Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 oct 2009 - Anul XIV, nr. 253 (4239)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vasilescu: Îşi doreşte cineva dezorganizarea BNR?

Iniţiativa parlamentarilor PDL reprezintă un abuz care ar determina specialiştii din banca centrală să migreze către băncile comerciale, care oferă deja salarii mai mari, şi ar afecta performanţele BNR, a declarat agenţiei MEDIAFAX Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
"Dacă la BNR media salariilor este mai mare decât la alte instituţii ale statului, şi nu mă refer la cele care au venituri excepţionale, asta se întâmplă din două motive; primul este că majoritatea covârşitoare a personalului adună studii superioare, doctorate, specializări în marile centre financiare ale lumii, fapt ce reprezintă înalta pregătire a personalului din această instituţie şi care cere o remunerare corespunzătoare, iar al doilea motiv este că un abuz, ca acela pe care şi l-ar dori semnatarii scrisorii, i-ar determina pe cei mai mulţi dintre specialiştii băncii centrale să plece în băncile comerciale, îndeosebi în cele cu capital străin, unde şi acum salariile sunt mai mari decât cele de la BNR. Îşi doreşte cineva dezorganizarea acestei instituţii?", a spus Vasilescu.
Deputatul PDL Daniel Oajdea a declarat că un grup de 22 de parlamentari ai PDL au adresat, marţi, o scrisoare deschisă FMI în care îi solicită reanalizarea condiţiilor impuse României astfel încât să poată fi inclusă în legea salarizării unitare şi BNR, CNVM, CSA şi CSSPP. "Aceste persoane au venituri lunare aberant de mari şi nu este normal ca în sistemul de stat să existe privilegiaţi. De exemplu, venitul mediu brut pe anul 2008 al preşedintelui Comisiei de supraveghere a Asigurărilor este de 19.600 euro lunar. Deşi, conform legii nr.44 din 2/05/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, aceste persoane sunt obligate să îşi facă publice veniturile prin declaraţia de avere, la rubrica venituri este completat «conform fişei fiscale»", se precizează în scrisoarea adresată FMI.
Scrisoarea mai arată că, în aceste condiţii, "păstrarea în aceste instituţii a unor salarii de zeci de mii de euro lunar este inacceptabilă în condiţiile în care salariul minim brut este de 600 de lei şi salariul minim brut pe economie este de 1702 lei".
Potrivit lui Vasilescu, gruparea făcută de parlamentarii PDL, considerată o excepţie de la legea salarizării, este alcătuită "fără logică".
"BNR nu are nici o legătură pe acest plan cu CNVM, CSA sau CSSPP. Banca Naţională face parte din sistemul european al băncilor centrale şi o astfel de plângere şi-a greşit adresa. Singură, Banca Centrală Europeană este în măsură să se pronunţe în această materie. De altfel, şi exemplul dat în comunicat, al salariului de aproape 20.000 de euro lunar la CSA, nu se potriveşte deloc cu realitatea de la BNR. Salarii de zeci de mii de euro lunar, cum se arată în comunicat, nu există la BNR", a adăugat Vasilescu.
El a mai arătat salariile de la BNR, instituţie care are cu bugetul statului o singură legătură, "şi anume plăteşte bani la buget, nu ia bani de acolo", nu au cum să afecteze bugetul şi economia naţională.
"Dimpotrivă, orice micşorare a salariilor la BNR ar face ca bugetul să primească mai puţini bani din impozitele pe salariu", a afirmat consilierul guvernatorului BNR.
De altfel, Vasilescu a făcut precizări asemănătoare şi la începutul acestui an, când au mai existat dezbateri privind oportunitatea includerii BNR în legea salarizării unitare. El spunea atunci că BNR are independenţă instituţională şi financiară în raport cu celelalte instituţii ale statului ca o cerinţă obligatorie prevăzută prin statutul sistemului european al băncilor centrale şi prin dispoziţiile Tratatului de la Maastricht vizând uniunea economică şi monetară.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vasilescu: Îşi doreşte cineva dezorganizarea BNR?.
 Vizualizări articol: 446 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vasilescu: Îşi doreşte cineva dezorganizarea BNR?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei