nu mai fie acordate celor care provin din familii cu venituri mari.

Senatorul PDL consideră că este lipsă de seriozitate ca un proiect de lege, un proiect de Ordonanţă de Guvern sau un proiect de Hotărâre de Guvern să fie întâi dezbătute în public fără să existe o viziune clară asupra scopului proiectului respectiv.

"Nu cred că este corect să fie lăsaţi toţi miniştrii să gândească cu voce tare, iar apoi premierul să repare ceea ce au comis unii, fără să aibă gir politic sau să fie o decizie în Guvern", a spus Onofrei.

El a menţionat că ministrul Muncii trebuia să ştie că asemenea iniţiative au mai fost discutate în Parlament, unele dintre acestea iniţiate de parlamentari, care au fost însă respinse pe motiv că alocaţia este un drept al copilului, şi nu al părinţilor.

"Din punct de vedere tehnic este foarte greu de aplicat un asemenea act normativ în condiţiile în care veniturile părinţilor sunt fluctuante şi mai ales în perioadă de criză, când părinţii, chiar cu venituri mari, îşi pierd serviciul", a spus senatorul PDL.

El consideră că asemenea declaraţii afectează atât imaginea PDL, cât şi actul de guvernare.

"Asemenea acţiuni atentează la coerenţa actului de guvernare şi afectează grav imaginea partidului de guvernământ", a mai spus Orest Onofrei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alocaţiile de stat nu se vor mai acorda pentru toţi copiii .
 Vizualizări articol: 3016 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 5 voturi
Alocaţiile de stat nu se vor mai acorda pentru toţi copiii3.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sunt niste hoti trimis de
(20 feb 2010, 11:20:24
Sunt niste hoti guvernantii si toti politicienii, cre mananca degeaba banii publici. Alocatia este dreptul copilului, indiferent de cati bani castiga parintii. Nu este corect sa fie discriminati unii copii. Nici pe vremea dictaturii comuniste nu s-a facut asa ceva. Acuma politicienii sunt mai hoti si mai nesimtiti ca inainte. Sa dea salariile lor, care oricum nu sunt meritate, pentru ca numai dorm si fura, ca alocatii pentru copii. Trebuie spanzurati nu alesi, ca sa traiasca bine. Copiii saraci sa ii ajute altfel, nu cu diferentierea alocatiei. Parintii care castiga putin sau deloc, este cazul romilor fac copiii pentru a trai ei din alocatia copiilor (pentru a-si cumpara tigari si bautura mai precis), iar copiii vai de mama lor. Rusine sa le fie politicienilor din Romania.
2.   Pffff trimis de
(20 feb 2010, 17:17:21
eu unul as fii de acord..... dar problema e in felul urmator
sa se taie alocatia parintilor ce nu au cel putin 2 ani vechime pe cartea de munca ... atunci se va face dreptate si vei vedea ciorile la munca... altfel e un furt pe fatza cea ce vor sa faca
3.   Subzistenta trimis de
(20 feb 2010, 18:24:17
Urate si jegoase masuri de a stringe bani la buget, nascocite de niste minti la fel; saraciti-ne, dati-ne in cap, sa ne tirim ca rimele, distrugeti tot, faceti din tarisoara asta groapa de gunoi a Europei, oare judeca normal cei care dau din ei asemenea mizerii, oare stiu care e scopul lor acolo sus? Sa vegheze la binele acestei tari si nu sa o saraceasca si sa o distruga. Lumineaza-i Doamne ca nu stiu ce fac!
4.   SUNTE-TI JALNICI DOMNILOR GUVERNANTI trimis de
(20 feb 2010, 21:40:50
CELOR CE LE DEBITEAZA MINTEA ASTFEL DE MASURI PENTRU A IESII DIN CRIZA LE RECOMAND SA SE PREZINTE LA UN CONSULT PSIHOLOGIC.SUNTE-TI JALNICI.A-TI INCEPUT CU PENSIILE "NESIMTITE" ,A-TI "ARS " BUGETARII SI A-TI AJUNS LA COPII.MAINE-POIMAINE O SA DEZGROPATI **** PENTRU A GASII CEVA BIJUTERII SI A LE VALORIFICA.FACE-TI DE RAS TARA .DOMNILOR CARE A-TI VRUT GUVERN DE LA PD-L SI I-ATI VOTAT MERGETI SI II SCUTURATI SA SE TREZEASCA LA REALITATE.
5.   Ce hazliu trimis de
(20 feb 2010, 22:17:31
Dom. ministru (monstru) daca te pot numi asa , daca doresti eu te duc in diferite localitati din tara asta , si -ti voi demonstra ca sunt numeroase familii , in care protagonistii au cate 5 sau 10 copii , parintii sau cel putin trantorul , puturosul , sau nesimtitul bea si se distreaza toata ziua cu banii din alocatia copiilor, iar pe acestia din urma ai trimite pe la case sa cerseasca de mancare, nu mai spun ca si dupa bautura pt. ei, si atunci de ce sa tai din alocatia altora si sa le o dai lor , acelor nemernici si iresponsabili care nu stiu altceva sa faca decat copii si sa bea alocatia acestora, ca daca ai chemi la munca ei nu vin ca au bani , pt. ce dom. ministru , vezi ca esti cam in necunostinta de cauza sau poate faci si dumneata parte din aceasta categorie asa zisa (saraci) , eu zic lenesi , jegosi , inconstienti care si o fac cu mana lor , nu e vina noastra , asa ca mai masurati de trei ori , si taiati o data .
6.   Uau! trimis de
(20 feb 2010, 22:41:21
Jur ca asta este Top 3 cele mai idioate masuri pe care le-a putut scoate un ministru in ultimii 20 ani.laughing e rasu-plansu

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei