Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 ian 2010 - Anul XV, nr. 2 (4293)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu a notificat că a respins-o pe Bărbulescu pentru şefia ICCJ, putând fi depuse noi candidaturi

Preşedinţia a notificat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură cu respingerea propunerii CSM de numire a Lidiei Bărbulescu la conducerea ICCJ, procedura de depunere a candidaturilor fiind reluată cu începere din 22 decembrie 2009.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul instanţei supreme, Administraţia Prezidenţială a remis instituţiei adresa numărul 3848 din 22 decembrie 2009, astfel de la acea dată pot fi depuse în termen de 30 de zile candidaturile pentru funcţia de preşedinte al ICCJ.
"Având în vedere adresa nr. 3848/22.12.2009 a Administraţiei Prezidenţiale, în condiţiile articolului 53 alin. 1 - 5 din Legea 303/2004 republicată cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 22 decembrie 2009, se pot depune candidaturi pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arată într-un anunţ privind reluarea procedurii de depunere de candidaturi pentru funcţia de preşedinte al ICCJ, postat pe site-ul instanţei supreme.
Candidaţii trebuie să fi funcţionat la ICCJ cel puţin doi ani.
Potrivit Legii 303/2004, depunerea candidaturii implică manifestarea expresă de voinţă a candidatului de a participa la procedura pentru ocuparea unei funcţii de conducere, depunerea de înscrisuri cum ar fi diplome, certificate şi atestate pe care cadidatul le consideră relevante în susţinerea cadidaturii, date privind activitatea didactică şi de cercetare ştiinţifică, cu referiri la lucările elaborate şi publicate, curriculum vitae, plan managerial privind concepţia asupra modului de exercitare a funcţiei pentru care se candidează.
Contactată de MEDIAFAX, Lidia Bărbulescu a refuzat să comenteze decizia şefului statului, menţionând că va face declaraţii după ce va vedea motivarea respingerii numirii sale la ICCJ.
Consiliul Superior al Magistraturii a desemnat-o, în 22 octombrie 2009, cu majoritate de voturi, pe Lidia Bărbulescu pentru funcţia de preşedinte al instanţei supreme. Pentru aceeaşi funcţie îşi mai depuseseră candidaturile Gabriela Victoria Bîrsan, Elena Cîrcei, Dănuţ Cornoiu şi Ilie Iulian Dragomir, toţi judecători la instanţa supremă.
Lidia Bărbulescu declara atunci că nu are niciun motiv să se îndoiască de faptul că preşedintele Traian Băsescu va semna decretul de numire a ei în funcţia de preşedinte al instanţei supreme.
Preşedintele Traian Băsescu declara, în 5 noiembrie 2009, că nu primise de la CSM dosarul de desemnare a Lidiei Bărbulescu pentru şefia ICCJ, dar că, după ce îl va primi, va lua o decizie în interesul românilor.
În 3 decembrie, însă, preşedintele Traian Băsescu declara, în timpul dezbaterii electorale pentru turul II al alegerilor prezidenţiale, că nu o va numi pe Lidia Bărbulescu în funcţia de preşedinte al instanţei supreme.
Traian Băsescu a răspuns astfel punctual întrebării moderatorului dezbaterii, care le-a cerut ambilor candidaţi să spună dacă o vor numi sau nu pe Lidia Bărbulescu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Aceasta a fost singura referire a preşedintelui în funcţie la problema numirii Lidiei Bărbulescu, el continuându-şi discursul pe tema relaţiei preşedintelui cu sistemul judiciar.
Preşedintele interimar al instanţei supreme, Lidia Bărbulescu spunea, în replică la afirmaţia lui Băsescu, că părerea oamenilor politici, oricare ar fi ei, nu o interesează.
Ea declara că are satisfacţia propunerii de numire a colegilor săi care o cunosc, adăugând că părerea oamenilor politici nu o interesează.
Potrivit legii, "preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani."
Numirea în funcţia de preşedinte al ICCJ se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Lidia Bărbulescu a fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii anul trecut, în continuare este membru al CSM şi asigură interimatul la şefia ICCJ, în locul lui Nicolae Popa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu a notificat că a respins-o pe Bărbulescu pentru şefia ICCJ, putând fi depuse noi candidaturi.
 Vizualizări articol: 599 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Băsescu a notificat că a respins-o pe Bărbulescu pentru şefia ICCJ, putând fi depuse noi candidaturi2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei