Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 ian 2010 - Anul XV, nr. 12 (4303)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNPAS: Peste 600 persoane au ales salariul de la stat în locul pensiei

Peste 600 de persoane au ales salariul de la stat în locul pensiei, acestea cerând suspendarea plăţii pensiilor din sistemul public pentru a putea continua să lucreze în sistemul bugetar, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS).
Potrivit CNPAS, 602 persoane care erau în situaţia de a alege între pensie şi salariu, conform Legii 329/2009, au solicitat până în prezent suspendarea plăţii pensiei. Din numărul total al solicitărilor privind suspendarea plăţii pensiilor, 228 au fost înregistrate în Bucureşti şi 374 în celelalte judeţe ale ţării.
Din datele înregistrate de Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale rezultă că aproape 4.000 de persoane beneficiau şi de pensie şi de salariu, însă CNPAS nu poate vedea în baza de date pe care o deţine câte dintre acestea intrau în categoriile exceptate de lege, respectiv reprezentanţi ai Avocatului Poporului, ai Curţii de Conturi, primari, consilieri locali, consilieri judeţeni sau parlamentari.
Potrivit Legii 329/2009, cumulul pensiei cu veniturile salariale poate fi realizat numai în situaţia în care pensia netă are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, care în 2009 a fost de 1.693 de lei.
Astfel, pensionarii care sunt şi bugetari trebuiau să opteze, în scris, până în 9 noiembrie, între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie ori să precizeze, dacă iau şi alte pensii decât cea din sistemul public, pe care dintre ele o menţin în plată.
"Neîndeplinirea obligaţiei de opţiune în termenul prevăzut de lege conduce la încetarea de drept a raporturilor de muncă", preciza Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale.
Trebuiau să opteze pentru pensie sau salariu pensionarii sistemului public de pensii, cei aparţinând sistemelor neintegrate sistemului public (cei proveniţi din cadrele militare şi funcţionarii publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cei din sistemul de asigurări sociale al avocaţilor sau pensionarii sistemelor proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege) şi beneficiarii pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale sau statute profesionale.
Prevederile Legii 329/2009 se aplică atât pensionarilor care cumulau pensia cu salariul la data intrării în vigoare a noilor măsuri, cât şi persoanelor care devin pensionari cumularzi după intrarea în vigoare a acestora.
Pentru pensionarii care încasează pensie atât din sistemul public de pensii, cât şi din celelalte sisteme de pensii neintegrate acestuia sau, după caz, numai din sisteme neintegrate, la determinarea plafonului se are în vedere cuantumul rezultat din cumularea tuturor pensiilor.
În situaţia în care din cumularea pensiilor nete rezultă un cuantum mai mare decât nivelul salariului mediu brut, persoana poate cumula veniturile salariale realizate numai cu una din pensii, al cărei cuantum se situează sub nivelul salariului mediu brut, la alegere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNPAS: Peste 600 persoane au ales salariul de la stat în locul pensiei.
 Vizualizări articol: 784 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
CNPAS: Peste 600 persoane au ales salariul de la stat în locul pensiei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei