Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 dec 2009 - Anul XIV, nr. 289 (4275)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

AFP: Traian Băsescu, confruntat cu presiuni pentru a numi un nou premier, pe fondul crizei economice

România trebuie să-şi formeze rapid un Guvern, după realegerea, contestată de adversarul său, a preşedintelui de centru-dreapta Traian Băsescu, deoarece "fiecare zi contează" pentru a obţine ajutorul crucial al FMI şi pentru a lupta împotriva corupţiei, potrivit unor analiştilor citaţi de AFP.
În urma înfrângerii-surpriză a candidatului său Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale, Partidul Social Democrat (PSD) a decis luni să conteste rezultatele scrutinului în faţa Curţii Constituţionale, denunţând "fraude".
Juriştii afirmă că, astfel, validarea alegerilor ar putea fi întârziată cu mai multe zile, sau chiar săptămâni, prelungind incertitudinea într-o ţară administrată de peste două luni de un Guvern demis.
"Avem un calendar foarte strâns şi facem faţă unei presiuni atât politice, cât şi economice. Este foarte important să avem un Guvern care să poată redacta un buget pe 2010, care să fie acceptat de FMI", a declarat Ioan Stanomir, profesor de ştiinţe politice la Universitatea de la Bucureşti.
Potrivit presei, Băsescu, ales cu un procent de doar 50,33 la sută din voturi, a început să tatoneze terenul în rândul formaţiunilor de opoziţie, în vederea unei coaliţii cu Partidul Democrat Liberal (PDL), minoritar în Parlament.
În fruntea listei posibililor aliaţi se află Partidul Naţional Liberal (PNL). În pofida divizării liderilor săi, preşedintele şi candidatul necâştigător la preşedinţie, Crin Antonescu, a sugerat faptul că o reconciliere cu fostul partener din 2004 este posibilă dacă PNL obţine postul de prim-ministru.
Uniunea Democratică a Maghiarilor (UDMR) ar putea de asemenea să se ralieze la PDL, dacă această mişcare ar permite "formarea unui Guvern capabil să scoată ţara din criză", aşa cum a afirmat preşedintele său Bela Marko.
Dar presiunea timpului este tot mai mare, în contextul în care Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană şi-au amânat plata unor noi tranşe din împrumutul lor global de 20 de miliarde de euro, până după instalarea unui Guvern stabil.
"Important este ca alegerea să fie validată rapid. Dacă un Guvern este format şi proiectul de buget este adoptat în cursul lunii decembrie, FMI va putea reveni în ianuarie şi cred că nu va mai exista nici un obstacol la plata unei noi tranşe", a declarat consilierul financiar Bogdan Baltazar.
Economistul-şef al ING Bank România, Nicolae Chideşciuc, apreciază că există "şanse mari ca reformele structurale cerute de FMI să fie puse în aplicare", acestea fiind susţinute de Traian Băsescu.
"România nu poate supravieţui fără acordul cu FMI", care i-a permis să facă faţă recesiunii, a spus el.
În cazul în care FMI nu mai plăteşte tranşele împrumutului său, capacităţile de investiţii ale statului ar putea avea de suferit, împreună cu riscul unei creşteri a şomajului, a declarat directorul fondului de pensii Eureko, Radu Crăciun, citat de RFI România.
Mai pesimist, cabinetul de analiză economică Capital Economics se teme de perspectiva organizării unor alegeri legislative anticipate, care ar agrava şi mai mult criza economică.
"În contextul în care bugetul pe 2010 nu a fost încă adoptat, riscul unui derapaj fiscal în primul semestru al anului 2010 este ridicat, iar reformele aşteptate" ar putea să nu progreseze, apreciază Capital Economics.
Românii resimt în prezent din ce în ce mai dur efectele crizei, cu un şomaj în creştere şi perspectiva unei blocări a salariilor.
Potrivit Băncii Centrale, numărul de credite a căror rambursare are o întârziere de peste trei luni este de peste trei ori mai mare, de la începutul anului, atingând aproape un miliard de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului AFP: Traian Băsescu, confruntat cu presiuni pentru a numi un nou premier, pe fondul crizei economice.
 Vizualizări articol: 451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AFP: Traian Băsescu, confruntat cu presiuni pentru a numi un nou premier, pe fondul crizei economice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei