Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 oct 2009 - Anul XIV, nr. 231 (4217)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mandatul procurorului general Codruţa Kovesi încetează astăzi

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, ieri, că nu a primit niciun răspuns de la preşedintele Traian Băsescu privind cererea de reînvestire a Codruţei Kovesi în funcţia de procuror general, al cărei mandat încetează vineri.
Articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul magistratului arată că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de zece ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Alineatul 3 al articolului citat prevede că preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţie, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.
În urmă cu o săptămână, Secţia pentru procurori a CSM a dat un aviz negativ pentru reînvestirea Codruţei Kovesi, motivele expuse fiind mai mult de ordin personal decât în legătură cu probleme manageriale. De altfel, Kovesi a publicat pe site-ul Ministerului Public raportul de activitate pe perioada celor trei ani de mandat, explicând situaţia instituţiei la preluarea funcţiei, priorităţile pe care le-a avut şi pe care le-a îndeplinit, dar şi restanţele.
Avizul CSM neconform este negativ, iar ministrul Justiţiei a înaintat în 25 septembrie propunerea de reînvestire a Codruţei Kovesi către preşedintele României.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a mai fost într-o situaţie similară atunci când a propus-o pe Monica Şerbănescu în locul procurorului şef Daniel Morar, la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Preşedintele Traian Băsescu a refuzat numirea.
Totuşi, într-o altă situaţie în care Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ, în septembrie 2005, numirii adjunctului şefului DNA, Mircea Zărie, preşedintele Traian Băsescu totuşi a aprobat numirea.
Articolul 56 al Legii 303 prevede că, la încetarea mandatului pentru funcţia de procuror general al României, magistratul revine la parchetul de unde provine sau unde are dreptul să funcţioneze potrivit legii. În cazul Codruţei Kovesi, dacă nu îi mai este prelungit mandatul de procuror general, aceasta se întoarce la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Biroul Teritorial Sibiu.
Mandatul Codruţei Kovesi a încetat ieri, la ora 24.00, astfel că de astăzi ea nu mai deţine funcţia de procuror general, prerogativele urmând să fie preluate de prim-adjunctul său, Tiberiu Niţă.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mandatul procurorului general Codruţa Kovesi încetează astăzi.
 Vizualizări articol: 602 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mandatul procurorului general Codruţa Kovesi încetează astăzi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei