Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 nov 2009 - Anul XIV, nr. 263 (4249)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Câteva sute de bolnavi cronici vor protesta azi din cauza lipsei banilor pentru tratamente

Aproximativ 200 de bolnavi cronici vor protesta, astăzi, în Bucureşti, nemulţumiţi de lipsa fondurilor pentru tratamente şi a medicamentelor din farmacii, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) intenţionând să acţioneze statul român în judecată.
"Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România, reunit vineri şi luând cunoştinţă de situaţia gravă în care se află bolnavii cronici, îşi exprimă adeziunea şi sprijinul total faţă de mitingul organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România la data de 9 noiembrie 2009, în Parcul Izvor", se arată într-un comunicat remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX, de către CMR.
Colegiul Medicilor afirmă că este solidar cu pacienţii aflaţi în prezent într-o situaţie disperată.
"Pacienţii constituie chiar raţiunea medicilor de a exista", susţine prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

 

250 de oncologi tratează peste 400.000 de pacienţi

Astăzi sunt aşteptaţi a protesta între 150 şi 200 de persoane din Timişoara, Constanţa, Cluj, Iaşi, Bacău, Mureş şi alte judeţe, care suferă de diferite boli cronice. "Noi cerem să se ia măsuri concrete şi bugetare corespunzătoare. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ni s-a spus că nu mai sunt speranţe pentru bani în acest an, ci doar pentru 2010, însă problema este cum vom rezista până atunci. Nu vom pleca până nu vom primi asigurări că sistemul de sănătate va primi 6% din PIB, aşa cum este normal", declara, săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia.
El a explicat că 2.700 de persoane cu forme avansate de cancer aşteaptă ca dosarul şi tratamentele să fie aprobate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar la nivel naţional există numai 250 de oncologi care tratează peste 400.000 de pacienţi.

 

Listele de aşteptare pentru hepatită şi scleroză multiplă, tot mai lungi

De asemenea, distribuitorii au început să nu mai aprovizioneze spitalele pentru că nu şi-au primit banii, în farmacii nu se mai eliberează medicamentele necesare pacienţilor cu transplanturi, în timp ce persoanele cu boli rare au foarte puţine medicamente compensate.
În plus, listele de aşteptare pentru cei care au hepatită şi scleroză multiplă "devin tot mai lungi".
"Pentru pacienţii cu HIV/SIDA se înregistrează tot mai multe întreruperi de tratamente, exemple elocvente fiind în judeţele Neamţ, Iaşi sau Hunedoara. Pacienţii sunt tot mai nemulţumiţi că trebuie să suporte integral costul medicamentelor şi să îşi plătească periodic un set de analize. Până şi selecţia pacienţilor care intră pe tratament a devenit haotică, nu de puţine ori aceştia ajungând să fie trataţi în ordine alfabetică", a precizat Irimia.
Preşedintele COPAC a adăugat că asociaţiile pacienţilor cu afecţiuni cronice au luat hotărârea de a acţiona în judecată statul român.
"Considerăm că actuala politică de sănătate este de fapt un atentat la siguranţa bolnavilor, motiv pentru care vom da statul român în judecată. Suntem decişi să ajungem şi la Curtea Europeană de Justiţie", a mai spus Irimia.
La rândul său, CMR solicită Guvernului adoptarea urgentă de măsuri pentru a pune în practică revendicările COPAC, respectiv accesul imediat şi necondiţionat la tratament pentru toţi pacienţii, fără discriminare şi fără restricţii, conform Cartei Europene a Drepturilor Pacienţilor şi a legilor româneşti în vigoare; alocarea pentru sănătate a unui buget de cel puţin şase la sută din PIB; punerea în practică a sistemului de sănătate centrat pe pacient; transparentizarea fondurilor alocate sănătăţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câteva sute de bolnavi cronici vor protesta azi din cauza lipsei banilor pentru tratamente.
 Vizualizări articol: 397 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Câteva sute de bolnavi cronici vor protesta azi din cauza lipsei banilor pentru tratamente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei