Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 sep 2009 - Anul XIV, nr. 217 (4203)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băncile vor transmite FNGCIMM dosarele la "Prima Casă" cu 10 zile înainte să expire antecontractele

Băncile trebuie să transmită Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) solicitările de garantare pentru achiziţia de locuinţe prin Programul "Prima Casă" cu cel puţin zece zile înainte de expirarea antecontractelor, inclusiv pentru dosarele pe care le au în lucru.
Măsura convenită de Fond cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB) va fi transmisă instituţiilor de credit iniţial sub formă de recomandare, de către ARB, urmând să fie introdusă în ordinul comun al Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului pentru IMM-uri, Comerţ şi Mediu de Afaceri privind programul "Prima Casă".
"Vom pune un pic de presiune pe bănci, prin modificarea Ordinului comun dintre Ministerul de Finanţe şi Ministerul pentru IMM-uri, pentru că în actul normativ nu scrie în câte zile băncile trebuie să proceseze dosarele de finanţare", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Vasile Coman, director executiv coordonator în cadrul FNGCIMM.
El a menţionat că cele mai mari probleme în derularea Programului "Prima Casă" au fost legate de antecontract. "Antecontractul este cuiul lui Pepelea în acest program. În cazul în care cumpărătorul, la semnarea antecontractului de vânzare-cumpărare a unei locuinţe, nu are făcut deja cadastrul şi evaluarea imobilului, în 90% din cazuri sunt şanse să fie depăşită perioada din antecontract. De aceea, recomandăm ca solicitantul să încheie antecontractul pe cel puţin 45-60 de zile după ce banca îi confirmă că este eligibil", a spus Coman.
Alte probleme cu care Fondul s-a confruntat pe parcursul derulării Programului "Prima Casă" sunt datele de identificare incomplete sau incorecte ale finanţatorului, precum şi necorelarea între valoarea finanţării, preţul de achiziţie şi mărimea avansului.
"Uşurinţa cu care tratează un funcţionar bancar sau sucursale de bănci se explică şi prin faptul că răspunderea revine în totalitate Fondului şi beneficiarilor de credite. Banca rămâne doar cu profitul, n-o mai doare nici în cot", a spus Coman.
Totodată, Asociaţia Română a Băncilor urmează să transmită către Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară o solicitare prin care va cere o uniformizare a prezentării elementelor care descriu un imobil şi menţionarea în extrasul de carte funciară, emis beneficiarilor programului, a tuturor datelor imobilului care urmează să facă obiectul ipotecii.
Reprezentantul Fondului a menţionat că în acest fel se urmăreşte eliminarea problemelor privind ipoteca.
Fondul a solicitat Ministerului Finanţelor Publice capitalizarea instituţiei, astfel încât să fie acoperite cheltuielile de administrare, având în vedere că în acest moment comisionul de 0,37% nu acoperă aceste cheltuieli.
Coman a menţionat că nu se pune problema majorării comisionului, ci doar a capitalizării Fondului.
Bugetul limitat al Fondului a împiedicat şi suplimentarea numărului de angajaţi, în prezent tot personalul instituţiei, totalizând circa 80 de persoane, fiind implicat în analizarea dosarelor Programului "Prima Casă".
FNGCIMM a analizat până luni şi a transmis băncilor decizii şi contracte de garantare pentru 1.950 de beneficiari ai programului "Prima Casă", în prezent Fondul având în procesare alte 656 de documentaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băncile vor transmite FNGCIMM dosarele la "Prima Casă" cu 10 zile înainte să expire antecontractele.
 Vizualizări articol: 514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Băncile vor transmite FNGCIMM dosarele la "Prima Casă" cu 10 zile înainte să expire antecontractele5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei