Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 feb 2010 - Anul XV, nr. 40 (4331)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bugetarii au luat mai puţini bani în ianuarie, sporurile fiindu-le eliminate

Majoritatea bugetarilor a luat mai puţini bani în ianuarie, comparativ cu octombrie, când nu fuseseră eliminate nici sporuri şi nu exista nici concediul forţat, iar de la începutul acestui an, când a intrat în vigoare Legea unică de salarizare, veniturile le-au fost diminuate şi cu 50 la sută.
Cei mai afectaţi de reducerea veniturilor sunt cei din învăţământ şi administraţie publică, unde există reduceri şi de 40 la sută, prin eliminarea orelor suplimentare, a salariului de merit, a sporurilor de antenă, de stabilitate, a tichetelor cadou.
Concret, un expert I din primării a avut în octombrie un venit de 950 de lei, în noiembrie şi decembrie 669 de lei, iar în ianuarie 730 de lei. Totodată, un inspector I tot din primării a primit în octombrie 1.096 de lei, în decembrie 749 de lei, iar în ianuarie 929 de lei.
Însă, potrivit liderilor sindicali, cei mai afectaţi de diminuarea veniturilor sunt cei cu salarii mici, în cazul acestora scăzând şi cu 50 la sută în luna ianuarie, comparativ cu octombrie. În administraţie, salariaţii primeau până în luna octombrie o primă lunară de zece la sută, salariul de merit de 20 la sută, tichetele cadou, le erau plătite orele suplimentare, iar în ianuarie toate acestea au dispărut, foarte puţine sporuri fiind incluse în salariul de bază.
În învăţământul preşcolar, situaţia este cam aceeaşi ca şi în administraţie, astfel că personalul nedidactic din sistem e cel mai afectat de diminuare, unui îngrijitor de la grădiniţă scăzându-i venitul cu peste 30 la sută, de la 611 lei în octombrie, la 416 lei în ianuarie. Alte categorii de personal nedidactic din învăţământ au primit în ianuarie 555 de lei, faţă de 728 de lei în octombrie, sau 626 de lei faţă de 806 în octombrie, sau 593 de lei faţă de 765 de lei.
Un administrator de grădiniţă a primit în ianuarie 1.257 de lei, cu peste zece la sută mai puţin decât în octombrie.
În acelaşi timp, un profesor din învăţământul primar a luat în ianuarie cu aproximativ 12 la sută mai puţini bani decât în octombrie, respectiv 1.899 de lei faţă de 2.159 de lei.
Acestora le-au fost tăiate sporul de antenă, de stabilitate, orele suplimentare.
În învăţământul gimnazial, un profesor gradul I, cu 22-25 de ani vechime şi ore de dirigenţie, avea în octombrie 2.030 lei brut, cu sporul de vechime de 25 la sută şi fondul de premiere de doi la sută, iar acum are 1.736 de lei brut, mai puţin cu 15 la sută.
Pe de altă parte, sindicaliştii din sănătate nu se plâng încă de diminuarea salariilor, precizând că nu au primit semnale în acest sens din teritoriu. Lideri sindicali din ambulanţă subliniază, însă, că sunt câteva judeţe în care personalul a primit cu 8-10 la sută mai puţin în ianuarie faţă de octombrie, acest lucru însemnând o diminuare de maximum 150 de lei la venituri şi că este vorba de o eroare care trebuie corectată.
Nici celor din poliţie nu li s-a diminuat salariul în ianuarie, comparativ cu octombrie. Liderii sindicali spun că într-adevăr poliţiştii au primit în ianuarie mai puţini bani, deoarece în acest venit este inclusă şi norma de hrană pentru luna februarie, care are mai puţine zile.
Chiar dacă există exemple concrete de diminuări ale veniturilor, reprezentanţii Ministerului Muncii neagă acest lucru, admiţând totuşi că este posibil ca ordonatorii de credite să fi interpretat greşit legea, dar aceste greşeli vor fi reparate. De asemenea, unele sporuri, care erau până la sfârşitul anului trecut acordate legal, respectiv sporul de zâmbet, de ţinut, de reacomodare la întoarcerea din concediu, au fost eliminate şi astfel veniturile au mai scăzut.
Potrivit unui sondaj dat marţi publicităţii, cei mai mulţi români consideră că medicii şi profesorii ar trebui să aibă cele mai mari salarii, iar în coada clasamentului se află judecătorii, poliţiştii, parlamentarii, procurorii, funcţionarii din diverse instituţii publice.
Cert este că veniturile mai mici pe care le-au primit unii bugetari în ianuarie le vor primi şi în februarie şi în martie, şi mereu de acum înainte potrivit Legii unice de salarizare, iar sindicatele cred că tensiunea va creşte prin luna martie, când vor lua din nou mai puţini bani.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bugetarii au luat mai puţini bani în ianuarie, sporurile fiindu-le eliminate.
 Vizualizări articol: 362 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bugetarii au luat mai puţini bani în ianuarie, sporurile fiindu-le eliminate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei