Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 dec 2009 - Anul XIV, nr. 302 (4288)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 10.000 de brazi tăiaţi ilegal, confiscaţi de poliţişti

Autorităţile, în urma unor acţiuni pentru prevenirea şi diminuarea sustragerii şi vânzării ilicite a brazilor de Crăciun, au constatat, în ultima săptămână, peste 200 de infracţiuni, au aplicat peste 2.200 de sancţiuni cotravenţionale şi au confiscat peste 10.000 de brazi de Crăciun.
În baza "Planului comun de acţiune" pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale în legătură cu recoltarea, transportul, prelucrarea - comercializarea materialelor lemnoase şi a "Brazilor de Crăciun", încheiat între Inspectoratul General al Poliţiei Române - Direcţia de Ordine Publică şi Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, în perioada 15 noiembrie-22 decembrie 2009, au fost desfăşurate 6.660 de acţiuni şi controale.
Peste 7.500 de poliţişti, 680 de jandarmi şi 2.000 de lucrători silvici au aplicat 2.239 de sancţiuni contravenţionale în conformitate cu prevederile Legii 31/2000 privind sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare de 975.843 de lei.
De asemenea, oamenii legii au confiscat peste 1.500 mc material lemnos, în valoare de aproximativ 290.000 de lei.
Totodată, în urma controalelor efectuate au fost confiscaţi 10.419 brazi de Crăciun, a căror valoare se ridică la suma de 185.064 de lei.
Poliţiştii au constatat 214 infracţiuni pentru încălcarea prevederilor Legii 46/2008 - Codul Silvic.
Odată cu sezonul rece începe, de regulă, şi "sezonul" tăierilor şi comercializării ilegale a brazilor de Crăciun, iar prevenirea şi diminuarea sustragerii şi vânzării ilicite a acestora se află în atenţia Poliţiei Române.
Comercializarea mult doriţilor brazi de iarnă, presupune în primul rând respectarea condiţiilor de legalitate, subliniază Poliţia Română.
Astfel, locurile de comercializare sunt supuse autorizării, sub sancţiune contravenţională. Pentru un cumpărător, primul semn de ilegalitate ar putea fi prezenţa vânzătorului la colţul străzii, în faţa imobilului unde locuieşte, sau în alte asemenea locuri.
Bradul de Crăciun, comercializat prin structurile abilitate silvice, are ataşat sigiliul crotaliu. Lipsa acestui element este un semn de ilegalitate, iar cumpărarea unui asemenea produs ne face oarecum părtaşi la fapta contravenţională ori de natură penală a "comerciantului".
Transportul materialelor lemnoase de orice fel, deci şi a brăduţilor, se poate face numai dacă există acte de provenienţă. Nu mai puţin importantă este şi fapta de tăiere fără drept de puieţi (brazi de Crăciun), care în funcţie de paguba produsă, calculată în regim silvic, poate constitui fie infracţiune, fie contravenţie, iar făptaşii devin „răufăcători ai mediului” chiar în preajma Crăciunului.
Sancţionarea tăierii ilegale a brazilor de Crăciun şi a comercializării acestora fără documente de provenienţă
Tăierea ilegală a brazilor de Crăciun, precum şi transportul ori comercializarea acestora fără documente de provenienţă, se sancţionează contravenţional conform art. 1 din Legea 31/2000 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, cu închisoare de la două luni la şase luni sau cu amendă de la 1.000, la 3.000 de lei.
De asemenea, comercializarea de material lemnos, de arbori ori arbuşti ornamentali şi brazi de iarnă, fără documente legale de provenienţă sau revânzarea materialului lemnos cumpărat de persoane fizice de la unităţile silvice pentru trebuinţe proprii, conform art.2 din Legea 31/2000, se sancţionează cu amendă de la 120, la 200 de lei.
Conform art. 108, alin. 1, lit.a din Legea 46/2008-Codul Silvic, dacă valoarea prejudiciului produs, prin tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei, constituie infracţiune silvică şi se sancţionează cu închisoare de la şase luni la patru ani sau cu amendă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 10.000 de brazi tăiaţi ilegal, confiscaţi de poliţişti .
 Vizualizări articol: 684 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 10.000 de brazi tăiaţi ilegal, confiscaţi de poliţişti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei