Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 oct 2009 - Anul XIV, nr. 252 (4238)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Controale ANPC la grădiniţe

Mobilier deteriorat, meniuri nediversificate, grupuri sanitare puţine

Grupuri sanitare insuficiente, mobilier deteriorat, depozitarea necorespunzătoare a alimentelor şi încălcarea normelor referitoare la dieta diferenţiată pe vârste a copiilor sunt câteva dintre deficienţele depistate de inspectorii pentru protecţia consumatorilor în timpul controalelor la grădiniţe.
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat, în perioada 21-25 septembrie, 422 de grădiniţe constatându-se că la 223 dintre acestea nu erau respectate prevederile actelor normative privind modul de asigurare a calităţii serviciilor prestate în spaţiile de educare, instruire şi de joacă ale copiilor, precum şi a calităţii hranei pentru copii, se arată într-un comunicat de luni al ANPC.
Din cele 26.000 de kilograme de produse alimentare verificate, 630 de kilograme prezentau abateri, motiv pentru care au fost oprite definitiv de la utilizare 90 de kilograme. Alte 540 de kilograme de produse care aveau abateri de informare-etichetare au fost oprite temporar de la utilizare, până la remedierea deficienţelor.
Totodată, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, au fost aplicate 81 de amenzi contravenţionale, în valoare de 309.000 lei şi 142 de avertismente.
În urma controlului au fost găsite unităţi de învăţământ care funcţionau fără autorizaţii sanitare sau a căror autorizaţie nu era vizată pe anul în curs şi unităţi care nu aveau regulament de ordine interioară sau care nu îl respectau. Astfel de abateri au fost constatate în judeţele Neamţ, Tulcea, Arad, Braşov, Alba, Bacău, Galaţi, Bucureşti.
De asemenea, a fost verificată existenţa contractelor de prestări servicii de învăţământ preşcolar încheiate între conducerea grădiniţelor şi părinţi, descoperind faptul că unele grădiniţe nu funcţionau în baza unui astfel de contract, iar altele nu îl respectau.
Aceeaşi situaţie s-a constatat şi în ceea ce priveşte contractele de prestări servicii pentru disciplinele opţionale, pentru care părinţii plătesc separat.
Aspectul spaţiilor destinate copiilor a fost un alt punct important pe care l-au avut de verificat comisarii ANPC, aceştia constatând că unele grupuri sanitare erau insuficiente sau erau necorespunzătoare (faianţa desprinsă de pe pereţi, lipsa sursei de apă caldă, rezervorul wc-ului era defect, lavoare uzate sau amplasate la aceeaşi înălţime şi nu diferenţiat în funcţie de vârsta copiilor) sau că paturile nu aveau grilaj de protecţie. În unele cazuri lipseau husele de protecţie pentru saltelele destinate odihnei de prânz a copiilor.
De asemenea, s-a constatat că mobilierul din sala de activităţi educaţionale era deteriorat având marginile exfoliate, unele părţi din mobilier lipsind cu totul.
Un alt punct important al controlului l-a constituit calitatea serviciilor prestate pentru asigurarea hranei copiilor, comisarii ANPC descoperind alimente expirate, lipsa documentelor de provenienţă a alimentelor, ca şi nerespectarea condiţiilor de depozitare.
Comisarii ANPC au mai constatat că unele grădiniţe nu calculau necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive la alcătuirea meniului sau nu alcătuiau o dietă diferenţiată, în funcţie de grupa de vârsta a copiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mobilier deteriorat, meniuri nediversificate, grupuri sanitare puţine.
 Vizualizări articol: 528 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mobilier deteriorat, meniuri nediversificate, grupuri sanitare puţine0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei