Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 feb 2010 - Anul XV, nr. 40 (4331)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Certificatele energetice vor fi introduse probabil de la 30 martie

Certificatele energetice vor fi introduse probabil de la 30 martie, a declarat Ioan Andreica, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), precizând că instituţia va propune ca pentru blocurile reabilitate termic să nu fie necesară eliberarea unui astfel de document.
"Probabil la 30 martie vor fi introduse certificatele, dacă vom îndeplini toate condiţiile impuse de Guvern. Avem softurile, avem ghidurile, avem legislaţia, din punct de vedere tehnic suntem pregătiţi, este greu de spus dacă numărul de auditori este de ajuns. Piaţa ne va spune care este numărul optim de auditori, în funcţie de numărul tranzacţiilor", a spus, marţi, într-un seminar, Andreica.
El a menţionat că în lunile februarie-martie se vor organiza cursuri în vederea autorizării unui număr de circa 200 de auditori, pentru care deja au început înscrierile.
"Nu vreau să se spună că fabricăm auditori pe bandă rulantă, sunt examene pe care aceştia le vor da. Într-o lună, o lună jumătate vor mai fi autorizaţi 150 de auditori. Dacă sunt condiţii de a introduce certificatele fără a produce blocaj pe piaţă, vom propune din nou 30 martie", a adăugat secretarul de stat în MDRT.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat vineri că speră ca într-o lună să poată fi introduse certificatele energetice, ca urmare a implementării unor programe mai rapide de calcul a eficienţei energetice şi creşterii numărului de absolvenţi ai cursurilor de auditori.
Andreică a precizat că ministrul de resort va propune într-o săptămână un ordin prin care urmează să fie aprobate normele metodologice ale legii care reglementează certificatele energetice.
"Prin acest ordin vom reduce vechimea în domeniul construcţiilor, a instalaţiilor, energetic, pe care o solicităm celor care vor să devină auditori, de la zece ani la cinci ani şi de asemenea, vom propune ca pentru blocurile care au deja certificate sau pentru cele care au fost reabilitate să nu mai fie necesar un certificat nou", a afirmat Andreică.
El a menţionat că în România sunt în prezent 620 de auditori.
Surse oficiale au declarat acum două săptămâni agenţiei MEDIAFAX că Guvernul a amânat discuţia legată de reintroducerea certificatului energetic la vânzarea sau achiziţia de locuinţe, considerând că procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare, iar numărul de auditori energetici este încă insuficient.
Potrivit acestora, este posibil ca Guvernul să solicite Comisiei Europene o derogare de la aplicarea directivei în domeniu a UE şi o amânare cu până la trei luni a termenului de la care să fie introdus certificatul energetic, în cazul în care dificultăţile administrative nu vor fi depăşite în timp util. Înainte unei eventuale asemenea solicitări, la nivelul Guvernului vor mai fi însă iniţiate discuţii privind reintroducerea certificatului.
Amânarea reintroducerii certificatului energetic a fost confirmată ulterior de către ministrul Mediului şi purtătorul de cuvânt al Guvernului.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Certificatele energetice vor fi introduse probabil de la 30 martie .
 Vizualizări articol: 347 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Certificatele energetice vor fi introduse probabil de la 30 martie2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei