Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 nov 2009 - Anul XIV, nr. 266 (4252)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAI va închiria locuinţe pentru poliţişti şi cadre militare de la persoane fizice şi juridice

Ministerul de Interne va închiria de la persoane fizice şi juridice, pentru minim cinci ani, locuinţe pe care le va pune la dispoziţie gratuit poliţiştilor care au beneficiat de compensaţii pentru chirie, aceştia urmând să plătească pentru cheltuielile administrative cel mult 30% din salariu.
Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de ordin al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) privind criteriile şi condiţiile de închiriere şi repartizare a spaţiilor locative necesare cazării poliţiştilor şi cadrelor militare în activitate, supus, marţi, dezbaterii publice.
În septembrie, Guvernul a aprobat OUG 96/2009 prin care Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost autorizat să închirieze, pe o perioadă determinată, locuinţe pe care să le dea în folosinţă gratuită poliţiştilor şi cadrelor militare în activitate, "în condiţiile în care MAI se află în imposibilitatea de a le mai acorda acestora compensaţia lunară pentru chirie în cuantumul la care ar avea dreptul potrivit legii".
Potrivit OUG 96/2009, cheltuielile pentru închirierea spaţiilor respective vor fi suportate din bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor, de la titlul "Bunuri şi servicii".
Poliţiştii şi cadrele militare în activitate au dreptul la o compensaţie pentru chirie de până la jumătate din salariul de bază, în situaţia în care nu li se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător.
MAI preciza, în urmă cu trei luni, că numărul cererilor de locuinţe depuse de angajaţii structurilor de ordine publică era, în iunie, de 16.585, iar 11.950 de angajaţi beneficiau de compensaţie de chirie.
Ministerul Internelor estima că economia adusă bugetului de stat prin această măsură ar urma să fie de 319.000 de lei în medie în fiecare din următorii cinci ani.
Potrivit proiectului de act normativ supus dezbaterii publice, structurile MAI vor închiria spaţiile locative de la persoane fizice sau juridice.
Contractele de închiriere vor fi atribuite printr-o procedură de solicitare de oferte, pentru fiecare tip de unitate locativă în parte. Criteriul de atribuire va fi preţul cel mai scăzut, în ordine crescătoare, până la acoperirea necesarului de locuinţe.
Contractele de închiriere vor fi înregistate la direcţiile generale ale finanţelor publice, cu excepţia celor încheiate cu persoane juridice care au în obiectul de activitate închirierea de imobile.
Locuinţele ce vor fi închiriate trebuie să fie situate în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea poliţiştii şi cadrele militare care vor beneficia de acestea şi la o distanţă de cel mult 500 de metri de cea mai apropiată staţie pentru mijloace de transport în comun.
Acestea vor fi închiriate pentru o perioadă de minim cinci ani, cu prelungirea automată a contractelor de închiriere dacă proprietarii nu-şi exprimă, cu cel puţin 30 zile înainte de expirarea termenului prevăzut pentru încetarea contractelor, opţiunea privind rezilierea acestora.
În situaţia în care, din motive obiective, nu pot fi încheiate contracte de închiriere pe o perioadă de minim cinci ani, durata închirierii poate fi mai mică, dacă există acordul solicitantului, potrivit proiectului de ordin.
Cheltuielile curente pentru administrarea locuinţei închiriate (apă potabilă şi menajeră, agent termic, gaze şi energie electrică, igienizarea spaţiilor comune, pază) trebuie să fie de cel mult 30 la sută din salariul de bază sau solda lunară.
Cu acordul solicitantului, cheltuielile curente aferente administrării locuinţei închiriate pot fi mai mari decât nivelurile stabilite, se mai arată în proiect.
De asemenea, locuinţele închiriate trebuie să fie branşate la utilităţi. Spaţiile locative din mediul rural care nu sunt branşate, din motive obiective, la utilităţi publice sau nu îndeplinesc exigenţele minimale pot fi închiriate doar cu acordul solicitanţilor acestora. De asemenea, pot fi închiriate locuinţe care nu îndeplinesc condiţiile cerute dacă sunt situate în locaţii care permit îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, şi în acest caz fiind necesar acordul solicitantului.
Poliţiştii şi cadrele militare în activitate numiţi în prima funcţie sau mutaţi în interesul serviciului într-o altă localitate sau garnizoană decât cea în care îşi au domiciliul pot primi locuinţe dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii: să nu facă naveta la şi de la locul de muncă; să nu aibă în proprietate sau în chirie din fondul locativ de stat un imobil în localitatea în care au fost numiţi în prima funcţie sau mutaţi în interesul serviciului; să nu fi beneficiat de orice altă formă de sprijin pentru construirea sau cumpărarea unei locuinţe prin intermediul ministerului; să nu fi primit o locuinţă de serviciu sau de intervenţie; să fi beneficiat de compensaţie lunară pentru chirie.
Proiectul de ordin stabileşte şi priorităţile la repartizarea locuinţelor închiriate. Astfel, solicitaţii care beneficiară de compensaţie pentru chirie are prioritate la repartizarea unei locuinţe închiriate.
În cazul în care solicitanţii beneficiază de compensaţie lunară pentru chirie, are prioritate cel a cărui indemnizaţie lunară pentru chirie este mai mare. În caz de egalitate, are prioritate solicitantul a cărui vechime la plata compensaţiei lunare pentru chirie este mai mare.
Când solicitanţii nu beneficiază de compensaţie lunară pentru chirie, are prioritate cel al cărui venit lunar pe familie este mai mic. În caz de egalitate, are prioritate solicitantul a cărui vechime în serviciu în Ministerul Administraţiei şi Internelor este mai mare.
La nivelul structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor vor fi constituite comisii de anchetă socială, numite prin ordin de zi sau dispoziţie zilnică a şefului structurii, la începutul fiecărui an.
Evidenţa spaţiilor locative închiriate va fi ţinută de fiecare structură contractantă şi centralizată la nivelul ordonatorului secundar de credite, după caz, precum şi la Direcţia Logistică, pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor.
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă prevederile Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 231/2009 pentru stabilirea criteriilor şi condiţiilor de închiriere de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, pe perioadă determinată, a unor spaţii locative necesare cazării poliţiştilor şi cadrelor militare în activitate, publicat în 28 septembrie în Monitorul Oficial.
Proiectul de ordin va fi în dezbatere publică până în 20 noiembrie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAI va închiria locuinţe pentru poliţişti şi cadre militare de la persoane fizice şi juridice .
 Vizualizări articol: 300 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAI va închiria locuinţe pentru poliţişti şi cadre militare de la persoane fizice şi juridice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei