Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 sep 2009 - Anul XIV, nr. 225 (4211)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Băsescu vrea referendum pentru Parlament unicameral odată cu prezidenţialele

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că a trimis Parlamentului solicitare de aviz pentru organizarea unui referendum naţional, la data alegerilor prezidenţiale din acest an, pentru consultarea populaţiei asupra a două aspecte: Parlament unicameral şi un număr maxim de 300 de parlamentari.
Şeful statului a spus că a cerut aviz preşedinţilor celor două Camere pentru "a continua reforma statului".
"Avizul este necesar pentru organizarea unui referendum naţional pentru consultarea poporului suveran", a spus Băsescu.
El a precizat că doreşte să consulte poporul în ceea ce priveşte reducerea la un Parlament unicameral şi, totodată, a numărului de parlamentari la maximum 300, faţă de 471 câţi sunt în prezent.
"Cu puţin timp înainte m-am adresat preşedinţilor celor două Camere, solicitându-le avizul pentru a continua reforma statului. Avizul este necesar în vederea organizării unui referendum naţional prin care să consultăm poporul, poporul suveran, aşa cum este descris de Constituţie, cu privire la două aspecte. Primul este reducerea la un Parlament unicameral. Al doilea aspect este reducerea numărului de parlamentari la maxim 300, România având în momentul de faţă un Parlament cu 471 de parlamentari. Data pe care o propun Parlamentului pentru organizarea referendumului este data alegerilor prezidenţiale, în aşa fel încât să diminuăm costurile de consultare a poporului", a spus Băsescu.
Şeful statului a precizat că a avut întâlniri cu reprezentanţii partidelor politice în 2005 şi după alegerile din 2008 şi că aceştia au promis că vor înfiinţa o Comisie pentru revizuirea Constituţiei.
"Sigur, nici un partid nu s-a ţinut de cuvânt. După alegerile din 2008 am avut aceeaşi întâlnire la Cotroceni, de această dată cu partidele care formează marea coaliţie. Au promis că vor activa Comisia Constituţională în Parlament. N-au făcut-o. Atunci, singura soluţie pentru a împinge lucrurile înainte este consultarea poporului, organizarea unui referendum", a mai spus Băsescu.

 

Un Parlament unicameral ar răspunde nevoilor României

El a mai spus că problema revizuirii Constituţiei este mult mai largă, dar că un Parlament unicameral, cu un număr mai mic de aleşi, de maxim 300, va răspunde nevoilor României şi că avantajele ar fi multiple.
"Primul şi cel mai important ar fi acela că decizia în Parlament s-ar lua mult mai uşor, iar Parlamentul ar deveni mult mai eficient. În acelaşi timp, cheltuielile de funcţionare a statului s-ar reduce în mod rezonabil. Nu în ultimul rând, aş menţiona transformările care urmează să aibă loc la nivelul UE, prin intrarea în vigoare, până la sfârşitul anului, a Tratatului de la Lisabona. În baza acestui tratat, Parlamentul European va coopera continuu cu Parlamentul României, Parlamentul European devenind co-autor al deciziilor care se vor lua la nivelul european, ceea ce înseamnă că România va avea oricum o cameră a Parlamentului la Bruxelles sau la Strasbourg", a adăugat şeful statului.
Totodată, a apreciat Traian Băsescu, un Parlament unicameral ar răspunde mult mai rapid la solicitări, în condiţiile în care, în ultimii trei ani nu a trimis nici un punct de vedere cu privire la directivele adoptate de Parlamentul European, "deşi a fost invitat să o facă".
"Un parlament unicameral, cu un număr mai mic de parlamentari, maxim 300, faţă de 471, cât avem acum, ar fi un element şi de reducere a corupţiei. Mai puţini politicieni de rang înalt care fac trafic de influenţă. Spun acest lucru, fără să acuz pe cineva, dar riscul de trafic de influenţă este mai mic dacă de la 471 de parlamentari vor fi maxim 300. Nu în ultimul rând, această măsură ar putea să reducă o clasă a privilegiaţilor, cu pensii speciale, cu venituri speciale, cu sume forfetare aflate la dispoziţie", a mai menţionat preşedintele.
De asemenea, Traian Băsescu a precizat că această măsură este singurul lucru pe care îl putea face pentru a-şi ţine promisiunile de la începutul mandatului, care vizau modernizarea statului.
"Atâta timp cât n-am găsit înţelegere, aşa cum am găsit în altă situaţie, educaţie, patrimoniu, sănătate, dacă n-am găsit înţelegere la clasa politică pentru a începe un proces de revizuire a Constituţiei şi de adaptare a Constituţiei la realităţile de astăzi ale României, am obligaţia să-mi continui demersul, recurgând la mijloace constituţionale, legale şi, în acest fel, să mă adresez poporului. Am dorit să vă informez despre această scrisoare transmisă Parlamentului pentru a avea în primul rând motivaţia mea. Ce motivaţii vor da politicienii şi analiştii, aş vrea să găsească şi un punct de vedere al preşedintelui României", a conchis Traian Băsescu.
Potrivit articolului 90 din Constituţie, preşedintele, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.
Practic, modificarea structurii Legislativului, pentru trecerea la Parlament unicameral, implică revizuirea Constituţiei.
Conform articolului 150 al Legii fundamentale, revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu vrea referendum pentru Parlament unicameral odată cu prezidenţialele .
 Vizualizări articol: 506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Băsescu vrea referendum pentru Parlament unicameral odată cu prezidenţialele1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei