Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 oct 2009 - Anul XIV, nr. 240 (4226)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Teste gratuite pentru depistarea predispoziţiei spre osteoporoză în luna octombrie

Osteoporoza poate fi depistată precoce chiar atunci când sunt doar procente mici de pierdere de masă osoasă, printr-un test Dexa care utilizează radiaţie X de energie joasă, făcut gratuit, în octombrie, în mai multe centre din România, în cadrul campaniei pentru prevenirea maladiei.
Compania Sanofi-Aventis sprijină persoanele cu risc de osteoporoză şi le încurajează să meargă la medic pentru a depista boala cât mai devreme.
"6 luni pot schimba viaţa. Tocmai de aceea, pacienţii cu osteoporoză au nevoie de un tratament care să ofere protecţie anti-fractură cât mai rapid şi pentru tot scheletul (vertebral, non-vertebral şi şold)", a declarat, ieri, medical advisor Sanofi-Aventis, Marius Albulescu.
Potrivit statisticilor mondiale, osteoporoza afectează 75 de milioane de persoane în Europa, SUA şi Japonia. Numai în anul 2000, în lume s-au produs nouă milioane de fracturi osteoporotice, o femeie din trei şi un bărbat din cinci în vârstă de peste 50 ani putând avea asemenea fracturi, a spus medicul.
Totodată, o fractură anterioară creşte riscul unei alte fracturi cu 86 la sută.
"Susţinem o parte din terapia şi diagnosticarea osteoporozei. Avem de ani de zile şi vom avea în continuare în farmacii şi cabinete medicale nouă osteodensitometre pentru testări gratuite de osteoporoză. În luna octombrie, aparatele vor fi în Bucureşti, Câmpulung Moldovenesc, Roman şi Iaşi. Sprijinul nostru este chiar mai mare pentru cei depistaţi cu osteoporoză – compensăm financiar 100% testul Dexa şi uneori oferim gratuit şi parte din terapie", a susţinut Marius Albulescu.
La rândul său, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului, Cătălin Codreanu, a declarat că 2009 va fi al doilea an când, de Ziua Internaţională a Osteoporozei, "se face o chemare la acţiune cu scopul de a mobiliza puterea milioanelor de votanţi, plătitori de taxe şi cetăţeni preocupaţi de îmbunătăţirea politicilor sanitare în sistemele guvernamentale şi private din toată lumea".
Pentru stabilirea densităţii masei osoase (DMO) sunt disponibile mai multe tipuri de teste, dar cel mai precis este DXA (absorbţiometria duală cu raze X). DXA utilizează radiaţie X de energie joasă capabilă să detecteze chiar şi procente mici de pierdere de masă osoasă, măsurătorile fiind efectuate la nivelul coloanei vertebrale şi şoldului, a adăugat preşedintele Ligii.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a definit o serie de valori-limită pentru osteoporoză. Valoarea de referinţă este dată de densitatea minerală osoasă normală la o femeie tânără în jurul vârstei de 25 ani. Osteoporoza este definită atunci când DMO a unei persoane este de peste 2,5 ori mai mică decât valoarea de referinţă.
Osteopenia - scăderea masei osoase, dar nu atât de mult ca în osteoporoză -, este diagnosticată atunci când DMO măsurată este între 1 şi 2,5 ori mai mică decât valoarea de referinţă de la adultul tânăr.
"Dacă rezultatul testului DMO confirmă diagnosticul de osteopenie sau osteoporoză, asta nu înseamnă că automat veţi suferi o fractură. Există un număr de tratamente disponibile pe care medicul vi le poate prescrie şi care încetinesc rata pierderii de os şi ajută la prevenirea fracturilor. În plus, există modificări importante de alimentaţie şi stil de viaţă pe care le puteţi adopta şi care ajută la reducerea riscului de fractură", a mai precizat profesorul Codreanu.
Potrivit medicului, există foarte multe tratamente eficiente, dar pentru prevenirea osteoporozei stilul de viaţă ocupă un loc important. Astfel, este obligatoriu consumul zilnic a 800-1000 unităţi de vitamina D şi a 500 de miligrame de calciu.
"Suplimentele de calciu şi vitamina D sunt de asemenea prescrise în mod uzual, pentru a asigura aportul adecvat şi pentru a asigura eficacitatea maximă a terapiei medicamentoase. Aportul suficient de calciu, vitamina D şi proteine nu numai că ajută la prevenirea osteoporozei, ci este important în menţinerea densităţii minerale osoase şi funcţiei musculare la pacienţii diagnosticaţi cu osteoporoză. Suplimentele de calciu şi vitamina D sunt importante în special la persoanele cu risc mare de fractură", a adăugat medicul.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Teste gratuite pentru depistarea predispoziţiei spre osteoporoză în luna octombrie.
 Vizualizări articol: 861 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teste gratuite pentru depistarea predispoziţiei spre osteoporoză în luna octombrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei