Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 ian 2010 - Anul XV, nr. 14 (4305)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

250.000 de contribuabili în plus la sistemul de pensii în 2010

Numărul contribuabililor la sistemul unitar de pensii ar putea creşte cu aproximativ 250.000, fiind incluşi în sistem cadrele militare şi funcţionarii publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, precum şi liber profesioniştii, avocaţi şi personal clerical.
Contribuabilii la sistemul de pensii vor fi mai mulţi cu circa 244.000 de persoane în 2010 şi cu 529.000 de persoane în 2020, prin integrarea în sistemul public de pensii a cadrelor militare şi funcţionarilor publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale precum şi prin atragerea de noi contribuabili din categoria liberilor profesionişti, avocaţi şi personal clerical (culte recunoscute de lege şi neintegrate în sistemul public de pensii), se arată în expunerea de motive a proiectului legii unitare de pensii.
Sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare nu vor mai fi exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale, potrivit proiectului.
"Principiul obligativităţii şi principiul contributivităţii la sistemul unitar de pensii publice va asigura ca toate persoanele care obţin venituri profesionale să plătească contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat. Persoanele menţionate mai sus fac parte din categoria liberilor profesionişti, a managerilor, a membrilor asociaţiilor familiale. Deşi în prezent există circa 400.000 de persoane cu venituri din profesii liberale, care plătesc impozite la bugetul de stat (date de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), doar 100.000 de persoane, plătesc conform legii contribuţii pentru pensii", se arată în expunerea de motive.
De asemenea, numărul de pensionari se va reduce cu circa 253.000 în anul 2010 şi cu circa 284.000 de persoane în anul 2020, ca urmare a măsurilor de modificare a vârstelor de pensionare precum şi de descurajare a accesului la pensionarea anticipată şi de invaliditate.
În condiţiile păstrării structurii actuale a sistemului de pensii publice se va ajunge, conform unui raport al Băncii Mondiale, la o scădere de 16 la sută a numărului de contribuabili la sistemul de pensii publice în perioada 2010-2060, în timp ce numărul pensionarilor din sistemul public va creşte cu peste 15 procente până în 2050-2060.
De asemenea, conform unei revizuiri recente a estimărilor Băncii Mondiale (2009), în urma consultărilor privind măsurile de reformă a legii pensiilor din România, se evidenţiază că la nivelul anului 2050, deficitul creat de cheltuielile cu pensiile din PIB, prin păstrarea sistemului actual, va ajunge la 12 la sută.
Ultima variantă a proiectului de lege menţine prevederea din legislaţia veche potrivit căreia sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari în termenul de prescripţie de 3 ani.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, declara, săptămâna trecută, la Parlament, că plata CAS, prin propunerea din legea pensiilor, se va aplica doar celor care au exclusiv venituri din drepturi de autor, şi nu celor care au şi contracte de muncă, precizând că această prevedere ar putea fi aplicată din 2011.
"Este vorba despre drepturile exclusive de autor, nu este vorba şi de cei care au şi contracte de muncă, de creatorii care fac cărţi sau spectacole. Este vorba despre cei care sunt plătiţi exclusiv pe drepturi de autor sau convenţii civile", declara Mihai Şeitan.
Ministrul Muncii preciza că este un proiect de lege, care se va discuta în Guvern în această perioadă şi care va intra în dezbaterea Parlamentului în februarie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 250.000 de contribuabili în plus la sistemul de pensii în 2010 .
 Vizualizări articol: 626 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
250.000 de contribuabili în plus la sistemul de pensii în 20105.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei