Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 ian 2010 - Anul XV, nr. 21 (4312)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măsuri pentru reducerea termenelor de evaluare şi finanţare a proiectelor UE

Premierul Emil Boc a cerut deja miniştrilor care coordonează autorităţile de management să propună măsuri concrete pentru reducerea termenelor de evaluare a proiectelor finanţate de UE şi de efectuare a plăţilor către beneficiari, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Solicitarea a fost adresată de către premierul Emil Boc la reuniunea de săptămâna trecută a comitetului interministerial pentru gestionarea fondurilor UE.
"Toate problemele ridicate vor fi analizate în comitetul interministerial. Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor coordonatori de autorităţi de management, încă de la reuniunea de săptămâna trecută, să propună până la următoarea şedinţă a comitetului măsuri concrete pentru reducerea termenelor de evaluare a proiectelor şi de efectuare a plăţilor către beneficiari", a declarat Ioana Muntean.
Potrivit oficialului guvernamental, cele 30 miliarde euro alocate României până în 2013 pot fi cheltuite pe măsura depunerii proiectelor şi alocării fondurilor aferente.
Sursa citată a arătat totodată că nu există restricţii UE în ceea ce priveşte repartizarea anuală a banilor şi toate fondurile pot fi cheltuite până la sfârşitul anului 2015, conform reglementărilor Uniunii.
Peste o sută de ONG-uri, structuri sindicale şi patronale atrag atenţia premierului că România riscă să piardă o mare parte din cele aproximativ 30 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile, din cauza ineficienţei Guvernului şi a autorităţilor responsabile cu gestionarea acestor fonduri.
Printr-o scrisoare deschisă trimisă, marţi, premierului Emil Boc, organizaţiile nonguvernamentale, alături de sindicate şi patronate, sesizează "problemele grave" cu care se confruntă, în acest moment, nu numai solicitanţii de fonduri din instrumente structurale, dar şi cei care beneficiază deja de finanţări, se arată într-un comunicat al Centrului de Resurse pentru participare publica - CeRe.
Semnatarii scrisorii atrag atenţia asupra duratei mari de timp dintre momentul depunerii cererii de finanţare şi momentul primirii răspunsului. Solicitanţii au primit răspuns la zece luni de la depunerea cererii, "în contrast cu promisiunea de acum un an a prim-ministrului, conform căreia acest lucru urmă să se întample în maximum 30 de zile", a precizat sursa citată.
ONG-urile, sindicatele şi patronatele mai sunt nemulţumite de durata mare a procedurilor de contractare. Există solicitanţi cărora li s-au aprobat cererile, dar care încă aşteaptau, unii dintre ei de mai bine de şase-şapte luni, să semneze contractele, se mai arată în comunicat.
Potrivit semnatarilor doscumentului, sunt întârzieri foarte mari în rambursarea tranşelor de bani cheltuiţi de către cei care derulează proiecte. În unele cazuri, rambursarea nu s-a făcut nici după patru luni de la depunerea cererilor de rambursare, în condiţiile în care contractele prevăd că durata maximă este de 45 de zile.
Aceştia atrag atenţia premierului, în documentul citat, că Guvernul ia masuri doar la nivel declarativ, în timp ce autorităţile de management, care gestionează programele operaţionale, se confruntă cu grave probleme de personal şi de birocraţie.
Ei sugerează că unele măsuri adoptate de Guvern ar putea elimina riscul de blocaj în accesarea fondurilor structurale, cum ar fi creşterea numărului angajaţilor responsabili cu gestionarea fondurilor structurale la nivelul impus de volumul şi complexitatea activităţii din cadrul autorităţilor de management, stabilirea de proceduri clare pentru recuperarea TVA şi eliminarea procedurilor birocratice care nu au fost solicitate de Uniunea Europeană.
Semnatarii scrisorii aşteaptă un răspuns din partea premierului cu privire la rezolvarea problemelor semnalate în scrisoarea deschisă şi îşi ofera toată colaborarea, în limita competenţelor, pentru îmbunătăţirea situaţiei actuale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Măsuri pentru reducerea termenelor de evaluare şi finanţare a proiectelor UE.
 Vizualizări articol: 505 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Măsuri pentru reducerea termenelor de evaluare şi finanţare a proiectelor UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei