Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 ian 2010 - Anul XV, nr. 18 (4309)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenţionare

Cod galben de ger în aproape toată ţara, până miercuri

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de ger, valabilă de vineri seară până miercuri dimineaţă, în aproape toate judeţele, cu excepţia vestului ţării, fiind prognozate temperaturi minime în timpul nopţii de până la minus 25 de grade.
Potrivit avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, începând de vineri seară, ora 22.00, până miercuri, 27 ianuarie, ora 8.00, în estul, sudul şi centrul ţării vremea se va menţine geroasă, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, astfel încât temperaturile minime nocturne se vor încadra în general între minus 25 şi minus 15 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative.
În regiunile sud-estice, de vineri, ora 22.00, până duminică, ora 8.00, vântul va prezenta intensificări, cu viteze de până la 70 - 75 de kilometri pe oră, spulberând şi viscolind zăpada şi determinând local scăderea indicelui de răcire sub pragul critic de minus 32.

 

Angajatorii trebuie să asigure ceai cald salariaţilor care lucrează în frig

Angajatorii sunt obligaţi să ofere ceai cald şi să asigure pauze şi condiţii pentru refacerea capacităţii de termoreglare salariaţilor care lucrează în condiţii meteorologice nefavorabile sau să reducă programul de lucru, în caz contrar putând fi amendaţi cu până la 2.500 de lei.
Având în vedere temperaturile scăzute înregistrate în ultimele zile şi prognoza meteo pentru următoarea perioadă, Inspecţia Muncii arată că angajatorii sunt obligaţi să ia o serie de măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber.
Astfel, fiecare angajat trebuie să primească între jumătate de litru şi un litru de ceai fierbinte pe schimb şi echipament individual de protecţie, iar pentru refacerea capacităţii de termoreglare trebuie asigurate spaţii fixe sau mobile în care salariaţii să stea în pauze.
"Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor ori cu reprezentanţii salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de urgenţă nr. 99/2000. Acestea se referă la reducerea programului de lucru, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale", precizează Inspecţia Muncii într-un comunicat de vineri.
De asemenea, pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii cu temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure examenul medical la angajare şi controlul medical periodic al salariaţilor. De asemenea, în caz de îmbolnăviri, angajatorii sunt obligaţi să acorde salariaţilor primul ajutor şi să îi transporte la cea mai apropiată unitate sanitară.
Pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului.

 

Controale şi sancţiuni

Nerespectarea acestor măsuri constituind contravenţii care pot fi sancţionate cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei.
Potrivit Ordonanţei de urgenţă 99/2000, temperaturi extreme scăzute sunt cele de sub minus 20 de grade Celsius sau cele care, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
Inspecţia Muncii menţionează că va efectua controale la angajatori urmărind modul în care se respectă prevederile ordonanţei şi va asigura preluarea şi soluţionarea promptă a oricărei sesizări pe această temă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cod galben de ger în aproape toată ţara, până miercuri .
 Vizualizări articol: 657 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cod galben de ger în aproape toată ţara, până miercuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei