Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 ian 2010 - Anul XV, nr. 5 (4296)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Majorarea cheltuielilor salariale în buget, cauzată de plata drepturilor neacordate în 2009

Majorarea cheltuielilor de personal în unele instituţii publice, prevăzută în bugetul pe 2010, este generată de obligaţia Guvernului de a plăti sporuri, prime sau indemnizaţii neacordate în 2009, dar obţinute în instanţă sau stabilite de lege, orele suplimentare nefiind plătite nici anul acesta.
"La anumite ministere şi instituţii publice apar într-adevăr creşteri ale cheltuieilor cu personalul, pentru că se aplică unele acte normative şi sentinţe judecătoreşti. De asemenea, unele instituţii au cheltuieli cuplimentare de personal, pentru că au preluat la finanţare agenţii, în urma aplicării Legii privind restructurarea acestora", a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Muntean a ţinut să infirme astfel acuzaţiile potrivit cărora în 2010 cheltuielile cu personalul bugetar au fost alocate în mod nejustificat sau arbitar, subliniind că în acest an fondul de salarii este mai mic decât în 2009.
"Per ansamblu, în proiectul de buget pe 2010 sunt mai puţine cheltuieli cu personalul decât din bugetul pe 2009. Pe 2010, în proiectul de buget, aşa cum a plecat el de la Guvern, cheltuielile cu personalul sunt de 45,7 miliarde de lei, cu 1,4 miliarde lei mai puţin decât cheltuielile din 2008", a explicat Ioana Muntean.
Ea a arătat că, potrivit Legii salarizării unice, sporurile salariale însumate nu pot depăşi 30% din salariul de bază. De asemenea, nici în 2010 nu vor fi plătite ore suplimentare pentru personalul bugetar.
În ceea ce priveşte prima de vacanţă, sumele cuprinse în bugetul pe anul 2010 includ şi fondurile necesare plăţii acestor drepturi pentru anul 2009.
Ioana Muntean a precizat şi faptul că titlul "Fondul de premii" nu este destinat plăţii unor premii pentru 2010, ci reprezintă plăţi care decurg din aplicarea unor legi şi sentinţe judecătoreşti.
Cheltuielile majorate de personal pentru Ministerul Justiţiei se explică totodată prin plata sporurilor de risc, de suprasolicitare neuropsihică, de confidenţialitate pentru judecători şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor, întrucât aceste sporuri au fost câştigate de magistraţi în instanţă.
Creşterile la fondul de premii la Ministerul Justiţiei sunt explicate de Guvern prin finanţarea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului de la bugetul ministerului.
În cazul Senatului şi Camerei Deputaţilor, Ioana Muntean a arătat că este vorba de o reducere a cheltuielilor având în vedere că nu se vor mai plăti ore suplimentare şi premii, iar sporurile nu vor depăşi 30% din salariul de bază. Parlamentarii vor beneficia în continuare de sumele aferente indemnizaţiei forfetare.
În bugetul Ministerului Apărării Naţionale sunt cuprinse şi sumele aferente drepturilor de echipare, care nu au fost acordate în 2009, iar în "Fondul de premii” sunt incluse sumele aferente premiului anual pentru 2009.
Bugetul Apărării a crescut totodată ca urmare a angajării în anul 2009 a 3.500 de soldaţi şi gradaţi voluntari precum şi a plăţii cu ora a profesorilor care vor preda la Academia de Tehnică Militară.
În bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor au fost incluse compensaţiile lunare pentru chirie şi pentru plata drepturilor de hrană şi echipare, care nu au fost acordate în anul 2009. Creşterea cheltuielilor de personal în bugetul pe 2010 a fost determinată, potrivit Executivului, şi de preluarea angajaţilor de la unele instituţii care au trecut de la regimul de finanţare din venituri proprii la salarizarea potrivit sistemului unitar.
Ioana Muntean a dat ca exemple în acest caz Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitatea Imobiliară, Institutul Naţional de Administraţie şi centrele regionale de formare continuă pentru administraţia publică locală.
"Veniturile obţinute de aceste instituţii intră la bugetul de stat şi personalul preluat va fi remunerat conform Legii salarizării unitare. În ceea ce priveşte sporurile, sumele din proiectul de buget pe anul 2010 cuprind şi fondurile aferente sporurilor personalului din cadrul acestor instituţii", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Ioana Muntean a mai precizat că bugetele SRI şi SIE nu cuprind cheltuieli de personal majorate.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majorarea cheltuielilor salariale în buget, cauzată de plata drepturilor neacordate în 2009.
 Vizualizări articol: 892 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Majorarea cheltuielilor salariale în buget, cauzată de plata drepturilor neacordate în 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei