Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 dec 2009 - Anul XIV, nr. 283 (4269)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Despărţiţi şi calmaţi de jandarmi

Incidente violente la Timişoara, la mitingul electoral al lui Mircea Geoană

Aproximativ 3.000 de persoane au participat, ieri după-amiază, la Timişoara, la un miting electoral al lui Mircea Geoană, însă acolo s-au adunat şi manifestanţi anti-PSD, cele două grupuri fiind despărţite de un cordon de jandarmi, iar pe ecranul pe care se difuzau discursurile au fost aruncate ouă.
Aproximativ 3.000 de persoane s-au adunat, în Piaţa Operei din Timişoara, unde a fost instalată o scenă pentru mitingul electoral al lui Mircea Geoană.
Printre manifestanţi s-au aflat şi câteva sute de manifestanţi anti-PSD, cu claxoane şi pancarte pe care scria "Vrea să ne vândă ruşilor", "Proclamaţia de la Timişoara nu e a voastră" şi una cu fotografiile lui Geoană, Vanghelie, Hrebenciuc, Iliescu şi Năstase, pe care scrie "Români anti-PSD, nu vom uita şi nu vom ierta".
Ei erau despărţiţi de ceilalţi participanţi de un cordon de jandarmi, dar au întrerupt, cu claxoanele, discursul pe care îl susţinea poetul Mircea Dinescu.
În acest timp, în Opera din Timişoara se aflau Mircea Geoană, Crin Antonescu şi Gheorghe Ciuhandu, care participau la o altă manifestare electorală, care avea loc în interiorul clădirii Operei, unde accesul a fost interzis, uşa fiind păzită de jandarmi.
Pe un ecran amplasat pe scena din Piaţa Operei au fost difuzate discursurile celor trei, iar ecranul a fost "bombardat" cu ouă.

 

Spray lacrimogen pentru calmarea manifestanţilor anti-PSD

Unii dintre manifestanţii anti-PSD care au mers, ieri, la mitingul acestei formaţiuni din Piaţa Operei din Timişoara s-au îmbrâncit cu jandarmii care despărţeau cele două grupări, oamenii de ordine folosind spray lacrimogen pentru a-i calma.
La finalul discursurilor ţinute de liderul PNL, Crin Antonescu, candidatul PSD la Preşedinţie, Mircea Geoană, şi primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, pe scena din clădirea Operei din Timişoara, manifestanţii anti-PSD care au mers la mitingul formaţiunii s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au încercat să forţeze cordonul de protecţie format de aceştia între cele două grupări.
Astfel, jandarmii au folosit spray lacrimogen pentru a calma spiritele.
După ce discursurile au luat sfârşit, participanţii la mitingul PSD au plecat din Piaţa Operei, astfel că după încheierea mitingului, în zonă au rămas câteva sute de manifestanţi anti-PSD, care huiduiau, fluierau şi agitau pancarte.

 

300 de protestatari s-au solidarizat la Braşov, cu manifestanţii anti-PSD de la Timişoara

Aproximativ 300 de oameni au protestat, ieri după-amiază, în centrul Braşovului, la Troiţa Revoluţiei, solidari cu manifestanţii anti-PSD de la Timişoara, unde Mircea Geoană, Crin Antonescu, Klaus Iohannis şi Gheorghe Ciuhandu au semnat "Parteneriatul pentru Timişoara".
Protestatarii, majoritatea tineri, au scandat "Jos comunismul!", "Braşov, Timişoara, mâine în toată ţara!", "Jos dictatura", "Iliescu, nu uita, România nu e a ta", Păcat, păcat, de sângele vărsat”.
Tinerii au cântat "Deşteaptă-te Române" şi au rostit "Tatăl nostru".
Manifestanţii, care au purtat steagul tricolor şi se manifestă zgomotos, scandând şi fluierând, spun că protestul este spontan şi că s-au alăturat timişorenilor care au protestat, în cursul acestei zile, în Piaţa Operei din Timişoara.
"Noi nu vrem să ne întoarcem la comunism. Am văzut ce se întâmplă în Timişoara şi de aceea am ieşit şi noi în stradă", a spus Ştefan Munteanu, unul dintre manifestanţi.
Zeci de jandarmi au asigurat ordinea publică în zonă. Manifestanţii au pornit apoi de la Troiţa Revoluţiei pe strada Republicii, până în Piaţa Sfatului, pe tot traseul manifestându-se zgomotos.

 

Circa 300 de manifestanţi şi în Piaţa Universităţii

Aproximativ 300 de persoane, majoritatea tineri, au participat, aseară, la o manifestaţie în Piaţa Universităţii, purtând steaguri decupate la mijloc şi scandând lozinci precum "Jos comuniştii", "Timişoara", dar şi mesaje împotriva candidatului PSD la Preşedinţie, Mircea Geoană.
Manifestanţii s-au adunat, marţi seară, la Piaţa Universităţii, în zona fântânilor din faţa Facultăţii de Arhitectură.
Participanţii la miting nu purtau însemne ale vreunui partid.
Aceştia au scandat lozinci precum "Jos comuniştii", "Timişoara", "Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara", dar şi mesaje anti-Geoană.
"Iliescu şi ai lui l-au făcut pe Geoană pui", mai strigă participanţii la acţiunea din Piaţa Universităţii.
Din boxe au răsunat cântece consacrate în timpul manifestaţiilor din Piaţa Universităţii de la începutul anilor '90, precum "Imnul golanilor" sau "Măi, animalule".
La acţiune s-au împărţit pliante cu mesaje precum "Câştigăm împreună - PSD+PC furăm în linişte", "Învingem împreună poporul român", "Împreună vom privatiza ce a mai rămas de privatizat", "Împreună avem peste 100 de ani de comunism", "Împreună controlăm televiziunile şi presa", "Împreună tragem toate sforile", "Împreună putem învăţa România să vorbească rusă", "Împreună putem fura în linişte ca înainte de 2004". Pe una dintre paginile pliantului apar secera şi ciocanul.

 

 

Geoană, Antonescu, Iohannis şi Ciuhandu au semnat "Parteneriatul pentru Timişoara"

Descentralizarea economică şi financiară, depolitizarea administraţiei şi susţinerea proiectelor de importanţă majoră sunt obiectivele "Parteneriatului pentru Timişoara", acord semnat, ieri, de Mircea Geoană, Crin Antonescu, Klaus Iohannis şi primarul Gheorghe Ciuhandu.
Potrivit textului "Parteneriatului pentru Timişoara", semnatarii acestuia constată că, la 20 de ani de la momentul în care la Timişoara a izbucnit Revoluţia care a adus libertatea, "speranţele şi aspiraţiile celor mai mulţi dintre timişoreni au fost risipite într-o tranziţie fără sfârşit", iar România nu are un guvern legitim, fiind "măcinată de conflicte artificiale, o ţară în prag de colaps economic".
"Incompetenţa, reaua voinţă şi jocurile de interese ale celor care deţin în acest moment puterea politică în România se reflectă şi în plan local", se arată în document.
Semnatarii mai notează că Timişoara este "vitregită" în favoarea unor comunităţi conduse de "personaje obediente puterii centrale", membre ale grupurilor de interese "care gravitează în jurul preşedintelui Traian Băsescu şi al guvernului PDL".
Astfel, semnatarii parteneriatului îşi asumă obligaţia de a împlini aspiraţiile timişorenilor, fiind menţionate trei principii şi obiective care au stat la baza parteneriatului: descentralizarea economică şi financiară, depolitizarea administraţiei publice şi susţinerea tuturor proiectelor de importanţă majoră ale municipiului Timişoara.
Ca urmare, pentru ca aceste obiective să fie îndeplinite, semnatarii au decis susţinerea lui Mircea Geoană în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi crearea unei majorităţi stabile pentru susţinerea unui guvern condus de Klaus Iohannis.
Documentul are o anexă în care sunt menţionate proiectele considerate de importanţă majoră pentru Timişoara: acţionariat local Consiliul Judeţean Timiş - Primăria Timişoara la Aeroportul Internaţional "Traian Vuia" din Timişoara, construirea unui drum rapid Timişoara-Cenad, finalizarea şoselei de centură a municipiului Timişoara, înfiinţarea Institutului Oncologic Timişoara şi finalizarea clădirii spitalului, includerea Timişoarei în programul naţional de reabilitare a clădirilor istorice.
Tot aici sunt trecute şi proiectele legate de transferul în administrarea municipiului Timişoara, din administrarea Ministerului Apărării Naţionale, a unor spaţii care, din cauza restrângerii activităţii ministerului, nu mai sunt necesare. De asemenea, sunt menţionate şi proiectele privind construirea unei săli polivalente în apropierea stadionului "Dan Păltinişanu", emiterea unei Hotărâri de guvern pentru includerea unui teren în proprietatea municipiului Timişoara şi în administrarea Consiliului Local în vederea extinderii pieţei de gros din Timişoara în zona Ovidiu Balea, finanţarea lucrărilor de construcţie a centurii feroviare pentru traficul de persoane şi marfă.
Alte proiecte se referă la facilitarea negocierilor între reprezentanţii municipiului Timişoara şi ai Ministerului Transporturilor şi cei ai CFR în vederea devierii/supraînălţării liniei de tren care străbate centrul municipiului, producând perturbări majore de trafic urban, sprijin pentru acoperirea deficitului de teren în vederea reconstituirii, precum şi a constituirii dreptului de proprietate şi realizarea unei căi ferate directe Timişoara-Szeged.
Candidatul PSD la Preşedinţie, Mircea Geoană, liderul PNL, Crin Antonescu, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, şi cel al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, alături de Radu Sârbu, au semnat, marţi, "Parteneriatul pentru Timişoara", un acord prin care edilul Timişoarei îl sprijină pe candidatul PSD la Preşedinţie.
Înaintea semnării documentului, primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a afirmat că aceia care îl votează pe Traian Băsescu trebuie "să ştie că votează comunismul, şi nu viceversa".
La rândul său, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că dacă ar fi fost aplicată Proclamaţia de la Timişoara "am fi fost departe acum", iar dacă punctul 8 ar fi aplicat acum, cel care ar trebui să iasă din politică ar fi Traian Băsescu.
Klaus Iohannis a afirmat, la rândul său, că România este "divizată" şi că îşi doreşte să reuşească reunificarea societăţii româneşti, prin abordarea echipei care are proiecte, în timp ce Mircea Geoană a relatat un fragment dintr-o discuţie cu Nelson Mandela, în care l-a întrebat pe acesta în legătură cu perioada comunistă, iar răspunsul a fost că "înainte de a condamna trebuie să ierţi".
"Sunt un om care crede cu tărie că a venit clipa să facem un efort de reconciliere naţională", a mai spus liderul PSD, reiterând hotărârea de a avea un Guvern până de Crăciun, condus de un premier independent, în persoana lui Klaus Iohannis.
Liderul ţărănist Radu Sârbu a declarat că prevederile Parteneriatului încheiat de PNŢCD cu PSD şi PNL au fost aprobate de Corneliu Coposu, dar şi de seniorii PNŢCD, însă Coposu "nu a găsit interlocutori de partea cealaltă" pentru reconciliere naţională.
"Prevederile acestui protocol au fost aprobate de Corneliu Coposu. Corneliu Coposu nu a găsit interlocutorii de partea cealaltă, necesari reconcilierii naţionale. Aceste prevederi sunt voinţa seniorilor partidului. Senatul partidului, care cuprinde supravieţuitorii puşcăriilor comuniste, a votat în unanimitate pentru acest demers de reconciliere care nu vizează doar un alt tip de relaţii între două partide ci vizează societatea românească în ansamblu", a spus liderul ţărănist Radu Sârbu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Incidente violente la Timişoara, la mitingul electoral al lui Mircea Geoană .
 Vizualizări articol: 2070 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Incidente violente la Timişoara, la mitingul electoral al lui Mircea Geoană1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Testament politic trimis de
( 2 dec 2009, 11:25:06
Nu stiu de ce fac atata caz PDL-istii despre reconcilierea nationala dintre PSD si PNT-CD! Aceasta a fost dorinta testamentara a seniorului Corneliu Coposu exprimata in testamentul sau politic. Mai mult decat atat, pentru aceasta reconciliere si-au exprimat acceptul atat Ion Diaconescu presedintele de onoare PNTC-CD cat si Rodica Coposu, sora dlui C. Coposu!

Si daca si acesti doi oameni care au suferit pumni in gura de la comunisti, fsn-isti si mineri sunt pentru reconciliere nationala si pentru condamnarea si ingroparea definitiva a comunismului, nu cred ca ar trebui sa-si mai permita cineva sa comenteze!
2.   Jos comunismul trimis de
( 2 dec 2009, 12:34:56
Comunistilor,sper ca o sa va dati seama ca nu suntti doriti de popor.

Cand o sa intelegeti acest lucru,poate cand o sa iasa toata lumea din tara pe strazi si va face o revolutie de veti fi nevoiti sa va pasaportati cu catel,cu purcel in Rusia.

Geoana se ambitioneaza de faptul ca a scos 30% si acum daca l-a adoptat pe Crin crede ca va invinge.

Dar Geoana a castigat aceste voturi astfel:

-in unele cazuri a impartit ajutoare de la guvern si primarii pesedisti au zis oamenilor ca sunt de la Geoana,ei fiind saraci l-au crezut si l-au votat.

-au dat bani oamenilo pentru a iesi la vot si a-l vota pe Geoana

-si pe unii i-au obligat primarii pesedisti din judet sa il voteze astfel le taie ajutorul social etc.

3.   Reconciliere trimis de
( 2 dec 2009, 12:42:34
indiferent ce voiau sa faca aceste partide, nu aveau ce cauta in ziua de 1 Decembrie acolo si mai ales in Timisoara, orasul martirilor, simbolul revolutiei.,..... au fost niste lasi toti ,, nu au avut curajul sa le vorbeasca oamenilor afara, au fugit spre Bucuresti iesind pe usa din dos, halal politicieni......daca erau oameni, romani adevarati ,trebuiau sa infrunte si nemultumirile si chiar acele oua aruncate in ecranul TV.ului.....dar sunt lasi, numai gura este de ei/....... ce-a cautat lingaul de Dinescu acolo? de cind aplauda PSD.ul, el, mare rezident. RUSINE dle Dinescu, te-ai imbogatit acuma, esti mare mosier, boier, ai uitat de crimele comunismului......
4.   Jos securistii trimis de
( 2 dec 2009, 13:50:52
Da,la fel ca niste lasi s-au furisat pe usa din spate si nu au avut tupeul sa iasa pe usa din fata si sa explice oamenilor ce s-a intamplat acolo.

Cand intri in casa unui om si furi ceva te furisezi pe usa din spate,dar ei daca nu aveau nimic de ascuns de ce au procedat asa?

Oameni buni,asta este modul securist de a face ceva,daca era Traian Basescu nu reactiona asa.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei