Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 ian 2010 - Anul XV, nr. 2 (4293)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Formaţiunile de gheaţă vor avea intensităţi variabile pe râurile din zona de munte în primele 2 luni

Formaţiunile de gheaţă vor avea intensităţi şi extinderi variabile în lunile ianuarie şi februarie, în special pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării, în funcţie de evoluţia temperaturilor şi precipitaţiilor putând avea loc blocaje pe unele sectoare de râu, informează INHGA.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA), în funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce, prin evoluţia lor, blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, cu variaţii importante de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş.
În luna martie, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, naboi, pod de gheaţă, zăpoare) vor fi în diminuare, restrângere şi chiar eliminare spre sfârşitul lunii şi vor determina creşteri artificiale de niveluri şi debite, chiar cu depăşirea cotelor de apărare pe unele râuri din nordul, centrul şi estul ţării, în special pe Vişeu, Iza, pe cursurile superioare şi mijlocii ale Someşului, Mureşului, Oltului, Bistriţei şi pe unii afluenţi ai lor.
De asemenea, sunt posibile creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea cotelor de inundaţie şi atenţie pe unele râuri din zonele de deal şi munte din cauza cantităţilor de precipitaţii cu tendinţa de excedent prognozate şi cedării apei din stratul de zăpadă.
Astfel, în luna ianuarie se estimează că regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crişuri, Someş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Argeş, Ialomiţa, Bistriţa şi sub aceste valori pe celelalte râuri, mai mici: Vedea, Râmnicul Sărat, Bârlad, Prutul mijlociu şi inferior şi afluenţii săi şi pe râurile din Dobrogea.
Din cauza cantităţilor de precipitaţii excedentare prognozate şi a variaţiilor mari de temperatură se pot produce şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.
În luna februarie, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50 - 80 la sută din normalele lunare, mai mari (80 - 100 la sută) pe râurile din bazinele Vişeului, Izei, Argeşului şi Ialomiţei şi mai mici (30 - 50 la sută) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Râmnicu Sărat, Bârlad şi pe cele din Dobrogea.
Potrivit sursei citate, în luna martie regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50 şi 80 la sută din normalele lunare, mai mari (80 - 100 la sută) pe Vişeu, Iza Tur şi mai mici (30 - 50 la sută) pe râurile din bazinele Oltului inferior, pe Vedea, Putna, Râmnicu Sărat, Bârlad şi pe râurile din Dobrogea. Valori peste normalele lunare se vor înregistra pe Prahova.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Formaţiunile de gheaţă vor avea intensităţi variabile pe râurile din zona de munte în primele 2 luni.
 Vizualizări articol: 599 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Formaţiunile de gheaţă vor avea intensităţi variabile pe râurile din zona de munte în primele 2 luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei