Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 sep 2009 - Anul XIV, nr. 218 (4204)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Apelurile către Telefonul Copilului 116111 s-au triplat, în perioada vacanţei de vară

Numărul copiilor care au sunat la Telefonul Copilului 116 111, gratuit în reţelele Romtelecom şi Cosmote, s-a triplat, în perioada vacanţei de vară, crescând considerabil şi numărul de mail-uri trimise pe adresa organizaţiei "Asociaţia Telefonul Copilului".
Perioada vacanţei înseamnă mai mult timp liber pentru copii. Astfel, la Telefonul Copilului 116 111 numărul cazurilor relatate de copii s-a triplat faţă de perioada anterioară vacanţei. Dintr-un total de 2.913 de cazuri, 1.062 de cazuri au fost transmise numai de copii, potrivit unui comunicat de miercuri al organizaţiei.
"Preocupările personale sau dorinţa de a-şi sprijini prietenii sunt motivele pentru care copiii au sunat în număr foarte mare la Telefonul Copilului. În urma cazurilor semnalate de către copii am remarcat numeroase probleme emoţionale determinate de lipsa de comunicare între familie şi copii. De aceea, Telefonul Copilului vine în întâmpinarea nevoilor lor de a fi ascultaţi, de a li se oferi încredere, încurajare, deschiderea unor posibile căi de comunicare şi relaţionare cu familia" a declarat directorul executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului, Cătălina Florea, citată în comunicat.
Peste 40 la sută dintre cazurile transmise de copii au necesitat consiliere psihologică pe mai multe teme, cum ar fi nevoia de comunicare, relaţionarea cu părinţii sau prietenii, singurătatea, neînţelegerile în familie şi nu în ultimul rând problemele sentimentale. Nevoia de comunicare a copiilor are drept principale cauze lipsa de timp liber a părinţilor, relaţionarea defectuoasă între copii şi părinţi, neînţelegerile sau divorţul acestora.
De asemenea, 23 la sută dintre cazurile semnalate de copii se referă la următoarele tipuri de abuz asupra celor mici, ca neglijare, molestare fizică, exploatare prin muncă şi abuz sexual. Pentru majoritatea cazurilor de acest tip, prietenii copiilor supuşi abuzului au fost cei care au contactat 116 111. Ei doresc să îşi ajute prietenii, să le acorde sprijin emoţional şi solicită implicarea telefonului copilului pentru a sesiza instituţiile abilitate, se arată în comunicat.
Conform statisticilor "Asociaţiei Telefonul Copilului", cei care comit abuzuri asupra copilului sunt în principal mama, tatăl, rudele, vecinii şi chiar alţi copii. Mediul în care se petrec cele mai multe abuzuri asupra copiilor rămâne cel familial, urmat de spaţiul public şi familia extinsă.

 

Copiii celor plecaţi la muncă în străinătate

Dintre sesizări, 13 la sută sunt ale copiilor ai căror părinţi au fost sau sunt plecaţi în străinătate şi care s-au confruntat cu abandonul şcolar. Aceşti copii au rămas fie în grija bunicilor sau a altor rude, fie în grija unor prieteni de familie, ai părinţilor sau chiar concubin/concubină. În aceeaşi situaţie se regăsesc şi copiii din familiile în care doar unul dintre părinţi a plecat în străinătate.
Copiii nu au reuşit să depăşească trauma cauzată de plecarea părinţilor/ părintelui, deoarece nu au avut un suport emoţional în acest sens. Această traumă a afectat şi frecventarea cursurilor şcolare şi a condus, de multe ori, la abandon şcolar.
În urma implicării "Asociaţiei Telefonul Copilului" în susţinerea campaniei "Şcoala te face mare", o altă problemă majoră, transmisă de 18 sută dintre copii la 116 111, este aceea a copiilor care s-au deplasat cu părinţii în străinătate. Principala problemă a acestora a fost lipsa frecventării cursurilor şcolare în ţara de destinaţie.
"Copiii care ne-au sunat au revenit în România şi doresc să fie încadraţi într-o formă de învăţământ. Totodată menţionăm solicitările de consiliere cu privire la integrarea într-o formă alternativă de educaţie a copiilor care au abandonat învăţământul obligatoriu (programul «A doua şansă»)", potrivit sursei citate.
Aproximativ cinci la sută dintre copiii care au apelat 116 111 au solicitat informaţii cu privire la drepturile celor mici, existenţa Telefonului Copilului şi cum poate apelul către 116 111 să ajute copiii.
Copiii au considerat că Telefonul Copilului 116 111 este un prieten căruia îi pot solicita un sfat ori de câte ori au nevoie. 52 la sută dintre copii au revenit la 116 111 pentru a discuta despre diferite probleme care îi preocupă.
116 111 este linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de "Asociaţia Telefonul Copilului" şi Romtelecom.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apelurile către Telefonul Copilului 116111 s-au triplat, în perioada vacanţei de vară.
 Vizualizări articol: 506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apelurile către Telefonul Copilului 116111 s-au triplat, în perioada vacanţei de vară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei