Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 oct 2009 - Anul XIV, nr. 239 (4225)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şomajul tehnic la CFR Marfă, prelungit până la sfârşitul anului

Şomajul tehnic la CFR Marfă a fost prelungit cu trei luni, până la sfârşitul anului, dar fără ca activitatea să fie perturbată, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Popa a spus că din iulie până în septembrie, primele trei luni de aplicare a măsurii şomajului tehnic la CFR Marfă, în medie fiecare angajat a stat acasă 26 de zile.
"S-a decis prelungirea măsurii doar în zonele în care nu este activitate, pentru reducerea cheltuielilor. Acolo unde este activitate, ea nu va fi afectată", a precizat secretarul de stat Gheorghe Popa, fost preşedinte al Federaţiei Mişcare-Comercial.
Liderul Sindicatului Mişcare Comercial Galaţi, Viorel Istrate, a declarat, ieri, că angajaţii CFR Marfă vor intra 21 de zile în şomaj tehnic.
"Trebuie precizat însă că în fiecare subunitate în parte se vor întocmi grafice şi în funcţie de aceste grafice plecările în şomaj tehnic se vor face eşalonat. Pe toată această perioadă, muncitorii se vor afla la dispoziţia companiei, aşa cum prevede Codul Muncii", a spus Viorel Istrate.
Potrivit lui Istrate, s-a recurs la această decizie ca urmare a scăderii drastice a volumului de lucru în 2009 faţă de anul trecut. Este pentru a doua oară când se adoptă o astfel de măsură, după ce în luna iulie angajaţii CFR Marfă au intrat în şomaj tehnic pentru 26 de zile.
"Dacă în vară volumul de activitate se redusese cu peste 40 de procente comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, acum ne situăm undeva pe la 36-37 la sută. Nu este o creştere importantă, dar poate fi considerat un semn de ameliorare", a mai spus Istrate.
Liderul sindical a precizat că toţi cei 1.800 de angajaţi de la CFR Marfă Galaţi vor intra, de astăzi, în şomaj tehnic pentru 21 de zile, timp în care vor primi 75 la sută din salariul de încadrare.
Fostul directorul general al CFR Marfă, Călin Graţian, declara, la sfârşitul lunii iulie, că perioada în care angajaţii CFR Marfă sunt în şomaj tehnic ar putea fi prelungită, în funcţie de evoluţia economiei României, deoarece activitatea societăţii a scăzut la jumătate faţă de anul trecut, măsura fiind cea mai avantajoasă pentru salariaţi.
Acesta preciza că, în 2005, la CFR Marfă erau 19.209 de salariaţi, cheltuielile cu "munca vie" fiind de 20,19 la sută, iar în 2008 erau 18.247 de angajaţi şi aceste cheltuieli reprezentau 38,48 la sută.
La începutul lunii iulie, aproximativ 7.000 de angajaţi ai CFR Marfă au intrat prin rotaţie în şomaj tehnic, unii dintre aceştia dorind să stea toate cele trei luni în şomaj tehnic. Cei 7.000 de salariaţi ai CFR Marfă din 17.500 au primit pe parcursul celor trei luni 75 la sută din salariul de bază corespunzător locului de muncă.
Graţian Călin declara atunci că această măsură înseamnă o reducere a fondului de salarii cu aproximativ 25 la sută, iar corelată cu alte măsuri reprezintă 32-33 la sută reducere.
Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, spunea atunci că sindicatele sunt de acord în principiu cu această soluţie de moment, dar preciza că nu este una bună pe termen lung.
Ministerul Transporturilor a pregătit un proiect de ordonanţă prin care peste 10.300 de angajaţi vor fi concediaţi de la companiile din sectorul feroviar şi vor primi dublul salariului mediu net pe economie, la data încetării contractului de muncă, indemnizaţie de şomaj şi un venit lunar de completare pe parcursul a 20-24 luni, în funcţie de vechimea în activitate.
Cei mai mulţi angajaţi vor fi concediaţi de la CFR Marfă (6.700 persoane), CFR Călători (1.032 angajaţi), Societatea de Întreţinere şi Reparaţii Vagoane CFR IRV (800 salariaţi), CFR SA (600 posturi) şi Societatea de Întreţinere şi Reparaţii Locomotive şi Utilaje CFR IRLU (500 de persoane).
Sindicatele din CFR ameninţă cu greva generală dacă proiectul elaborat de Ministerul Transporturilor va fi aplicat, considerând însă că ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, nu va semna acest document.
Conform datelor furnizate de sindicate în luna aprilie, la CFR Călători lucrează 16.986 angajaţi, la CFR SA sunt 28.045 de salariaţi, iar la CFR Marfă sunt angajate 17.863 persoane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şomajul tehnic la CFR Marfă, prelungit până la sfârşitul anului.
 Vizualizări articol: 498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şomajul tehnic la CFR Marfă, prelungit până la sfârşitul anului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei