Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 oct 2009 - Anul XIV, nr. 249 (4235)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Start

Băsescu a semnat decretul pentru organizarea referendumului la 22 noiembrie

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, că a semnat decretul pentru organizarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 în 22 noiembrie, odată cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.
El a spus că decretul conţine două articole. Potrivit lui Băsescu, primul articol prevede că populaţia este chemată să-şi exprime voinţa legat de trecerea la Parlament unicameral şi de reducerea numărului de parlamentari la maximum 300.
Băsescu a adăugat că cel de-al doilea articol cuprinde întrebările adresate populaţiei la referendum, la care cetăţenii trebuie să răspundă cu "Da" sau "Nu": "Sunteţi de acord cu trecerea la parlamentul unicameral?" şi "Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300?"
El a mai spus că a semnat decretul în condiţiile în care avizul Parlamentului, negativ în cazul de faţă, este consultativ.
Băsescu a precizat că referendumul va avea loc, potrivit decretului, odată cu prezidenţialele, precizând că documentul semnat cuprinde o prevedere potrivit căreia consultarea populară urmează să aibă loc pe 22 noiembrie.
Parlamentarii au avizat negativ, miercuri, în plenul reunit al celor două Camere, scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind convocarea unui referendum naţional în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale pe tema Parlamentului unicameral şi a reducerii numărului parlamentarilor la maximum 300.
Băsescu a declarat, miercuri, că prin avizul negativ dat de Parlament cererii sale de organizare a referendumului, se vede miza dărâmării Guvernului Boc.

 

Boc: Soluţia prin care parlamentarii să primească o lecţie

Referendumul iniţial de preşedinte pentru un Legislativ unicameral este soluţia prin care parlamentarii vor primi o lecţie din partea populaţiei şi vor fi obligaţi să renunţe la privilegii, a declarat premierul Emil Boc, care a apreciat că opţiunea pentru un Parlament redus va fi de peste 80%.
"Referendumul este necesar, pentru că altfel parlamentarii nu vor renunţa niciodată la privilegii. Trebuie să vină românii să le dea o lecţie parlamentarilor şi să le spună că nu au nici o şansă şi că trebuie să îşi reducă privilegiile", a spus Boc, adăugând că de aici trebuie să înceapă "strânsul curelei".
El a explicat că numărul maxim de 300 parlamentari trebuie introdus în Constituţie, prin revizuirea acesteia, şi nu într-un proiect de lege, cum propune PNL, care poate fi modificat ulterior.
Premierul interimar a anunţat din nou că Guvernul se va reuni, astăzi, în şedinţă, pentru a aproba actele normative care vor permite organizarea referendumului în secţiile în care se va vota şi pentru alegeri prezidenţiale.

 

PSD: Referendumul este convocat doar pentru campania lui Băsescu, juridic nu produce efecte imediate

Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că referendumul convocat de preşedinte foloseşte doar scopurilor electorale ale acestuia întrucât nu va putea produce efecte decât după aprobarea Parlamentului.
Ponta a precizat că social-democraţii vor răspunde afirmativ celor două întrebări supuse referendumului convocat de preşedintele Traian Băsescu pentru a-şi arăta consecvenţa cu punctul de vedere exprimat încă din 2005, când au iniţiat un proiect de reducere a numărului parlamentarilor şi trecerea la sistemul unicameral.
Vicepreşedintele PSD a menţionat că, în acelaşi timp, liderii partidului vor spune alegătorilor şi că acest referendum nu are, juridic, efecte imediate, decizia exprimată de popor trebuind transpusă în practică potrivit procedurilor prevăzute de Constituţie.
"Preşedintele minte atunci când afirmă că votul de la referendumul din 22 noiembrie va fi suficient şi se va întâmpla imediat modificarea Constituţiei. Este nevoie de o aprobare în Parlament a unei legi conforme cu rezultatul referendumului şi apoi organizat un nou referendum de aprobare a modificării Constituţiei", a declarat Ponta.
El a afirmat că referendumul din 22 noiembrie este convocat de Traian Băsescu doar pentru scopurile politice în campania electorală pentru prezidenţiale.
Ponta a precizat că, pe de altă parte, deşi PSD agreează ideea transformării Parlamentului într-unul unicameral, clasa politică trebuie să ia în dezbatere şi să se conformeze cerinţei UE ca, din 2013, una dintre Camerele Parlamentului să reprezinte regiunile.
"Deşi Constituţia prevede clar că procedura de modificare a Legii fundamentale poate fi iniţiată şi de preşedinte, Traian Băsescu a tăcut timp de cinci ani pe această temă a reformei Parlamentului şi nu a întreprins nimic într-un întreg mandat în acest sens. Suntem siguri că nici după alegeri domnul Băsescu nu va mai vorbi despre necesitatea reducerii numărului de parlamentari şi despre unicameralism", a mai afirmat Ponta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu a semnat decretul pentru organizarea referendumului la 22 noiembrie.
 Vizualizări articol: 523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu a semnat decretul pentru organizarea referendumului la 22 noiembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei